Dotazy začínajícího programátora

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

!_UK@$
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Dotazy začínajícího programátora

Příspěvekod !_UK@$ » 03 dub 2009 14:49

Tak já nikoho nenutim, už když jsem zakládal tento topic, tak jsem do prvního příspěvku psal, že bych byl rád, kdyby mi někdo radil, rozhodně nikoho nenutim. Každopádně děkuju za ten poslední odkaz, vypadá docela uzitečně. A přijde mi docela směšný mě tady obviňovat z vykořisťování ostatních lidí jenom proto, že v nějakym roce X nebyl internet. Jo a programování se nechci věnovat měsíc, 2, chtěl bych u toho vydržet co nejdéle.
CPU: AMD Athlon A64 X2 6000+ & Cooler Master Hyper 212, MB: Gigabyte GA-MA790X-DS4, GPU: ATI Powercolor Radeon HD4850 512 MB & Accelero S1 rev.2, RAM: A-DATA DIMM 4096MB, HDD: Samsung SpinPoint F1 640 GB, Zdroj: Enermax Pro 82+ 425W, OS: Windows XP Professional

Reklama
kolcek93
nováček
Stav:

Příspěvekod kolcek93 » 04 dub 2009 10:37

Na www.programujte.com máš návody jak začit s C++. Jinak z knížek bych doporučil Mistrovství C++

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 06 dub 2009 15:08

Já tě neobviňuji, že někoho vykořisťujěš, protože v roce X nebyl internet. Já ti chtěl jen naznačit, že pokud se chceš něco naučit, pak tomu musíš něco obětovat...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 06 dub 2009 22:01

Ale já tomu chci něco obětovat. To že se tady na něco ptám neznamená, že jsem línej to hledat jinde. Každopádně teď už jste mě všichni poučili jak na to a já jsem budu psát jenom dotazy, kde jsem odpověď nemohl delší dobu najít. Stačí? :wink:
CPU: AMD Athlon A64 X2 6000+ & Cooler Master Hyper 212, MB: Gigabyte GA-MA790X-DS4, GPU: ATI Powercolor Radeon HD4850 512 MB & Accelero S1 rev.2, RAM: A-DATA DIMM 4096MB, HDD: Samsung SpinPoint F1 640 GB, Zdroj: Enermax Pro 82+ 425W, OS: Windows XP Professional

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 06 dub 2009 23:00

Jistě..

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 29 dub 2009 18:05

Zdravím,
tak za tu dobu, co jsem sem nepsal, jsem se už něco málo naučil. Momentálně vytvářim program na výpočet kvadratické rovnice a potřeboval bych zjistit, jak se dělá odmocnina. V učebnici to určitě někde mám, ale hledat to mezi 200 stránkama se mi moc nechce. Děkuju každé dobré duši za pomoct.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 29 dub 2009 18:10

odmocnina je jako ve VB
sqrt(9);
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 29 dub 2009 20:49

Takze kdybych chtel udelat odmocninu treba z i, tak napisu i = sqrt(i); ?

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 29 dub 2009 21:44

Zdravím,
tak právě zkouším program na diskriminant a na odmocninu z diskriminantu:

#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <iostream.h>
#include <math.h>

int main()
{
int a, b, c;
int j = 4;
int e, f, g; /* Promenne pro pomocny vypocet k Diskriminantu */
int d; /* Diskriminant */
float h; /* Odmocnina z diskriminantu */

printf("To, co jste prave spustili, je program na vypocet Diskriminantu\nNejprve zadej hodnotu cisla a\n");
scanf("%d", &a);
printf("Zadej hodnotu cisla b\n");
scanf("%d", &b);
printf("Zadej hodnotu cisla c\n");
scanf("%d", &c);

e = a * c; /* Pomocne vypocty k diskriminantu */
f = j * e;
g = b * b;
d = g - f;
h = sqrt(d);

printf("Diskriminant pro tuto kvadratickou rovnici je %d\n\nodmocnina je %f", d, h);
return 0;
}

nevim, jestli tam mám správně použitou tu odmocninu, ale asi ne, protože když to spustim, tak ve vysledku to napise "sqrt: DOMAIN error" a misto cisla to napise "+NAN"
Nevíte v čem je chyba?

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 02 kvě 2009 10:38

Tak už jsem na to přišel sám, proměnné museli být typu float
Teď mám ale jiný problém, dělám program na výpočet kořenů x1,2 v kvadratické rovnici, a použil jsem tam příkazy if-else. Představoval jsem si to tak, že když bude diskriminant větší než nula, tak se normálně vypíše výsledek, potom když bude diskriminant 0 tak se napíše, že rovnice má jeden kořen, a když bude diskriminant menší než nula, tak se napíše "Rovnice nemá řešení (Diskriminant je %6.2f)" Funguje to tak, že i když je diskriminant 0, tak se napíše ta třetí varianta, a když je diskriminant menší než nula, tak se stejně napíše "Diskriminant = 0.00"

Pokud nevíte jak je vzorec na kvadratickou rovnici, tak tady je : x1,2 = {-b +- (odmocnina)(b*b - 4*a*c)} / 2a

A teď ten kód:

#include <stdio.h>
#include <math.h>

int main()
{
float a, b, c;
float d; /* Diskriminant */
float x, y; /*Koren x1 a koren x2*/

printf("*** Kvadraticke rovnice ***\n***** tool by !_UK@$ ******\n\nNejprve zadejte hodnotu cisla a:\n");
scanf("%f", &a);
printf("Zadejte hodnotu cisla b:\n");
scanf("%f", &b);
printf("Zadejte hodnotu cisla c:\n");
scanf("%f", &c);

d = b * b - 4 * a * c; /* Zkouska spravneho vypoctu - a = 1, b = -5, c = 6, K = {2,3}*/

if ( d > 0 ) {
x = ( -b + sqrt(d)) / 2 * a;
y = ( -b - sqrt(d)) / 2 * a;
printf ("Koren x1 se rovna%6.2f a koren x2 se rovna%6.2f\nDiskriminant se rovna%6.2f", x, y, d);
}
else
if ( d = 0 ) {
x = ( -b / 2 * a);
printf("Rovnice má jeden kořen a tím je %6.2f\n", x);
}
else
printf("Rovnice nema reseni (Diskriminant je %6.2f)\n", d);

printf("");
scanf("%d");
return 0; /* adresa kodu: http://uloz.to/1709000/Diskriminant.cpp */
}

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 02 kvě 2009 21:21

Tak už jsem na to přišel. Chyba byla v tom, že jsem měl u if jedno rovná-se (přiřazení); mělo tam bejt == (porovnání)

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 04 kvě 2009 18:07

Zdravím, tak mám další problém, a doufám že tentokrát se najde někdo, kdo by mi poradil.
Zkouěel jsem pouze opsat jeden příklad z Učebnice jazyka C (Pavel Herout), a při kompilování to napsalo několik errorů. Nechápu proč, protože jsem několikrát kontroloval, jestli je to správně opsáno a na žádnou chybu jsem nenarazil. Tak tady je ten kód:

#include <stdio.h>

int main()
{
int c;

do {
if ((c = getchar() >= ´ ´)
putchar (c);
} while (c != ´z´);

printf("");
scanf("%d");
return 0;
}

A tady jsou chyby (vypsalo je Dev-c++):

Compilátor: Default compiler
Spouští se g++.exe...
g++.exe "F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp" -o "F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.exe" -I"F:\Programy\Dev-Cpp\lib\gcc\mingw32\3.4.2\include" -I"F:\Programy\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2\backward" -I"F:\Programy\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2\mingw32" -I"F:\Programy\Dev-Cpp\include\c++\3.4.2" -I"F:\Programy\Dev-Cpp\include" -L"F:\Programy\Dev-Cpp\lib"
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp: In function `int main()':
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:8: error: stray '\180' in program
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:8: error: stray '\180' in program
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:8: error: expected primary-expression before ')' token
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:9: error: expected `)' before "putchar"
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:10: error: stray '\180' in program
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:10: error: stray '\180' in program
F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:10: error: `z' undeclared (first use this function)

F:\Dokumenty\Lukáš dokumenty\Dokumenty\Programování\Moje tvorba\Tisk_znaku_nefung.cpp:10: error: (Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.)

Provádění ukončeno

Předem děkuju za pomoc

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Programování a tvorba webu”