Dual boot win Me+XP Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

petrnty
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Dual boot win Me+XP  Vyřešeno

Příspěvekod petrnty » 27 bře 2010 12:46

Na svem PC mam jiz cca 8 let win ME bez preinstalace a ted bych si chtel pridat jeste wip XP.Cetl jsem tady o dual bootu Xp+vista nebo 7,ale nenasel jsem nic k me otazce.
Chtel bych se zeptat,zda win XP muzu nainstalovat z mechaniky ve win ME,budu instalovat na jiny disk.Dale mne zajima,zda se mi automaticky bude zobrazovat volba vyberu systemu po nabehnuti PC?
Nejvice mne ale zajima,kdybych nekdy chtel opet XP odstanit,zda se mi automaticky odstani i moznost vyberu win po spusteni nebo zda bych to musel nejak odstranovat manualne.Laicky si myslim,ze by se mi asi mel ve win Me vytvorit ci zmenit soubor boot.ini,ktery bych pak musel upravovat.Je to tedy tak jak pisu nebo je to nejak uplne jinak?Dekuji predem za odpovedi.

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Dual boot win Me+XP

Příspěvekod Uziv00 » 27 bře 2010 21:59

Ahoj, všechno jde :D
1. Připravit disk - je třeba, aby existovaly dvě primary partition - první disk C: s WinMe, druhá D: nachystaná pro WinXP, dále může být logical partition a na ní další disky. Pro rozdělení použij program pro práci s partition.
http://www.slunecnice.cz/sw/partition-manager/
http://www.slunecnice.cz/sw/easeus-partition-manager/
2. Nastavit v BIOSu bootování s CD/DVD
3. Restart, spustit instalaci WinXP
4. Vybrat jako oddíl pro instalaci vytvořenou partition - WinXP detekuje předchozí systém a nahraje boot loader s výběrem systému.
K tomu poznámka: - Pokud by se WinXP instaloval na C:, pak by potřebnou úpravu bootování neprovedl a musel by se ručně editovat soubor boot.ini.
- Pokud při volbě instalace bude zvolen souborový systém NTFS, WinMe tento diskový oddíl neuvidí. Z WinXP budou vidět všechny disky.
- A samozřejmě - před hrátky s disky doporučuji provést zálohu dat.

petrnty
nováček
Stav:

Příspěvekod petrnty » 27 bře 2010 22:53

Dekuji za odpoved.Ted mam v PC jeden disk rozdeleny na C-Win Me a D.Win XP dam na uplne novy disk-ten mimochodem budu davat do supliku.Pochopil jsem,ze XP zavede moznost vyberu systemu.Ted tedy jeste poprosim odpoved na dve otazky:
1.Kdyz Win XP odinstaluju resp. zformatuju disk na kterem bude-zmizi tim padem i vyber dvou systemu pri startu pocitace?
2.Vzhledem k tomu,ze wip Xp bude na disku v ramecku,tedy muzu disk vypnout-tedy kdyz disk pred zapnutim PC vypnu nabehne rovnou win Me bez nejakeho uvodniho vyberu systemu?
Dekuji za odpovedi

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 27 bře 2010 23:12

1. - v případě odinstalace? Jde to vůbec? nemám tušení
- výběr zmizí, ale nepůjde spustit WinMe
2. - Ne, WinMe nenaběhne.
Důvod je ten, že WinXP vytváří soubor boot.ini, který používá jeho boot loader. Nicméně existuje řešení a to je v použití boot loaderu třetí strany. Dobré zkušenosti mám třeba s XOSL.
http://www.slunecnice.cz/sw/xosl/
Postup se ovšem trochu změní:
1. odpojit disk s WinMe (hardwarově) a připojit disk pro XP (v rámečku) - případně přeswitchovat (master, tak aby z něj bylo možné bootovat)
2. Nastavit BIOS - first boot z CD/DVD, second z HDD WinXP (rámeček)
3. Nainstalovat WinXP
4. HDD WinXP přeswitchovat zpět, změnit v BIOSu bootování na HDD WinMe, připojit HDD WinMe
5. Na disk s WinMe nainstalovat XOSL
6. Restart, po restartu nastavit v XOSL bootování dle disků.
V tomto případě není nutná přítomnost disku s WinXP (nepoužívá se jejich boot loader ani boot.ini) pro náběh WinMe. Pokud na disku v rámečku nebude systém a tento disk bude zvolen pro start v XOSL, počítač se nespustí.
V případě odinstalace XOSL se systém vrátí do původního nastavení - tj. bude se spouštět jen WinMe

petrnty
nováček
Stav:

Příspěvekod petrnty » 27 bře 2010 23:52

Ani nevim,jak tim mam podekovat za tak vynikajici navod.Napadaji me jeste zase tri otazky:
1.Muzu si to win XP naistalovat v jinem PC,vadilo by to nejak napr. z hlediska detekce hardware?
2.Chapu spravne,ze dokud nenainstaluju xosl,tak se pocitac spusti normalne we win Me i kdyz bude disk s win XP zapnuty a zadny vyber se neobjevi pri startu?
3.ke xosl-tam nastavim pak je disky,na kterych budou systemy?A pokud ano,jake mam volit poradi/disk s Me a pak Xp nebo naopak nebo je to jedno?Vybirat pak systemu budu klasicky pri startu PC jeto tak?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 28 bře 2010 00:02

Pokud systém nainstaluješ na disk v jiném PC s jiným hardware (především s jinou základní deskou s jiným chipsetem) nemusí WinXP vůbec naběhnout, protože bude marně hledat zařízení z PC, kde byl původně instalován. I pokud naběhne nemusí být stabilní a může docházet k modré smrti, nebo zatuhnutí systému.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 28 bře 2010 00:19

Na otázku 1 je odpověď daná. A platí to obecně - systém je třeba nainstalovat na hardware na kterém poběží. Výjimkou je pouze instalace na naprosto totožný hardware, kdy stačí jednoduše kopírovat disk.
ad 2) ano to je správně.
ad 3) ano. Disk s WinMe si najde sám. Na disk s WinXP se musí navést. Pořadí bootovaných systémů, výchozí systém, časový odpočet se nastaví v XOSL. Je v češtině, tak by to neměl být problém.
Po startu systému se nejdříve spustí XOSL. Podle nastavení buď zobrazí tabulku s výběrem systému, nebo časový odpočet s výchozím systémem. Vzhledem k zamýšlenému přenášení disku s XP by bylo logickou volbou zvolit jako výchozí WinMe s časovým odpočtem např. 20s. Ale to už je na tvém rozhodnutí.

petrnty
nováček
Stav:

Příspěvekod petrnty » 28 bře 2010 00:37

Uz v tom mam docela jasno,tak snad uz posledni otazka opet k XOLS-instalace-mam postupovat tak,ze odzipuju,rozbalim do nejake slozky a mam tam mimo jine soubory instal,cwsdpmi a sbminst.Mam tedy dat instal,probehne "dosovska" instalace a je hotovo?Po instalaci pracuju s programem jiz normalne ve windows,pripadne kde ho tam najdu a pokud bych jej chtel odinstalovat tak uz klasicky v pridat nebo odebrat programy?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 28 bře 2010 09:39

S XOSL se ve windows nepracuje. Po nainstalování (postup je správně) se místo nabootování windows přihlásí XOSL a zde se taky provádí veškerá nastavení.
Odinstalaci si již přesně nepamatuji, ale XOSL má velmi dobrou dokumentaci, kde je vše popsáno. Pro začátek - něco zde:
http://www.zive.cz/clanky/vice-os-souca ... fault.aspx
Rozhodně se neodebírá pomocí přidat/odebrat programy
Už jsem si vzpomněl :D
Takže - instalace by měla běžet v DOSu, a instalační program funguje i jako odinstalační.
Postup by byl asi takto:
Vytvoř si adresář (složku) na disku c: s názvem XOSL. Do této složky rozbal soubory XOSL. Nevím jestli WinMe mají volbu při vypínání "restartovat do DOS" (W98 ji měly), pokud ne, pak po spuštění stisknout F8, zvolit stav nouze se systémem MS-DOS.
v příkazové řádce zadat:
CD\ - přechod do kořenového adresáře
CD xosl - přepnutí do adresáře XOSL
install - spuštění instalačního programu
Program má volby - instalace, restore (obnovení) a odinstalace

petrnty
nováček
Stav:

Příspěvekod petrnty » 28 bře 2010 19:34

Dekuji mnohokrat,ted uz to snad zvladnu,ale bez Tebe bych nemel sebemensi sanci.Moc jsi mi pomohl.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 28 bře 2010 19:58

Rádo se stalo. Prosím o zámek

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”