Zdravím mám dotaz…
Budu teď na jednom PC instalovat Windows XP a Windows 7
Mam dva disky a na každém bych chtěl mít operační systém
Jak mám tedy postupovat, abych jsem měl vždy možnost jaký systém chci spustit při staru?
Nikdy jsem to nezkoušel a tak nevím zda stačí běžná instalace a něco nastavit v BIOSu
2x HDD – 2x operační systém na jednom PC
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Re: 2x HDD – 2x operační systém na jednom PC
Zdravím,
jsou 2 možnosti:
1. Připojit každý disk samostatně a nainstalovat operační systémy odděleně nebo
2. Oba disky připojit (master/slave) a nainstalovat na 1 disk XP a na druhý disk W7.
V 1. případě si potom na základě nastavení pořadí bootování disků můžeš vybrat, který disk (a jaký systém) je primární. Jsou zcela oddělené, takže když se rozhodneš jeden systém smazat, druhého se to nijak nedotkne. "Nevýhodou" tohoto způsobu je právě nutnost měnit pořadí bootovaní, když chceš jeden nebo druhý systém. Velká výhoda je potom ta možnost jeden systém bez problémů zrušit - aniž bys musel přepisovat boot tabulky.
V případě 2 máš při instalaci oba disky připojené a vidí se. První se instalují XP a potom až W7. Je to kvůli W7 loaderu, který dokáže sám zaznamenat druhý systém a nabízí jej automaticky při spouštění. Opačná instalace by znamenala problémy s boot.ini a přidáváním W7.
Výhodou tohoto způsobu je, že máš v nabídce možnost volby OS aniž bys měnil pořadí disků, nevýhodou je pozdější komplikace při mazání jednoho nebo druhého systému (např. W7 nechceš, necháš jen XP -> znova nahrávat MBR, atd...)
//osobně používám první způsob, je elegantnější pokud máš dva fyzické disky
jsou 2 možnosti:
1. Připojit každý disk samostatně a nainstalovat operační systémy odděleně nebo
2. Oba disky připojit (master/slave) a nainstalovat na 1 disk XP a na druhý disk W7.
V 1. případě si potom na základě nastavení pořadí bootování disků můžeš vybrat, který disk (a jaký systém) je primární. Jsou zcela oddělené, takže když se rozhodneš jeden systém smazat, druhého se to nijak nedotkne. "Nevýhodou" tohoto způsobu je právě nutnost měnit pořadí bootovaní, když chceš jeden nebo druhý systém. Velká výhoda je potom ta možnost jeden systém bez problémů zrušit - aniž bys musel přepisovat boot tabulky.
V případě 2 máš při instalaci oba disky připojené a vidí se. První se instalují XP a potom až W7. Je to kvůli W7 loaderu, který dokáže sám zaznamenat druhý systém a nabízí jej automaticky při spouštění. Opačná instalace by znamenala problémy s boot.ini a přidáváním W7.
Výhodou tohoto způsobu je, že máš v nabídce možnost volby OS aniž bys měnil pořadí disků, nevýhodou je pozdější komplikace při mazání jednoho nebo druhého systému (např. W7 nechceš, necháš jen XP -> znova nahrávat MBR, atd...)
//osobně používám první způsob, je elegantnější pokud máš dva fyzické disky

Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano
od Atjov1 » 20 bře 2025 19:58 » v Problémy s hardwarem - 10
- 6008
-
od Atjov1
Zobrazit poslední příspěvek
03 čer 2025 14:53
-
-
-
TCL 40S615 - Cant load Android system Příloha(y)
od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw) - 2
- 3299
-
od Daniel_Jackson
27 zář 2024 22:17
-
-
- 0
- 2117
-
od peta501
19 dub 2025 01:11
-
-
Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal Příloha(y)
od MoA285 » 27 kvě 2025 20:38 » v Reklamace a zákony - 15
- 5487
-
od MoA285
28 kvě 2025 00:59
-