Proč SSD?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

samotarrk
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Proč SSD?

Příspěvekod samotarrk » 26 čer 2010 16:53

Proč se ptám? Po pročtení nějakých serverů, časopisů a např. této stránky: http://cs.wikipedia.org/wiki/SSD a hlavně po zkušenostech např. CzechBoye, který si před nějakou (již delší dobou) stěžoval na zpomalení SSD, se domnívám, že to v dnešní době není nejlepší řešení. Jestli přeci jen nepočkat a nedat zatím šanci rychlým klasickým HDD.

PS: Prosím (spammera) toto téma a tento příspěvek není objednávka SZ :lol:
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Proč SSD?

Příspěvekod Myloš » 26 čer 2010 17:07

Má-li SSD smysl, pak jako systémový disk, ze kterého se hlavně čte. A jen do W7 (ne Vista nebo XP).
Mezi jeho přednosti bude patřit rychlost čtení a spotřeba.
Mezi jeho zadnosti pak cena, hlavně u nejrychlejších modelů.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 26 čer 2010 17:09

Hmm, tos mi poradil :o co je to vlastně ten TRIM? U jednoho vychvalovaného SSD Kingston za cca 7000kč píšou, že neumí TRIM tak ten bych asi (případně) kupovat neměl, ne?
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 26 čer 2010 17:16

• Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 26 čer 2010 17:20

Není SSD jako SSD... Zákonitě musí urychlit každý systém, i když W7 mají v sobě utilitu přímo pro SSD. Takže rychlý SSD má smysl a pokud na něm poběží sedmičky, měl by umět trim.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 26 čer 2010 17:22

Asi si teď myslíš co jsem to za vola, že si na wikipedii najdu SSD, ale už ne TRIM :D , ono na netu se dá najít a přečíst lecos, ale ne všemu se rozumí a vše se pochopí. Až budu soustředěn, přečtu si a ... stejně mě to nyní od SSD disků varuje. Těch nevýhod je stále dost a vyšší cena a o hodně vyšší cena je nevýhoda největší. 1TB rychlej WD + 2TB WD úložný (neno Samsung) je dle mě lepší než 128GB vynikajícího SSD.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 26 čer 2010 17:24

ITCrowd
Urychlit každý systém, to asi ano, ale pokud se k němu budou Vista nebo XP chovat jako ke klasickému disku, nedožije se nebohý SSD vyššího věku.

samotarrk:
Když se ptáš, „co je to vlastně ten TRIM“, tak mě nenapadlo, žes už heslo na Wikipedii viděl.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 26 čer 2010 17:35

To myloš: Já bych v tom neviděl problém...SSD je novinka, takže dlouhověkost je ještě neprověřená, chce to jen neprovádět defragmentaci.
Jinak jedinou variantou k SSD je WD raptor, ten je dokonce rychlejší než starší SSD.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 26 čer 2010 18:31

mě se SSD nespomalilo jen to potřebovalo restart, asi smázání toho bordelu jelikož ten disk (taky Kingston) nemá TRIM ani žádný takový technologie
jinak SSD má nějakých 180MB/s čtení(no spomalil no) takže to bootuje systém dost fofrově, spouštění programů by mělo být taky rychlejší
za 2300kč myslim dost dobrý

a jestli chceš SSD tak jedině s Win7, na Vistě nevim, Vistu už nedoporučuju nikomu :D
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

nafik

Příspěvekod nafik » 27 srp 2010 11:13

Naposledy upravil(a) Myloš dne 27 srp 2010 16:40, celkem upraveno 2 x.
Důvod: CODE slouží pro výpis kódu. Odkaz není kód. Co je to za pitomý zlozvyk dávat odkazy do CODE!? Nedá se na to klikat.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 27 srp 2010 11:43

Nafik: máme něco jako URL, tak to nedávej do kódu, pls. Link mě zajímá, ale nebaví mě ho kopírovat.
// Už jsem mu to opravil
//Myloš

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 28 srp 2010 11:05

hm díky za link, ale oni tam mají odkaz jen na firmware pro 64,128,.. GB V+ generace Kingstonu a já mám 40GB :D

aha tak mám asi V40, protože obrázek z toho programu CrystalDiskInfo je stejný firmware, takže asi hodim nový firmware :-)
kdžy hodim nový FW tak to smaže data?
Naposledy upravil(a) CZechBoY dne 28 srp 2010 11:13, celkem upraveno 1 x.
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • proč nb nebere boot antivir
    od Stenatko » 03 dub 2025 00:19 » v Vše ostatní (bezp)
    5
    21733
    od Stenatko Zobrazit poslední příspěvek
    03 dub 2025 21:42
  • Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
    od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě
    7
    6534
    od zuzana3 Zobrazit poslední příspěvek
    25 pro 2024 22:23

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”