V podstatě ti nemám co vytknout.. Žánr kterým se text ubírá sice není můj šálek čaje, ale chci být objektivní :)
Akorát mi trošku vadí:
Kolem stolu sedělo šest mužů. Muž v čele promluvil.
"Pánové, jak víme, Čína bojuje s Nipponským císařstvím o vliv na Dálném východě."
Pět mužů přikývlo.
Na můj vkus je to "přemužované" a takových jevů bych se při psaní vyvaroval... Raději bych četl např.
Kolem stolu sedělo šest mužů. Ten v čele promluvil.
"Pánové, jak víme, Čína bojuje s Nipponským císařstvím o vliv na Dálném východě."
Ostatní přikývli.
Nebo něco na ten způsob.
V tomto krátkém textu je taky dost "technických" (zeměpisných) údajů, což vůbec nevadí, když to bude kontextově zapadat do příběhu. A dle obsahu toho výňatku bych předpokládal, že to bude dlouhý román.
Ale píšeš, že to má být krátká povídka... Tak to máš co dělat :) Protože není jednoduchý napsat několika stránkovou povídku tohoto rázu (konspirační, zauzlenou, dějově a na aktéry /nejen hrdiny, osoby atd. ale i země a oblasti/ bohatou)... Třeba to tak nebude, ale podle toho co si postl, by to tak mělo být.
Dej si záležet na vykreslení hlavních postav, dějovou linii, objektivní posuzování textu a empatické smýšlení (vžij se do role potenciálních čtenářů) atd...
Obohať obsah o časová data, myšlenky osob, globálně méně zvyklá slova ať už jekéhokoliv druhu, občasnou špetičku vtipu (pokud to není "tragicko-pietní" příběh), aby člověk neusnul s pocitem, že čte studii o koloniálních půtkách mezi oblastmi X Y. Není to podmínkou, avšak by každá povídka měla vzbuzovat místy nějaké emoce, byť minimální. Takže občasný vtip lze nahradit občasnou akcí atd...

Vyvaruj se bugů v logičnosti

a opakování slov a číslování (např. šest mužů, pět můžů, druhý z mužů...), místo toho synonyma, pokud bude nazbyt. Nepřeháněj to s dějovými zvraty, ale taktéž je neopomeň...
Nemělo by chybět trochu toho překvapení, ať pointa zbytečně brzy nevypluje napovrch.
Ale o těchto pár drobných bodech jistě víš...
Moc toho nelze posoudit na základě několika vět a kdybych to měl shrnout, tak dialogy celkem průměrný a popis cesty muže v khaki se mi zamlouval.. vidím určitou perspektivu a může z toho být čtivá povídka..
Gramatiku a pravopis bych zatím nějak úzkostlivě neřešil (je to jen technická část, která tě může zbytečně rozptylovat), korektůra přichází většinou na řadu později po dokončení díla.. ta důležitější část je zhmotnit myšlenky formou textu.