Zdravím,
Mám NB acer extensa 5630EZ, vše chdí v pořádku, nainstalovány XP pro. sp3, avšak NB jede v režim IDE jelikož nemá nainstalovány SATA ovladače, problém je v tom, že ovladače od aceru co jsem stahnul z webu mi při instalaci hlásí chybu co je na screenu, má někdo radu, jak nainstalovat SATA ovladače?
Instalace ovladačů SATA
Instalace ovladačů SATA
- Přílohy
-
- chyba.JPG (9.7 KiB) Zobrazeno 4568 x
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Instalace ovladačů SATA
Nedostatek místa na disku? Ovladače pro 64 bitový systém? Ovladače pro Win 6,7?
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Ne, tento ovladač se použije v případě, že už samotná instalace Windows probíhá v režimu SATA. Je to kvůli AHCI režimu, se kterým neumí XP bez příslušných driverů pracovat.
Nikdy jsem nezkoušel napsaovat režim SATA na IDE instalaci (končí to modrou smrtí), ale třeba se to někomu povedlo?
Nikdy jsem nezkoušel napsaovat režim SATA na IDE instalaci (končí to modrou smrtí), ale třeba se to někomu povedlo?
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Pokud v biosu prepnu z IDE na AHCI, system vubec nenaskočí a restartuje se pořád dokola... bez přepnutí do IDE režimu bych XP vůbec nenainstaloval...
Máte pro mě ještě nějakou jinou radu, jak to vyřešit?
Máte pro mě ještě nějakou jinou radu, jak to vyřešit?
Přesně tak. Řešil jsem tuto věc na stejném NTB při instalaci XP. Vždy končila BSOD. Po pár hodinách jsem se dopátral, že musím v BIOSu změnit SATA režim disku na IDE. Tak jsem i instaloval. Ze stránek Aceru jsem pak stáhl nějaký ten AHCI driver, ale instalace nešla, objevovala se chyba. Takže jsem se na to vykašlal a dál to neřešil. Uživatel stejně používá NTB jen na psaní a internet, tudíž IDE mu problém nedělá.d1amond píše:Ne, tento ovladač se použije v případě, že už samotná instalace Windows probíhá v režimu SATA. Je to kvůli AHCI režimu, se kterým neumí XP bez příslušných driverů pracovat.
No dobře, ale smířit se stím, jen po 10ti hodinách lovením ruzných driverů, nehodlám, rozhejbal to už někdo nebo se všichni smířili s tím že to nejde?
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
JAk jsem psal, musíš si sehnat SATA ovladače na disketu - tu použít při zavádění driverů na začátku instalace Win aby se našli disky a mechaniky v režimu SATA(AHCI). Pak rozběhneš i tyto utility. Jinudy vlak nejede. Je to problém čistě Windows XP a jejich stářím, ničeho jiného.
//a máš pravdu, je s tím víc práce než užitku
Nebo snad potřebuješ u laptopu hot plug připojení disků??
//zkus toto, ale za výsledek neručím http://support.microsoft.com/kb/922976
//OT: musel jsem si na desktopu zakázat hibernaci, protože mi disky při buzení v AHCI režimu krachovaly. Možná SW, možná HW, kdo ví.
//a máš pravdu, je s tím víc práce než užitku

//zkus toto, ale za výsledek neručím http://support.microsoft.com/kb/922976
//OT: musel jsem si na desktopu zakázat hibernaci, protože mi disky při buzení v AHCI režimu krachovaly. Možná SW, možná HW, kdo ví.
Díky za tipy,
Editace registru nelze, vista a XP to maji odlišný a XP to v sobě nemají implementovaný...
Pokud bych sehnal disketovou verzi ovladačů, musím přeinstalovat systém celý? nebo to stačí vložit na začátek?
A kdyz u NB nemám disketovku?
Editace registru nelze, vista a XP to maji odlišný a XP to v sobě nemají implementovaný...
Pokud bych sehnal disketovou verzi ovladačů, musím přeinstalovat systém celý? nebo to stačí vložit na začátek?
A kdyz u NB nemám disketovku?
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Ano, přeinstalovat celý. Bez FDD jsi v pasti. Musel bys integrovat ten SATA driver do instalačního CD. Existují na to programy.
Díky za rady, pokusím se to dát do kupy...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Drivery lze doinstalovat i dodatečně. Při zavádění nelze pro SATA disky v AHCI módu použít pro přístup int13 BIOSu, ale ntldr k tomu používá ovladač miniportu řadiče Ntbootdd.sys, který musí být v kořeni svazku, ze kterého se bootuje. Ten ovladač je kopií ovladače miniportu řadiče disku, který se normálně nainstaluje do systému. Mělo by to jít tak, že po rozbalení archivu s ovladači rozbalíš archiv f6flpy32.zip, který je ve složce AHCI_Intel_8.5.0.1032_Vistax64Vistax86_A\AHCI_Intel_v8.5.0.1032_VISTAx86x64\F6f6flpy32.zip. Vezmeš soubor IaStor.sys, přejmenuješ ho na Ntbootdd.sys a překopíruješ do kořenového adresáře k zavaděči ntldr. Pak restartni PC a nastav řadič do AHCI. Pokud to nenaběhne, bude myslím třeba změnit cestu k systémovému adresáři, která je v boot.ini. Mělo by tam být místo
multi(X)disk(X)rdisk(X)partition(X)
scsi(Ř)disk(D)rdisk(ŘD)partition(P)
Ř-číslo řadiče disku - bývá nula
D-číslo disku připojeného k řadiči Ř (bývá 0-15 a tu hodnotu uvidíš při bootování - výčet připojených disků)
ŘD-LUN logické jednotky a většinou mívá 0
P-číslo oddílu spouštěcího svazku - bývá 1 (první svazek)
Před restartem musíš nainstalovat ovladač do systému a to tak, že klikneš pravým myšítkem na soubor iaStor.inf ve složce v archivu F6f6flpy32.zip a zvolíš nainstalovat. (pokud by to nešlo, tak iaAHCI.inf)
multi(X)disk(X)rdisk(X)partition(X)
scsi(Ř)disk(D)rdisk(ŘD)partition(P)
Ř-číslo řadiče disku - bývá nula
D-číslo disku připojeného k řadiči Ř (bývá 0-15 a tu hodnotu uvidíš při bootování - výčet připojených disků)
ŘD-LUN logické jednotky a většinou mívá 0
P-číslo oddílu spouštěcího svazku - bývá 1 (první svazek)
Před restartem musíš nainstalovat ovladač do systému a to tak, že klikneš pravým myšítkem na soubor iaStor.inf ve složce v archivu F6f6flpy32.zip a zvolíš nainstalovat. (pokud by to nešlo, tak iaAHCI.inf)
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
A nevadí, že má Win XP?MiliNess píše:který je ve složce AHCI_Intel_8.5.0.1032_Vistax64Vistax86_A\AHCI_Intel_v8.5.0.1032_VISTAx86x64\F6f6flpy32.zip
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 3246
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
10 dub 2025 19:50