Výuka informatiky na ZŠ

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Výuka informatiky na ZŠ

Příspěvekod d1amond » 07 čer 2010 21:16

Po přečtení místních komentářů jsem se pouze utvrdil v tom, co si myslím už dlouho. Zakrníme. :huh:
(Ne)každý dělá co může, střední školu jste si vybrali sami a úspěšně jste ji dokončili (většinou). Na jaké úrovni, to je věc druhá. Já např. dělal "státní" průmyslovku, nikdo se s náma nemazal, v klidu nás vyhazovali. Na IT jsme programovali v Packalu, učili jsme se navrhovat v AutoCad, základy Unix a OS/2 na slušné úrovni, atd...Na druhou stranu se mi kamarád vysmíval, jak jsem měl trojku u maturity a on to dal na samý dvojky (celej svaťák trávil na rybách), ale že zaplatil školné za 1/2 roku 15000,- a absence mu nikdo neřešil, to už nebral v potaz.
Pokud nejste spokojeni s výukou IT na ZŠ, určitě existují zájmové kroužky s výukou programování - stačí chtít trochu víc.

OT: včera jsem si vyslech zajímavý rozhovor. Jak někoho tatík má trable v práci, že po něm chtějí vysokou. Prej našel někde na hranicích (na východ) soukromo vysokou, kde se semestr omezuje na 4 víkendy dálkového studia a prej tam ani moc nemusí. Pak si říkám, jestli má ten můj titul cenu :huh:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Reklama
Tazator
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Tazator » 07 čer 2010 21:58

Pak to má k něčemu vypadat - bude mít titul, ale bude blbej jako dříve...
Intel Core i5-2500K; Arctic Freezer 13; GA-P67A-UD3-B3; MSI N570GTX Twin Frozr II/OC; Kingston HyperX Blu 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz; Windows 7

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 čer 2010 21:59

Učí vás někoho (na základce nebo na střední) psaní všemi deseti prsty (obdoba někdejšího psaní strojem)?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 07 čer 2010 22:07

U nás se o to nepokoušeli...
Ale vím, že můj kamarád s tím kdysi zápasil. Ale to už bude tak 6 nebo 7 let určitě. Takže to už se asi nepočítá :lol:
ASUS M2NPV-VM (GeForce 6150) - AMD Sempron 3000+, Kingston 2x1GB DDR2
Samsung SyncMaster B2240W

Lenovo ThinkPad Edge 14

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 07 čer 2010 22:08

Ano zkoušeli to, ale u mě nepochodili. Já si furt cvakám těmi dvěmi a vyhovuje mi to. A to jsem byl premiant v tomto předmětu, ale deseti prsty je to prostě pro mě nepohodlné a stále pomalejší. V počtu úhozů mám se dvěmi prsty lepší výsledky, bohužel.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 07 čer 2010 22:11

U nás to taky zkoušeli, tak 3 roky zpátky. Problém byl že z celého IVT tím udělali frašku. Z mlácení do klávesnic nefungovalo několik písmen, většina lidí nedošáhla ani na 5 prstů (já skončil se čtyřmi) a nejhorší na tom bylo, že ještě několik hodin po IVT se před očima objevovaly kombinace " F H H F F H H H F H" nebo "H J D G F J D H J F". Myslím že víte, o čem mluvím :lol:
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 07 čer 2010 22:16

Vcelku zajímavá diskuse!
Mě kdysi učili pstá všemi deseti, myslím tak v osmé třídě..
Právě na základce jsem nevěděl o pc zdaleka nic. Myslel jsem si, když odendám bočnici, může se uvnitř například něco ulomit, vyndal ze slotu ap. Byl to pro mě nepoznatelný svět, ze kterého jsem cítil respekt a nikdy jsem ani nedoufal, že bych se dovnitř podíval. Měl jsem v té době počítač a najednou z ničeho nic nešel. Začal jsem řešit po internetu čím by to mohlo být a řekli mi, ať se do toho podívám a pokud něco uvidím vypojeného ať to zapojím. Tak jsem se do toho dal a začal se v počítači hrabat čímdál častěji než jsem tam s něčím pohnul (závada objevena :D).
Přišel jsem na střední a začalo to excelem, wordem, powerpoint.. Když jsem se dostali až k hardwaru tak už jsem docela znal prostředí počítačů a zjistil jsem, že vědomosti kantorů jsou nižší než studentů (ne u všech učitelů!!).

Pokud chcete s počítači pracovat vyberte si školu, která se na to zaměřuju.

Jenom taková poznámečka: Studovaní IT technici nestojí moc za to (nemluvím o všech, před některými smekám). Jednoho jsem znal a nechápal jsem, jak on může mít titul a tuhle práci. Otitulovaný pracovník nedokázal zdaleka tolik, co vyučený (dám příklad) truhlář, samouk. Titul neznamená, že tomu rozumí.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 07 čer 2010 22:17

Kdysi jsem se o to sám pokoušel. Podle mě to nemá pro běžného člověka hlubší význam. Chce to dřít, dřít, aby to se vám to dostalo pod kůži. Ale nějak mi uniká význam toho všeho. Proč se léta učit psát všemi deseti? Abych si v běžném životě napsal email o pár sekund rychleji?
Jak říkám, pro "obyčejného" člověka to nemá smysl...

Lenovo ThinkPad Edge 14

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 čer 2010 22:40

-frost-:
To máš takhle se spoustou látky ze základky – k čemu je ti vědět, kdy vládnul který famfarón, před kolika biliony lety žili šavlozubí trilobiti, rovnice o dvou neznámých, že se v Severní Americe pěstuje bakunice (BAvlna, KUkuřice a pšeNICE) – o jednu znalost víc nebo míň…
Jde o to, že když se to naučíš pořádně (tak jeden ze sta?), nemusíš čučet na prsty a nenadáváš, když máš používat písmena s diakritikou – vzhledem k tomu, že počítač používá v nějaké míře většina lidí (v našich končinách, nemluvím o divoších z Jižní Točny), tak proč mají datlovat jak datel bez zobáku?(*) právě proto mi to přijde jako vcelku užitečná dovednost.

(*) Proč má datel zobák?
Aby si neomlátil čumák o strom.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

p3!An
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod p3!An » 07 čer 2010 22:42

Myloš:Ikdyž odpověď na tvoji otázku nebude už aktuální, tak ti můžu odpovědět kladně. Už na ZŠ jsme se učili psát všemi deseti, jeden či dva roky, a následně jeden rok na SŠ. Nezáleží tak na osnovách, ale na vedení školy, a jednotlivých učitelích.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 07 čer 2010 22:57

A ty konkrétně píšeš všemi deseti? Jestli jo, tak klobouk dolu.
Řekl bych, že ten proces učení se, ať už se to týká psaní všemi deseti nebo famafarónů s bakunicemi, má určitě něco do sebe.
Když se tedy budeme bavit o prstokladu, tak mě osobně to obohatilo tak, že namísto dvou datlů, hrdě používám celé čtyři a někdy i více. Zapojování všech deseti prstů je na můj vkus až příliš velký luxus. Projdu si celým procesem učení, ale vezmu si z toho pouze to potřebné pro mě. V případě, že bych měl pádný důvod se naučit psát deseti prsty, tak bych neváhal. Tohle se zrovna tak vztahuje na famfaróny a bakunice. Jsem trpělivým žákem, poslouchám, přijímám. Ve finále si však vyberu pouze potřebné a pro mě zajímavé věci... Jinak to ani nejde. Dřív nebo později člověk zapomene to nepodstatné...

edit: překlepy...

Lenovo ThinkPad Edge 14

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 čer 2010 23:05

Deseti ne, nepatřím mezi ty jedny ze sta. Ale osmi vcelku pořád.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”