Uvařte se doma vlastni PIVO :)

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uživatelský avatar
radek16
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 323
Registrován: září 09
Bydliště: Frydek-Mistek
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Uvařte se doma vlastni PIVO :)

Příspěvekod radek16 » 21 kvě 2010 16:44

Uvařte si doma své vlastní pivo! Je to snadné a zvládne to i malé dítě. Žádné speciální vybavení na to taky nepotřebujete. Pivo můžete vyrobit i v kýbli za záchodovou mísou. Aspoň svěží vůně čistě umytého záchoda přebije sice minimální, přesto však lehce cítitelné aroma kvasícího piva. Co potřebujete? Kvasnou nádobu. Nejlépe plastový sud o obsahu 10-50l pro primární kvašení. Dále pak prázdné plastové lahve pro sekundární kvašení a uskladnění. Ostatní pomůcky určitě máte doma. Vše, co použijete, musí být čisté a vydesinfikované. Doporučuji vše důkladně vymýt a vypařit horkou vodou. Případné zbytky desinfekčních přípravků by mohly narušit kvasný proces, takže je raději nepoužívejte. Tak a můžem jít na věc. Budem vařit 20l patnáctistupňového piva. Jednak dobře využijem kapacitu sudu a taky silnější pivo je lepší. Navíc odpouští případné drobnější chyby. Přes net/telefon/písemně si objednáme mladinový koncentrát. Doporučuji VÚPS. Je to mladina, do které by v pivovaru dali kvasinky. Je to vpodstatě vývar ze sladovnického ječmene a chmele. Toto je však sušené a proto do toho stačí jen přidat vodu. Kvasinky objednáme podle teploty, při které bude probíhat kvašení. Při sklepní teplotě doporučuji spodní kvašení kvasnicemi Saflager S-23. Pak dostaneme pivo českého typu. Při pokojové teplotě kvasíme svrchně, avšak pak dostaneme pivo spíše anglické. Na 20l potřebujeme 3kg VÚPS a jeden sáček S-23. Vodu lze použít balenou, kvalitní z vodovodu, nebo převařenou a zchlazenou na teplotu při které budem kvasit. V dostatečně velkém hrnci postupně rozpouštíme VÚPS tak, aby se vše zcela rozpustilo. 1kg se dokáže bez větších problémů rozpustit v několika litrech vody, tak to uděláme natřikrát a postupně lijeme do kvasné nádoby. Poté doplníme na požadovaný objem. V hrnku vody si se lžicí předem odsypaného VÚPS rozmícháme S-23 a necháme asi tak hodinu při teplotě, při které hodláme kvasit. (Nééé na topení, tohle neni droždí! Příliš vysoká teplota kvasinky zabije a vy umřete žízní!!!) Poté hrnek s nastartovanejma kvasinkama přidáme k té tzv. mladině. Přenesem kvasnou nádobu na "místo zločinu" a už s tim radši moc nehejbáme. Pokud ten sud, či co, má víko, tak volně (!) přiklopíme. Vzniká CO2 a asi nechcete, aby to bouchlo. Pokud víko nemáme, asi bych to přikryl nějakým čistým hadrem, aby tam nepadal bordel, ale není to nezbytné. Po pár dnech se na povrchu začne tvořit pěna, což je dobře. Za zhruba 7-10 dní, podle teploty a jiných okolností, se střed pěny propadne a to je potřeba hlídat. Sběračkou pěnu sebereme i s případným napadaným bordelem, vyhodíme a budem stáčet. Lze použít hadičku, jako při čerpání benzínu z nádrže, nebo oparně nahýbat a lít přes trychtýř do lahví, což preferuji. Ideální jsou PET-lahve, pochopitelně čisté. Do každé dáme asi tak 1 lžičku maltózy, dextrózy, v nouzi obyčejného cukru a to na půl litru, tedy násobeno třemi až čtyřmi. Vždy jsem zatím použil 1 lžičku klasického cukru na půl litru, ale bylo to pak málo nasycené. Množství dáte podle velikosti vašich lžiček, zbytkového obsahu cukru, atd. Toto bude sloužit jako "palivo" pro sekundární kvašení, které probíhá v uzavřených lahvích a zde se pivo sytí oxidem uhličitým . Při plnění je nutné odhadnout správný stupeň prokvašenosti primárním kvašením. Pokud stočíte dřív, než spadne pěna, pivo bude příliš "živé", po otevření lahve bude extrémně pěnit a chuť bude horší. Pokud stočíte až poté, co se pěna na hladině rozpustí, tak bude v pivu už příliš málo živých kvasinek a sekundární kvašení bude probíhat příliš pomalu a do uplynutí "záruční doby" se vám to třeba ani nepodaří dostatečně nasytit CO2 . Kvůli nespálenému cukru to pak budete mít asi trochu sladší. Také je potřeba dbát na to, aby se vám do lahví nedostalo moc kalu ze dna nebo nepochytané pěny. Pak to sekundární kvašení bude rychlejší, což neni žádoucí, ale pít se to dá taky. Naplněné lahve necháme ve stejné teplotě, jako jsme kvasili, asi jeden až dva týdny. Nutno kontrolovat jak se lahve nafukujou. I PETka může explodovat, napřed ale podstatně zvětší svůj objem. Kontrolovat lze zmáčknutím palcem. Kupte si v supermarketu nějakou limonádu (vlastně ani nemusíte kupovat) a při pokojové teplotě s tim pořádně zatřepejte. Pokud jsou vaše lahve zhruba stejně tvrdé, jako tato, tak produkt vaší snahy uskladněte v chladnu a pochopitelně temnu. Dá se to pít už za týden. To jsou však kvasinky ve vašem pivu stále ještě příliš živé. Dobré je počkat spíše několik týdnů, kdy se pivo "uleží" a"uzraje". Pak je velmi vhodné nepít přímo z lahve, ale nalévat si do sklenice. Na dně lahví totiž zůstane kal, který sice není nijak škodlivý, ale může ovlivňovat celkovou chuť. Celá věc je velmi snadná. Suroviny se narozdíl od normálního alkoholu prodávaj' bez omezení věku a lze je v libovolném množství převážet přes hranice. Zřejmě i do muslimských států... Pokud jste malé dítě, nebo žijete v zahraničí, zkuste si to! Moje BOMBa za to, že to fakt je jednoduchý a funguje to!

odkaz na suroviny http://www.vasepivo.cz/product_info.php?products_id=74
http://varimpivo.kvalitne.cz/

Prevzato od kamarada z jednoho fora.
VAROVÁNÍ: Kouření během včelaření snižuje riziko pobodání včelami!
VAROVÁNÍ: Kouření pomáhá hubnout a snižuje tak riziko chorob způsobených nadváhou!
VAROVÁNÍ: Kouření během těhotenství snižuje porodní váhu Vašeho dítěte a usnadňuje tak porod!

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tablet na doma.
    od BigSandy » 20 bře 2025 07:09 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    2757
    od Mety Zobrazit poslední příspěvek
    20 bře 2025 21:12
  • Notebook na doma okolo 12 000.-
    od Kaspo » 17 srp 2024 11:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1276
    od Gerete Zobrazit poslední příspěvek
    17 srp 2024 17:12
  • Příchozí email z vlastní adresy, který jsem neodeslal (gmail)
    od Milan21 » 08 srp 2024 16:31 » v Vše ostatní (bezp)
    5
    4220
    od jaro3 Zobrazit poslední příspěvek
    08 srp 2024 20:56

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti