Zdravím. S VB v Excelu začínám, nicmeně mám potíž která je asi hodně podobná popsanému, ale nějak nevím jak nato. Makrem jsem si vyzobal pár číselných hodnot pod sebe a chtěl bych pod sloupec čísel vložit makrem vzorec pro sumu toho sloupce.
Funguje mi todle:
ActiveSheet.Cells(34, 11).Formula = "=Sum(K3:K30)"
Jak ale nahradit proměnnými (třeba x,y) právě ty K3 a K30?
Zkoušel jsem to i přes FormulaR1C1, ale nějak jsem se z toho taky nedostal.
Je to někde popsáno jak nahradit tyto hodnoty proměnnými?
Díky, moc.
//pravidla fóra nedovolují připojovat svůj dotaz do běžícího tématu, i když se jedná o stejný nebo podobný problém.Snižuje to přehlednost fóra a může se stát, že si tvého dotazu nikdo nevšimne.
//odděleno do nového tématu.
//mmm
vkládání vzorců ještě jednou
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: vkládání vzorců
To Ladanek: protoze dotaz byl oznacen za vyreseny, bylo zadouci zalozit novy.
Ano, lze pouzit i promenne:
Zda je to nekde popsano, nejspise v nejake prirucce, ale z logiky veci vyplyva, ze prikaz ActiveSheet.Cells(34, 11).Formula vklada retezec, takze je potreba ten retezec spolu s promennymi poskladat.
Ano, lze pouzit i promenne:
Kód: Vybrat vše
Dim a As String, b As String
a = "K3"
b = "K30"
ActiveSheet.Cells(34, 11).Formula = "=Sum(" & a & ":" & b & ")"
Zda je to nekde popsano, nejspise v nejake prirucce, ale z logiky veci vyplyva, ze prikaz ActiveSheet.Cells(34, 11).Formula vklada retezec, takze je potreba ten retezec spolu s promennymi poskladat.
Re: vkládání vzorců ještě jednou
Diky moc, taková drobnost, ale jak potěší.
Omlouvám se za nezaložení nového dotazu ...se polepším.
Omlouvám se za nezaložení nového dotazu ...se polepším.
Ještě taková drobnost, do buňky už se mi podařilo nacpat vzorec, nicmeně Excel jím trochu opovrhuje při zpracování.
V buňce vyskočí "#Nazev" a chybový kosočtverec - vzorec obsahuje nerozpoznaný text.
Stačí po zkončení makra na buňku klepnout a "odentrovat" v editačním řádku (=SUMA(K3:K33) - zdá se to být v pořádku)
Napadlo mě mu vnutit Enter samozřejmně se vzorcem, ale ouha.
ActiveCell.Formula = "=SUMA(" & "K" & vr & ":" & "K" & vr + rozdil - 1 & ") " & vbCr
vbCr už to nějak nechce brát.
Nesetkal se někdo s tímto? Přitom všechny hodnoty v bloku který je sumou označen jsou korektní číselné hodnoty, nebo ještě radši přetypovat?
Díky moc.
edit:
Rovnou si odpovím, podařilo se mi na to přijít. Zamikus byl v té Sumě. Má být správně napsáno SUM, ne SUMA - to Excel bere jako nějaký text, ne rezervovaný text příkazu. Měl jsem pocit že to veme český ekvivalent příkazu v řádce, ale chyba lávky zřejmně.
ActiveCell.Formula = "=SUM (" & "K" & vr & ":" & "K" & vr + rozdil - 1 & ") "
// Příspěvky sloučeny.
// Pokud chceš něco dodat a nikdo ještě po tobě nepřispěl, použij tlačítko >> Upravit << a svůj příspěvek doplň. Díky.
//mike007
V buňce vyskočí "#Nazev" a chybový kosočtverec - vzorec obsahuje nerozpoznaný text.
Stačí po zkončení makra na buňku klepnout a "odentrovat" v editačním řádku (=SUMA(K3:K33) - zdá se to být v pořádku)
Napadlo mě mu vnutit Enter samozřejmně se vzorcem, ale ouha.
ActiveCell.Formula = "=SUMA(" & "K" & vr & ":" & "K" & vr + rozdil - 1 & ") " & vbCr
vbCr už to nějak nechce brát.
Nesetkal se někdo s tímto? Přitom všechny hodnoty v bloku který je sumou označen jsou korektní číselné hodnoty, nebo ještě radši přetypovat?
Díky moc.
edit:
Rovnou si odpovím, podařilo se mi na to přijít. Zamikus byl v té Sumě. Má být správně napsáno SUM, ne SUMA - to Excel bere jako nějaký text, ne rezervovaný text příkazu. Měl jsem pocit že to veme český ekvivalent příkazu v řádce, ale chyba lávky zřejmně.
ActiveCell.Formula = "=SUM (" & "K" & vr & ":" & "K" & vr + rozdil - 1 & ") "
// Příspěvky sloučeny.
// Pokud chceš něco dodat a nikdo ještě po tobě nepřispěl, použij tlačítko >> Upravit << a svůj příspěvek doplň. Díky.
//mike007
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Ve VBA je nutno pouzit anglicky tvar pouzitych funkci listu. Bohuzel ceska lokalizace prinesla dvoji nazvy funkci - v Excelu cesky, ve VBA (Application.WorksheetFunction... ) anglicky, ve slovenske lokalizaci jsou nazvy funkci listu ponechany anglicke.