Složka nelze vymazat. Jak na to? Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Měli jste někdo podobný problém?

Ano
6
100%
Ne
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 6

Superior
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Složka nelze vymazat. Jak na to?

Příspěvekod Superior » 17 lis 2010 17:45

Dobrý den,
mám menší problém: Ve Windowsu 7 (Professional) mi nejde smazat složka. Její umístění je "C:\Users\Rodina".

Kdysi jsem na PC vytvořil druhý uživatelský účet s názvem Rodina. Potom jsem ho přejmenoval. Po přejmenování data zůstala v původní složce, i když se uživatel jmenoval jinak. Začalo to trochu blbnout. Občas mě to při přihlášení přihlásilo jako nového uživatele. (Příprava plochy + prázdná plocha s IE...) Po restaru vše zase OK.

Nakonec jsem uživ. účet smazal a vytvořil ho úplně znovu. Data jsem ta překopíroval a vše je OK. Ve složce Users mi ale zůstala složka Rodina. Tento uživatel již ale dávno neexistuje. Složka nejde vymazat. I když ji mažu jako správce, nemám k ní přístup. To nechápu. Několikrát jsem provedl kontrolu systémových souborů (http://technet.idnes.cz/samotne-windows ... ftware_dvr). Vždycky mi to hlásí, že byly nalezeny porušené soubory a že byly úspěšně opraveny. Proč to ale píše pokaždé? Nový PC pravidelně udržuju, tak nechápu, co může být špatně...

Proč složku nemůžu smazat? Když ji otevřu, je prázdná. Po zobrazení skrytých souborů tam vidím složku "AppData". Ve vlastnostech obsahuje přes 1000 složek. Když dám DELETE, napíše mi to, že se maže přes 2 Gb. Potvrdím oprávnění správce atd. a zjistím, že nemám dostatečné oprávnění (VIZ OBR.)

Co s tím? Nemáte s tím někdo zkušenosti?

PS: Předem mockrát díky za odpovědi...

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Složka nelze vymazat. Jak na to?

Příspěvekod Uziv00 » 17 lis 2010 17:47

Pravoklik na složku, vlastnosti, zabezpečení, převzít vlastnictví.

Superior
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Superior » 17 lis 2010 17:52

Díky, ale žádné "převzít vlastnictví" tam nemám!

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 17 lis 2010 17:56

Vpravo dole tlačítko upřesnit. Záložka vlastník.

Superior
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Superior » 17 lis 2010 18:01

Jo, SUPER! Díky moc! Zapoměl jsem to aktivovat i na všechny podsložky... Nevíš, čím to mohlo být? Co je to ta složka AppData? Proč to psalo tolik různých upozornění apod.? Nemůžu tím nijak narušit systém?

Někde jsem četl, že to je důležitá složka... Ale mám ji skrytou i u obou uživatelů, takže vymazání se staré složky by nemělo vadit, že?

// Příspěvky sloučeny.
// Pokud chceš něco dodat a ještě nikdo po tobě nepřispěl, použij tlačítko >> Upravit << a svůj příspěvek doplň. Díky.
//mike007

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 17 lis 2010 18:09

Sám jsi to popsal - zrušil jsi uživatele rodina. V NTFS však byl tento vlastník stále zapsán. Aby nešlo zjistit kdo je vlastník, používá windows tzv ID uživatele - což je právě takové to S-1-5........atd. A protože tento vlastník již v systému nebyl definován, je standardně nepovoleno složku neznámého vlastníka smazat.
Složka AppData slouží k ukládání dat aplikací. Každý profil uživatele si vytváří svou.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 17 lis 2010 18:11, celkem upraveno 1 x.

peacoq

Příspěvekod peacoq » 17 lis 2010 18:09

AppData - jsou Data aplikaci, je to skryta slozka, standartne pro uzivatele neviditelna. Kdyz nevis co tam je, tak se v teto slozce ani nic nemaze (!), a standartne je nastaveni takove, aby byla ''neviditelna'', protoze kdyz by se zobrazovala, zobrazovaly by se i jine tzv. skryte (systemove) slozky, ktere standartne clovek k nicemu nepouziva.

Kdyz ti nejde neco smazat; 1. musis byt spravce PC pristup k uctu, 2. mozno smazat v Nouzovem rezimu a, - pouzij Unlocker: http://www.slunecnice.cz/sw/unlocker/
- potom si pravym kliknes na slozku, a v kontextovem menu vyberes ''Unlocker'', program chvili trva a potom ti nabidne co udelat > zvolis 'Smazat - Delete', a smazou se pridruzene soubory.
Naposledy upravil(a) peacoq dne 17 lis 2010 18:13, celkem upraveno 1 x.

Superior
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Superior » 17 lis 2010 18:12

Dobře, díky vám oběma. Složka je tedy v koši. Můžu už ten koš konečně vymazat? Podle vás jsem pochopil, že AppData je důležitá, ale pouze pro existující uživatele. Takže tu starou můžu vymazat?

peacoq

Příspěvekod peacoq » 17 lis 2010 18:17

Me ted trochu neni jsne c jsi tedy smazal - App Data je velmi dulezita, samozrejme, a neni mi jsne co konkretne to kde tedy pise - jsi dal smazat jako spravce a ono ti to dalo nejaka upozorneni na App Data uzivatele ?
Ve slozce App data, v jedne z jeji pod-slozek je napriklad uchovavana kopie fotky-obrazku, ktery byl zmenen, napr. oriznes obrazek a tim se prepise na velikost-podobu po upraveni, a prave puvodni original se ulozi jako ''kopie'' v App data a tim je tedy obrazek vlastne duplicitne pritomen v PC - jednou jako oriznut kopie (tak, jak jsi si obrzek upravil), a jednou jako original, ale uz neviditelny (ale obnovielny v puvodni podobe) - je mozne, ze to dava odkazy na App data praveproto, ze dochazi k odstranovani neceho co ma vlastne svoji vlastni kopii umistenou jeste nekde jinde (?).

Ja bych udelal toto:
- protze nevim co a jak te odkazuje na App data, jen uvadis ''proc to pise tolik upozorneni'', ...tak slozku vyndej slozky z kose; klikni na ni (oznac ji) a dej obnovit (Restore), a potom pouzij zmineny Unlocker (stahni, pravym klikni na danou slozku > vyber Unlocker - a dej Smazat).
Naposledy upravil(a) peacoq dne 17 lis 2010 18:20, celkem upraveno 1 x.

Superior
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Superior » 17 lis 2010 18:20

Mám složku uživatele, který už neexistuje. Jeho data absolutně nepotřebuju a chcu je nenávratně smazat. Složka uživatele ale obsahuje skrytou složku AppData, kterou už taky nepotřebuju. Můžu jí taky smazat?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 17 lis 2010 18:24

Klidně ji smaž. Pokud by uživatel existoval, ukázal by systém jeho jméno a ne ID.

Superior
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Složka nelze vymazat. Jak na to?  Vyřešeno

Příspěvekod Superior » 17 lis 2010 18:25

OK, ještě jednou díky moc...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nelze nainstalovat W10 Příloha(y)
    od sasshrek » 08 zář 2024 13:26 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3286
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    08 zář 2024 15:12
  • Nelze nainstalovat Windows 11
    od helpmeboys » 04 pro 2024 14:52 » v Vše ostatní (sw)
    2
    2978
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    04 pro 2024 14:59
  • Ethernet - nelze se připojit
    od Hooper » 05 říj 2024 16:01 » v Problémy s hardwarem
    7
    2514
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2024 08:55
  • Nelze odinstalovat aktualizaci Win10
    od krysarr » 20 dub 2025 13:21 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    1838
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    20 dub 2025 15:07
  • USB flash disk nelze načíst Příloha(y)
    od PARKR » 27 led 2025 15:30 » v Problémy s hardwarem
    35
    4963
    od PARKR Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 17:02

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”