To > damned, omlouvám se, tak to dopadá, když přijde člověk z hospody, kde se baví o politice
Pokusím se odpovědět

:)
- mluvení - samozřejmě že mluvíme. Jenže někdy to prostě nepomáhá. Milionkrát jsme třeba mluvili o tom, že se u počítače nejí a nepije, přesto čaj skončil v klávesnici

- kdybych měl skvělé řešení, tak se neptám
- IE8 je určitě bezpečnější než jeho předchůdci, nicméně je nejčastějším předmětem útoků. I když FF jej směle dotahuje.
- paranoiu přiznávám.
Co chci je snad jasné. Co nechci je, aby dítě naletělo nějakýmu uchylovi.
K tomu: Snaha ochránit vlastní potomky před nebezpečím je vlastní nejen lidem, ale i zvířatům. Je to něco, co je dáno přírodou. Takže si nemyslím, že by to bylo něco špatného. Navíc se objevují případy se stoupající tendencí, kdy je dítě předmětem šikany na internetu (myslím, že některé skončily sebevraždou). Včasný zákaz linku by jistě vše vyřešil. Až budete mít vlastní děti, myslím, že mi lépe porozumíte.
Přiznávám, že jsou to cenzurní praktiky, ale cenzurní praktiky má přece vůči dětem i náš právní řád. Ohrazuji se ale proti termínu fízlování. Není problém nainstalovat na dětský počítač VNC a sledovat co dítě přímo provádí - něco takového se mi opravdu hnusí.
Tak a teď k tomu co jsem měl na mysli... V práci mám na vstupu z internetu linucha s proxy a firewallem. Proxy loguje /až na ryze a 100% pracovní/ všechny linky na které zaměstnanci přistupují. Jednou týdně log stáhnu a proženu filtrem + srovnám s databází. Tím se mi zobrazí všechny nové linky, linky na které je přistupováno nejčastěji atd... Takže - zablokovány jsou všechny linky kde jsou určitá klíčová slova. Pak linky na které je nejčastější přihlašování /např. facebook/ atd...
Takže lokální proxy s možností zaznamenat logy.
Programy pro proxy se používaly u OS W98, protože sdílení internetu bylo ještě v plenkách a většinou to nefungovalo.