Hledám ventilátor Vyřešeno

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

-frost-
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Hledám ventilátor

Příspěvekod -frost- » 19 led 2011 18:26

No, ty kabely snad ani řešit nemusíš. Smysl by to mělo, kdyby ses pokoušel o průvan v case skrze ten přední a zadní ventilátor. To u tebe ale nepřipadá v úvahu...
Znovu jsem si přečetl tvůj příspěvek. kde popisuješ jak si to vyřešil. Je to více méně dobrý řešení. Tím, že si mezi GPU a HDD vrazil ten ventilátor, tak si jím ty disky jakoby odizoloval.
Ta karta ti tam prostě dělá peklo a líp to asi nepůjde. Napadlo mě proříznout dno case osadit tam 1 nebo 2 ventilátory odvádějící horký vzduch ven ze skříně. Je to ale docela drastický řešení a částečně jsi ho nahradil tím ventilátorem s výdechem ven ze skříně...

Osobně bych zauvažoval nad novou skříní. Přijde by zbytečný kupovat case za 4k. Bral bych tu, která by měla v přední pozici jednu velkou šachtu 5.25" velikosti, kam bych pomocí rámečku umístil jak disky tak čtečku atd. Disky bych dal do každé druhé pozice. Před ně bych šoupnul nejlépe 2x 120 ventilátory. Horko od karty bys mohl odvést jedním z těch ventilátorů s výdechy ven. To co tu popisuju není žádná věda. Nabídne ti to i case za poloviční a možná i menší cenu než skříň, co si tu postnul.

Pak je tu další varianta, jen tak pro úvahu. Pořízení skříně formátu BTX. Deska je "vzhůru nohama", karta je tudíž v horní části case, kde si může topit až do skonání. Jak je známo, teplý vzduch stoupá, tudíž ta kapsa teplého vzduchu, o které jsi se zmiňoval by byla právě tam, kde ničemu nevadí. Disky jsou ideálně uloženy na samotném dně skříně, kde jsou krásně ofukovány z intake ventilátoru. Mrkni na Nexus Caterpillar
ASUS M2NPV-VM (GeForce 6150) - AMD Sempron 3000+, Kingston 2x1GB DDR2
Samsung SyncMaster B2240W

Lenovo ThinkPad Edge 14

Reklama
Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 19 led 2011 21:33

BTX case by mohla by mohlo být řešení dokonce i se stávající case, jenž přestavbu na BTX podporuje. Mám ale vážné obavy, že bych si ale musel pořídit novou základovou desku, jelikož mě nenapadá, jak by se do BTX bedny montovala ATX základovka. Sehnat byť jen starší BTX základovku považuju prakticky za nemožný.

Kabely vypadají jen na fotce hrozně. Kromě kluba u zdroje nahoře. Všechny ostatní kabely jsou vedeny dole a nebo u přední bočnice. Jen hlavní napájecí kabel základovky zasahuje kolmo přes ideální prostor pro airflow.

Ten větrák ve dně by zas tolik taky nevyřešil, jelikož kryt chladiče grafiky způsobuje to, že horký vzduch fouká přes mezery rovně a nahoru, což je přesně opačným směrem.

Edit:
Disky bych dal do každé druhé pozice

Tak to bych potřeboval 15 pozicovou skříň. Těch moc nebude a rozhodně nebudou ani levný. Zatím jsem narazil na mostrum za 8tis. To má 10 pozic, což je na rozmístění hdd stále málo. Zbytek počítám, že by byl na sobě. Mám 5xHDD + 2xDVD-R + 3,5" FDD + čtečku na karty. Případně si pořídit Mozarta (cca 5tis), jenž má oddělený chladící zóny, jímž jsem se při svém řešení inspiroval. Tamtu case jsem uvedl proto, jelikož má ventilátor ve střeše, co by mě dost zjednodušilo situaci. U současný bedny nych kvůli ventilátoru musel zrušit I/O panel, co je mezi zdrojem a DVD-R

18-RearATX.jpg
ATX
18-RearATX.jpg (14.77 KiB) Zobrazeno 759 x
19a-RearParts.jpg
19a-RearParts.jpg (18.35 KiB) Zobrazeno 759 x
19b-RearBTX.jpg
BTX
19b-RearBTX.jpg (16.73 KiB) Zobrazeno 759 x
IMG_4109.JPG
Kabely - pohled dovnitř
IMG_4111.JPG
Detail krytu grafiky
images.jpg
Monstrum za 8tis - Thermaltake Kandalf LCS VD4000SWA
images.jpg (8.47 KiB) Zobrazeno 756 x
Mozart.JPG
Thermaltake Mozart VE1000 BNS
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 19 led 2011 22:39

Do BTX skříně nepotřebuješ speciální desku, jde tam dát ATX, mATX ... Jen je deska "vzhůru nohama".
Výběr skříní BTX je dost malý, podobná jako uvedená je Xilence X1 (X2). Disky jsou umístěny svisle, tím se lépe chladí.
http://www.bit-tech.net/hardware/cases/ ... _x1_case/2

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 19 led 2011 23:11

Moje současná case jde přestavět z ATX na BTX. Pořád mě ale uniká co myslíte tím vzhůru nohama. Díval jsem se na foto přestavby mojí case (viz můj předchozí post) a pořád mě to nějak nedochází, jak se tam ta AXT základovka dí do BTX case. U té mé case Thermaltake prohazuje zrcadlově blok I/O konektorů za záslepky pro přídavné karty a tvrdí o tom, že to je BTX. Tam ale podle mě ATX základovka pasovat nemůže.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 19 led 2011 23:19

Deska je umístěná na levé straně, při pohledu zpředu na skříň. Tedy se otvírá pravá bočnice. Deska pak musí být nevyhnutelně obrácená, tedy v této poloze:

--- Doplnění předchozího příspěvku (19 Led 2011 23:35) ---

Tedy je otevřená pravá bočnice a na levé straně je deska. Předek skříně je vlevo:
Přílohy
b10.jpg
77118s0.jpg

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 20 led 2011 00:42

Tak teď mě je to jasný. Teď se jen musím pořádně podívat na šasi, co mám v case, jelikož mě pčišlo, že je pevně nanýtovaný. Jelikož výrovce tvrdí, že tu case jde přestavět na BTX, tak musí jít nějak rozumně sundat, ale to už nechám na jindy, teď mířím do postele.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 20 led 2011 08:36

Zrovna jsem dočetl recenzi na tu tvou skříňku. Jednak ti teda umožňuje přestavbu na BTX. Zde je potřeba říct, že k tomu budeš potřebovat jistý speciální doplněk. Konkrétnější být nemůžu, poněvadž víc toho nevím. V recenzi se o tom moc nerozespali...

Další zajímavou vlastností tvé skříně je možnost vyjmutí celého koše s disky a jeho následná instalace do šachty 5.25" pozic, kde zabere 3 z těchto pozic. Nejsem si jistý, jestli to nabízí i tvůj case, v recenzi byla hliníková verze. Ale předpokládám, že až na ten hliník budou shodné.
Jestli máš zájem si o tom něco přečíst, tak pokračuj tady

Pokud to přendání disků umí i tvá skřín, jeví se to jako nejlepší řešení. Přece jen, pokud bys provedl přestavbu na BTX, dal by si tím zase pro změnu zabrat zdroji, který by v tu chvíli byl přímo nad grafikou. Ale to už je na zvážení...

Lenovo ThinkPad Edge 14

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 20 led 2011 09:21

Pokud se nepletu, tak existují celkem 4 varianty mé case:
1. Ocelová bez okna v bočnici (tu mám já)
2. Ocelová s oknem v bočnici
3. Hliníková bez okna v bočnici
4. Hliníková s oknem v bočnici

Všechny case mají hliníková "křídla" krycí panel s tím, že ocelová varianta je má šerně nastříkané

Tyto case jsou naprosto identické, kromě materiálu (holý hliník a černě lakovaná ocel) a bočnice s nebo bez okna. Takže koš s HDD lze i u mě vyjmout a nasadit do kolejniček. Tuto recenzi znám. Právě na základě této recenze jsem se pro tuto case rozhodl. Dlouho jsem váhal mezi midle a big towerem a dnes bych řek, že jsem měl spíš jít do bigtoweru. Problém je u mě v tom, že Volné mám jen dvě pozice, nikoliv 3, co jsou na koš potřeba. Case má nahoře 5 5,25 pozic, pak jednu úplně dole a v případě, že dám koš HDD do kolejniček, tak i jednu 5,25 navýšku vedle intake ventilátoru. Jen mě trochu nedochází, co bych tototi vcelku zásadní přestavbou dosáhl. Jedině, že bych otočil intake ventilátor, ale ten by mě pak foukal do obličeje, jelikož kvůli prachu a lepšímu přístupu mám PC na stole. Abych se vešel, musel bych dát jeden z HDD či DVD-R do svislé pozice vedle intake ventilátoru a nebo pro něj nalézt naprosto nestandartní umístění.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 20 led 2011 09:50

No já bych to určitě nepovažoval za zásadní přestavbu. Zásadní přestavbou je předělání tvého case na BTX formát. Přendání koše na HDD mi naopak přijde jako cesta nejmenší odporu.
A k tvé otázce, čeho by si tím dosáhl asi takhle. Pokud řešíš problém, kdy ti grafická karta vytápí vnitřek case, tak můžeš zapracovat na odstranění zdroje tohoto problému, což by byla minimálně výměna chladiče. Jak si ale uvedl už dřív, karta je stále v záruce, tak se ti do ní pochopitelně nechce "rejt". V tom případě ti nezbývá nic jiného, než ten problém vzít za druhý konec a snažit se tomu určitým způsobem přizpůsobit. Buď přidáním dalších ventilátorů, anebo tím, že hardware, který je tím teplem nejvíce postižený, tedy pevné disky, dáš z dosahu té karty. Ten koš samotný umožňuje instalaci dalšího ventilátoru, to za prvé, tím vlastně vytvoříš druhy intake ventilátor, který se vždy hodí.
A zad druhé uvolníš zazděný spodní intake, což celkovému airflow určitě přispěje...

Jinak k těm pozicím mechanik atd. Samozřejmě to prvně záleží na tobě, jak ti to bude vyhovovat. Osobně bych v tom ale neviděl problém. Pokud máš 5 5.25" pozic, tak do horních dvou dáš mechaniky, respektive je tam tedy necháš, pod ně prdneš ten koš s disky a na samotné dno case, do poslední 5,25" pozice dáš čtečku karet.

edit: Kolik těch disků tedy máš? 4? V tom případě není problém a je to tak, jak jsem napsal. Pokud jich máš 5, tak jeden z nich dáš tedy svisle vedle spodního intake...

Lenovo ThinkPad Edge 14

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 20 led 2011 11:23

Pokud řešíš problém, kdy ti grafická karta vytápí vnitřek case, tak můžeš zapracovat na odstranění zdroje tohoto problému, což by byla minimálně výměna chladiče

Žádný vzduchový chladič i nový neřeší problém, jelikož každý fouká na obě strany. Na žádný, co jen vyfukuje jen ven jsem nenarazil. Ohledně výměny chladiče grafiky by pomohl nejspíš jen vodník, ale to je finančně mimo. Vlastní chladič se dá pořídit za cca 1500Kč, ale zbytek by vyšel více jak na 5000Kč a to si v nejbliřží době nemůžu dovolit. Navíc by asi byl problém, kam ty nezbytné komponenty nacpat.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Přehozením koše trochu vzdálím HDD grafice, nicméně grafika primárně fouká 1/2 vzduchu proti intake větráku či nahoru (opět na HDD)

- V bedně mám 5x 5,25 pozic, 6. pozici 5,25 dole, 7.pozici nastojato u intake ventilátoru. Potom zbývá jedna 3,5 pozice a druhá je v panelu zapínání PC. Koš s HDD zabere 3 5,25 pozice. Pak tu mám 2x DVD-R do 5,25, následuje čtečka karet do 3,5 pozice a pak pPanel se na zapínání a resetovaní PC,´do 5,25 pozice, kde je v něm momentálně 3,5" FDD. Takže když to shrnu, mám 7x5,25 pozic a 2x3,5 pozice.

Pokud dám nahoru 2x DVD-R, pod ně koš s HDD, tak se to vejde. Do samostaný pozice, bych dal 3,5" FDD a panel se zapínáním PC a čtečkou, jíž nebude vadit svislá poloha, do 5,25 pozice, co je vedle intake ventilátoru. Na dno skříně bych dal 5. HDD jenž má na sobě chladič a bude ofukovaný intake ventilátorem. Kabely od zdoje budu muset našlapat maximálně nahoru, aby se vešly za 2xDVD-R, jelikož jinak by překážely hornímu 2. intake ventilátoru, co bude chladit HDD v koši.

Edit: vypadá to, že do svislý pozice lze 5,25 koponentu umístit za předpokladu, že pro to seženu odpovídající držák. Kdesi jsem viděl foto a popis, jak je tam umístěný hdd s průhledným krytem, jenž se pěkně vyjímal v prosklení bočnici. Ale kdo to bylo, to už nevím.

Tohle řešení vypadá celkem pěkně, jen tam vidím problém, kam se poděje vzduch, co vyfoukne grafika, procesor a 2x intake ventilátor do prostoru case? Možná by to vyřešilo, kdybych přehodil grafickou kartu do druhého PCI-E 16x slotu, ale co se bude dít, to nemám zdání. Zda tam poběží zpomaleně či tam vůbec poběží. Řešil jsem to v tomto tématu, ale nikdo neporadil. V případě, že bych kartu dal do druhého slotu, bych mohl udělat volným místem vzduchovod, na odsávání "zapomenutého" vzduchu, kde bych použil odsávací ventilátor.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 20 led 2011 13:42

Ty kabely, to je věčný téma co? Přitom když jsem pročítal jak recenzi na pctuningu tak na svethardware, kde teda testovali celou sestavu od alfacompu, tak se všude zmiňovali o tom, jak má skříň dobře řešený cablemanagement. Uváděli, že je dostatek prostoru jak mezi pravou bočnicí, trayem s deskou a 5.25" šachtou, tak pod samotnou deskou, tedy mezi MB a trayem (nevím, jak je to možné, asi použili nějaké vyšší distanční sloupky).
Teď k té kartě. To, jestli při osazení karty do druhého slotu desky dojde k poklesu výkonu ti neporadím. Zkušenost s tím nemám. Můj názor je ale ten, že by to na ni nemělo mít vliv. Slot je sice fyzicky o trochu dál od CPU, každopádně pořád jde o PCIe 16x, vliv by to mít nemělo. Nezbude nic jiného, než to zkusit. Co se týká vzduchu proudícího od takhle posunuté karty, situace by mohla být teoreticky lepší. Vzduch by měl být vyfukován u horní hrany té spodní 5.25" pozice, kde máš HDD v rámečku. Tam by se měl smíchat s čerstvým vzduchem přivátým od intake ventilátoru a ochlazený stoupat k HDD, kde už by neměl napáchat větší škody. Jediné ALE vidím právě s tím HDD úplně vespod. Nedivil bych se, kdyby mu trochu stoupla teplota, ale vzhledem k tomu, že je chlazený tím pasivem, tak by to neměl být problém.

Pokud máš pocit, že ventilátorek na grafické kartě přetlačuje ten přední, není nic snazšího, než pořídit silnější. Ještě se mrknu na pár testů jak je na tom s výkonem ten, co tam máš teď...

Ještě taková technická otázka k té kartě. Na konci toho plastového krytu chladiče jsou nějaké otvory? Všiml jsem si, že je docela šikovně zaoblený. V případě, že by tam ty otvory byly, zkusil bych je něčím přelepit, zadělat, aby ten proudící vzduch stoupal. Tím by se vyřešil problém s tím přetlačováním a vzduch by se ideálně míchal.

Lenovo ThinkPad Edge 14

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 20 led 2011 14:33

Zadek grafiky vypadá takto:
GTX-460-Comparison,Y-U-257862-13.jpg
Grafika

Pokud jsem to správně pochopil, tak by se horký vzduch od grafiky a vlažný od procesoru vyfukoval ven směrem přes HDD. Sice se smíchá se "studeným" vzduchem, ale v létě výsledný vzduch bude mít stejně dosti vysokou teplotu. Čemuž chci od začátku zabránit. Místo, kudy by to šlo vyfouknout ze skříně teplý vzduch, v případě, že koš s hdd dám do kolejniček, je právě jen přes tento koš. teď v zimě při "studeným" vzduchu 20st je to pohoda, ale v létě, až "studený" vzduch bude mít 30st, tak to bude nejspíš problém.

Kabelmanagment možná není u mý case špatný, ale pravdou zůstává, že mezi zadkem skříně až kousek za koš s HDD je celá bočnice zazděná a tak nejde prostor mezi šasi a pravou bočnicí využít. Maximálně tak, že tam nacpu nevyužité kabely ze zdroje. jediný teoreticky využitelný prostor u pravé bočnice je tak 2/3 šíře koše s disky od čelního panelu. Vyšší distančky pod základovku dát nemůžu (nevyšly by konektory ven zezadu z bedny). V současné době jsem tam dostal svazek kabelů od horního I/O panelu a to docela těsně. Nějaký napájecí kabel se tam rozhodně nevejde, jelikož bych musel nechat nějaký napájecí konektor na kabelu pdo deskou a ten se tam rozhodně nevejde.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”