Asi před půl rokem se při spuštení mého PC začal ozvývat hlasitější rachotivý zvuk, ale ten vždy po 5-minutách práce ustal. Ale poslední týden se při spuštení ozývá silné hučení, (až pískání, nevím jak to popsat - asi ty zvuky nahraju a pošlu je sem.) Když klepu do skříně zvuk kolísá. Tak vždycky než začne nabíhat logo WIN vypnu pc na zdroji a po zhruba třetím zapnutí je to v pohodě. Vždycky když vypnu pc na tom zdroji zvuk ještě asi 10 s dozní. (Je to podobný zvuk jako siréna) PC je ale normálně funkční. Manželka ho každý týden myje, ale zase běží v průměru 10 h deně. Dneska, ale poběží tak 15 hodin. Tento zvuk se objevuje hlavně ráno, když je v místnosti docela zima. Odpoledne už tam většinou je ten klasický rachotivý zvuk, který už tám mám půl roku. Teploty jsou v pohodě, nad 50 c nejdou nikdy.
Sice už jeto starší PC, a má odběháno už strašně hodin, ale mám mnohem rychlejší boot než sestry Vista na 4 Gb ram a tříjádrovém procesoru.
díky
Počítač při zapnutí vydává divné zvuky Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Počítač při zapnutí vydává divné zvuky Vyřešeno
Naposledy upravil(a) patrikp dne 18 čer 2009 20:36, celkem upraveno 1 x.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Počítač při zapnutí vydává divné zvuky
Zvuky téměř jistě vycházejí z některého větráku - zdroj, procesor, grafická karta - a větrák tím volá o pomoc, resp žádá o výměnu.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Nejjednodušší bude PC otevřít a poslechnout si, která komponenta to dělá. Větráky na CPU, GK a ve zdroji mohou být příčinou a potom disk - to jediné se v PC točí a má ložiska.
/*samozřejmě pokud je PC v záruce, tak do servisu */
/*samozřejmě pokud je PC v záruce, tak do servisu */
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
-
- Pohlaví:
PC v záruce už není. Teďko jsem ho nechal zapnutý a otevřel ho (zrovna, ale ten zvuk se neozýval, jak se mi ten počítač povede ráno zapnout bez toho hučení už je klid na celý den). Bylo tam strašně prachu a nejvíc rachtal asi HDD. HDD často i při spouštení systému nebo nějakého programu "hrabe". Jako docela nahlas. Uprostřed skříně byl větráček velký jako prase a točil se jakoby do osmičky. Otevřu ho až ho budu zase zítra zapínat a pak sem napíšu...
EDIT: Ale koukám, že jsou tam jenom 2 větráčky. Jeden ve zdroji a jeden u prstřed skříně (asi chladič)
EDIT: Ale koukám, že jsou tam jenom 2 větráčky. Jeden ve zdroji a jeden u prstřed skříně (asi chladič)
To by měl být ventilátor chladiče procesoru. Právě jsem u čtyři měsíce starého počítače dva vyměnil (v rámci záruky) a potřetí jsem si už koupil nějaký dražší typ, který už je v pohodě. Ale to, co popisuješ, zní hodně podobně tomu, co jsem slýchával já. Někdy to znělo, jako když přistává letadlo. 

Z velkých problémů udělej malé, z malých pak žádné.
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jasně vím máš ucpaný větrák prachem a asi tak 10 minut po zpuštění to "vrčí" a pak se to rozjede vyčisti to
AMD Athlon(tm) 64 processor 3000+
2048MB RAM
ATI Radeon X1650 series 512MB AGP
HDD 180 GB
2048MB RAM
ATI Radeon X1650 series 512MB AGP
HDD 180 GB
-
- Pohlaví:
Už jsem zjistil, že to vychází z větráčku u zdroje .... Po spuštění stačí klepnout do větráčku a ten zvuk ustane. Skučí to jak Vídeňské varhany o půlnoční mši 

- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Má vychozené ložisko, na chvíli pomůže promazání, ale lepší je ho vyměnit...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
-
- Pohlaví:
Ten větráček ?? A jak se to promazává ???
Naposledy upravil(a) patrikp dne 21 lis 2009 23:25, celkem upraveno 1 x.
Větrák vyměnit, nepromazávat. Je to oprava jen na krátkou dobu. Stojí pár korun.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
patrikp píše:Ten větráček ?? A jak se to promazává ??? Běží to cca 13 hod deně a je to staršý PC..
Zezadu pod nálepkou je záslepka ale pokud jede tak dlouho a často kup nový, není to částka která by tě zruinovala.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
-
- Pohlaví:
Takže jsem si otevřel tu skříň od PC, ale on je ten větráček schovanej v case zdroji, nemůžu na něj. Jinak záslepka? Co tím myslíš ? Promázání si představuju tak, že ho protřu olejem
Prosím popiš mi to nějak podrobnějš . Ale, koukal jsem, že větráček na CPU taky docela rachtá. Celkově je ten komp nějakej hlučenější. Ale, jen mi poraď jak na ten větráček. čím se to maže a tak díky moc 
EDIT: Narzil jsem na tohle http://pc-community.wz.cz/ventilator.htm ale na to si netroufám, jako ho vyndám s toho zdroje?
Nebo tohle? http://www.hwtuning.wz.cz/view.php?cisl ... 2003062901

EDIT: Narzil jsem na tohle http://pc-community.wz.cz/ventilator.htm ale na to si netroufám, jako ho vyndám s toho zdroje?

Nebo tohle? http://www.hwtuning.wz.cz/view.php?cisl ... 2003062901
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 1828
-
od MrVoltz
Zobrazit poslední příspěvek