Změna motivu a "automatický" rámeček, jak na to?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Darthy
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Změna motivu a "automatický" rámeček, jak na to?

Příspěvekod Darthy » 01 čer 2010 12:48

Mám dva dotazy ohledně tvorby webu:
1) Jakým způsobem mám udělat změnu motivu stránky, pokud mám několik různých pozadí načítaných přes CSS a při kliknutí na odkaz s obrázkem motivu se uložil dotyčnému motiv stránek do paměti. Jde to udělat i přes HTML? nebo musím použít PHP či JS?

2) Je možné udělat automatickou změnu velikosti určité části obrázku například na závislosti velikosti textu? Nebo aspon mít rámeček který by se měnil uměrně velikosti textu v něm. Tuším že to jde přes CSS, ale tam určím jen barvu rámečku (čtverce...), já bych to chtěl nějak skombinovat s obrázekm (lemování atd.)
Intel i7-10700F, MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G, Patriot VIPER 4 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16, 256GB Transcend SSD 370S10, ASRock Z490 PHANTOM GAMING 4, Corsair RM550x, SPC Gladius M35 Black

Reklama
CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Re: Změna motivu a "automatický" rámeček, jak na to?

Příspěvekod CZechBoY » 01 čer 2010 14:46

u obrázku můžeš dát max-width šířka, nebo max-height výška, nefunguje ve starších prohlížečích !!!

dynamické pozadí můžeš udělat přes dynamicky generovaný CSS přes PHP např <link rel="styl.php" type="text/css"> pak v tom styl.php budeš mít nějaký Switch, nebo budeš pozadí požadovat v QUERY STRINGu, např. styl.php?pozadi=trava.png nebo jinak

přes JS dokážeš změnit jen pozadí aktuální stránky, ale standartně se načte pozadí ze stylovacího soubor CSS, až potom přijde na řadu JS který změní pozadí
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Darthy
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Darthy » 01 čer 2010 17:38

A nemůžu dojít na to jak polohovat text vůči objektu...Když vložím v CSS obrázek, tak bych chtěl pře CSS i polohovat text který se bude na obrázku objevovat. Konkretně myslím když do stránky vložím ten box (rámeček), a do něj chci psát, tak aby byl text při jakekoliv velikosti okna pořád uprostřed. Mám to teď takhle, :

Kód: Vybrat vše

#text_uvod
{
    font-family: Courier New;
    font-size: small;
    font-weight: bold;
    text-align: center;
    display: block;
    width: 580px;
    margin-top: 30px;
    margin-left: 28%;
}

ale vždy když pohnu s velikostí okna tak se text posunuje.

//Tak jsem zjistil že spolu vubec nekomunikuje text-align a width, protože když je width nastaveno tak se zruší centrování :( nevím jak to mít v centru a přitom mít zalamování řádků při delce řádku 500px...
Naposledy upravil(a) Darthy dne 01 čer 2010 19:11, celkem upraveno 2 x.
Intel i7-10700F, MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G, Patriot VIPER 4 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16, 256GB Transcend SSD 370S10, ASRock Z490 PHANTOM GAMING 4, Corsair RM550x, SPC Gladius M35 Black

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 čer 2010 18:45

Změnou motivu myslíš to, že si návštěvník může vybrat některý z předdefinovaných stylů vzhledu webu, který navštívil?
Jako je to například na http://roj.bloguje.cz/ (styl kulaťoučký, styl pro IE, zahrada, sněhulanda a nestyl)?

Koukni třeba na moje řešení přes PHP a cookies: http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vt ... &page=-1#4
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Darthy
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Darthy » 01 čer 2010 19:08

No jde o to, že můj "motiv" stránky tvoří jen v podstatě obrázky na kterých je text...takže by měl ten tvuj příspěvek na jakpsatweb.cz postačit, háček je v tom že PHP vůbec nerozumím...ale jinak je to přesně to co potřebuju takže nezbývá mi než, buď od toho odpustit, nebo se naučit PHP.

Jinak díky. Teď ale řeším problém s tím vycentrováním :-X

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 čer 2010 19:29

Jestliže máš alespoň nějakou zkušenost s programováním (na jazyku nezáleží; snad jen, že má PHP syntaxi podobnou jako C nebo javascript), pak základy PHP, respektive základy „skládání stránek stylem stavebnice PHP“ pochopíš snadno. Já jsem ve věci počítačů samouk, nadto netknutý byť jen středoškolskou matematikou (na konzervatoři se neučí) a moje programátorské pokusy jsou jenom drobnosti nebo blbinky, ale tu konstrukci, kterou odkazuji, jsem vymyslel bez cizí pomoci.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

Darthy
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Darthy » 01 čer 2010 19:34

Jo, mám základy C a C++. Ale v PHP mi to přijde takové těžkopádné, spíš to bude tím že jsem ho nijak detailně nestudoval.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 čer 2010 19:45

Jediné, na co si dávej jako céčkař bacha, je to, že proměnné zečínají znakem $ ($promenna) – já před PHP zkoušel delší dobu koketovat s céčkem (na něm jsem začal chápat podmínky a cykly…) a nejvíc chyb v PHP pak přišlo na vrub právě proměnným.
Podobně jako „pascalisti“ budou chybovat v porovnávání/přiřazování (počet znaků =).

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 01 čer 2010 20:33

Myloš Switch asi neznáš jak koukám na if,else if, navíc jak koukám tak tam máš else if? však jiný If je dohromady ElseIf bez mezery...
jinak jak jsem říkal, můžeš vyechovat styl přes PHP a Switch

pokud napíšeš co přesně chceš, můžu ti něco málo napsat
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 čer 2010 20:53

Ale to víš, že switch znám – tohle: http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vt ... c=65234#13 je taky moje konstrukce.
Jen mi nepřišlo zapotřebí ho použít u tak jednoduché konstrukce jako přepínač stylů.
A řekl bych, že je úplně fuk, použiju-li „else if“ nebo „elseif“.

Darthy
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Darthy » 01 čer 2010 20:55

CZechBoY píše:pokud napíšeš co přesně chceš, můžu ti něco málo napsat

To je dobrý díky, já se bez toho obejdu, většinu problemů jsem vyřešil. A prozatím jsem vytvořil "univerzální" motiv a jsem spokojený.

Nenapadá vás jak udělat "stínítko"? Aby v určité časti stránky překrývalo stínítko text a přitom nerolovalo se stránkou? Mám web přes <frame> a pod frameborderem bych chtěl mít takovou "prázdnou zónu".

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 čer 2010 21:14

CZechBoY píše:u obrázku můžeš dát max-width šířka, nebo max-height výška, nefunguje ve starších prohlížečích !!!

Nefunguje pouze v IE 6 a pokud je stránka v quirku, pak ani ve vyšších Explorerech.

Ovšem min-height lze u IE 6 nasimulovat pomocí obyčejného height, protože ho tak IE 6 interpretuje.

Darthy:
Obrázek na pozadí svoji velikost měnit nemůže. Existuje sice „způsob“, jak to ošulit, ale není hoden doporučení.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows Update automaticky přepisuje ovladače grafiky. Příloha(y)
    od kellne » 19 led 2025 17:02 » v Windows 11, 10, 8...
    9
    4645
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    22 led 2025 11:01
  • Telefon s opětovně automaticky nepřipojí přes Bluetooth k autu
    od Peťa » 12 pro 2024 13:55 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    0
    18534
    od Peťa Zobrazit poslední příspěvek
    12 pro 2024 13:55
  • FB - změna hesla
    od Hirogen » 21 čer 2024 15:16 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    4392
    od Grander Zobrazit poslední příspěvek
    21 čer 2024 17:41
  • Změna poskytovatele internetového připojení
    od Fargotroniac » 09 říj 2024 08:15 » v Sítě - hardware
    17
    7235
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    12 říj 2024 18:59
  • Zkratka na plochu - Změna obnovovací frekvence monitoru - TV (hledám)
    od jkmaxfli » 31 bře 2025 13:04 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    4
    9205
    od jkmaxfli Zobrazit poslední příspěvek
    31 bře 2025 19:19

Zpět na “Programování a tvorba webu”