Mám doma starší notebook Intel Celeron 1,7GHz, 2GB RAM, 120GB disk, wifi, RJ-45 atd…
A teď si budu pořizovat nový a zároveň chci sítový disk pro sdílení data v LAN.
Nechce se mi notebook prodávat někde pod cenou a zvlášť když mi jel 3 roky super. A tak mě napadlo místo ještě drahých NASů ho tedy požít na domácí server.
Chci ho použít na následující věci:
sdílení dat v LAN (mám ještě USB externí disk 1TB)
nasdílet USB multifunkční tiskárnu
stahování dat z netu (Torrenty, atd..)
zálohování dat z wifi kamery
Mám na něm Win7 a ty mají dobrou úsporu energie, takže po x minutách se notebook téměř vypne a to mi vyhovuje, protože tisknout a stahovat/posílat data nebudu celý den. Takže se spotřebou a managementem by to bylo fajn a možná ještě lepší než u těch NASů.
Používáte někdo podobné řešení a jaký SW je třeba na server použít?
Použití notebooku jako ideální náhrada NAS a jiných serverů
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Použití notebooku jako ideální náhrada NAS a jiných serv
To se mi nejeví jako dobrý nápad.NAS bez disku stojí cca.1900,-kč a 500GB disk asi tisícovku.A máš elegantnější řešení s nižší spotřebou.Nepotřebuješ pak spouštět operační systém apod.Spotřeba je taky nižší.Jiná možnost je použít jako síťový disk třeba satelitní příjímač.Ten stahuje torrenty i když je vypnutý a přístup k datům na disku máš taky kdykoliv.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
- Owner
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Použít notebook jako server je určitě vhodná volba z hlediska elektrické energie, z hlediska chlazení a výkonu už zas tak ne.
Pro tvé potřeby by to bez problému stačilo, ale musím tě upozornit na to, že s chlazením to bude něco jiného.
K tomu bych ti doporučil koupit chladící podložku http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62471 , přidaný větrák notebooku hodně pomůže.
Ohledně SW bych ti doporučil tam nechat ty Win 7.
Sdílení : disky nasdílet přes Sambu, pro přístup přes internet použít HFS, tiskárna totéž, ale skenování půjde jenom, pokud má klient Vista,7
Torrenty: Utorrent
Vzdálená správa : TeamViewer
Data z wifi kamery : Active Webcam
Sám to takto mám zařízené, až na to, že nepoužívám webkameru,jede mi ta mašina na XP a tiskárnu mám nasdílenou na linuxovém routeru.
Narozdíl od tebe mám ale starší stolní pc jako server.
Pro tvé potřeby by to bez problému stačilo, ale musím tě upozornit na to, že s chlazením to bude něco jiného.
K tomu bych ti doporučil koupit chladící podložku http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62471 , přidaný větrák notebooku hodně pomůže.
Ohledně SW bych ti doporučil tam nechat ty Win 7.
Sdílení : disky nasdílet přes Sambu, pro přístup přes internet použít HFS, tiskárna totéž, ale skenování půjde jenom, pokud má klient Vista,7
Torrenty: Utorrent
Vzdálená správa : TeamViewer
Data z wifi kamery : Active Webcam
Sám to takto mám zařízené, až na to, že nepoužívám webkameru,jede mi ta mašina na XP a tiskárnu mám nasdílenou na linuxovém routeru.
Narozdíl od tebe mám ale starší stolní pc jako server.

Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
chladící podložku taky mám, takže fajn za doporučení. Jinak ten satelitní příjímač Dreambox jsem taky uvažoval.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Použití mobilních dat při probíhajícím hovoru Příloha(y)
od MK_Vs » 01 říj 2024 10:35 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 12
- 5370
-
od šulda
Zobrazit poslední příspěvek
03 říj 2024 11:20
-
-
-
15" notebook na domácí použití
od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 7
- 3799