Hi :-)
Obávám se, že onen obchodník má pravdu. Tvůj původní CPU P4 na 3GHz je slušný stroj, čím trpí?? Spotřebou a následně hlukem. Co bych udělal já. Vyčistil chladič procesoru (vyndal z něj ten svetr) případně vyměnil za výkonější chladič (tam se ovšem bez kompletní sborky a rozborky celého PC neobejdeš). Asi bych navýšil paměť na 4GB a nic víc. Sama říkáš, že hry nehraješ. Tak na grafickou kartu nesahej.
Co by dost možná (určitě) zrychlilo systém je výměna HDD za nový a rychlejší. A i by se tím vyřešil prostor pro odkládání dat.
Rada: nech to dožít, odhlučnit a asi tak všechno.
Principiálně je tvůj CPU jiný než dnešní ale tomu lov endu natrhne pr....A kvůli pár procentíčkům výkonu utrácet bůra?? Raději je propít

Výkon PC nedělá jen procesor!! PC je jen tak rychlé jak nejpomalejší komponenta. A tam se kompromis projeví!! Levný dnešní procesor je skoro stejný jako rychlý "tehdejší" Pro levný dnešní CPU kupoval levný podvozek s integrovanou grafikou??? To jsou prostě kompromisy co tě dovedou k velmi podobnému původnímu výkonu (ověřeno praxí)
Sám jedu v I5, 8GB o.p., GF 5750, 1,5TB atd atd, ale to stojí a do I7 jsem nešel pro příliš velký nárust ceny proti výkonu (nakonec ta I5 mi na net stačí

, a tobě bude stačit ten Prescot zrovna tak) Fotky taky zvládne, u přepočtu videa si počkáš chvíli dýl. tečka