Zdravim,
nutne potrebuju radu. Mam od kamarada pujceny procesor z jeho byvaleho PC, ktere shorelo (byla do nej nalita voda).
Vsechny komponenty vypadaji spalene a zrejme taky jsou. Jediny co zustalo na prvni pohled neposkvrneno je procesor.
Moje otazka zni: Muzu bez obav zkusit ve sve desce procesor, je-li funkcni? Nebo se mam obavat ze mi pripadne spaleny procesor neco prvede? Diky moc.
Nebezpecny procesor ?!
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Nebezpecny procesor ?!
To bych nedělal. Elektronika poskvrněná vodou se může zachovat jakkoliv. Vypadat může neposkvrněně, ale jsou to zbytečné pokusy. Navíc si myslím, že fungovat nebude.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Voda jako taková procesoru neuškodí, neb je vodotěsný, problém je ale v tom, že může být elektricky odpálený v důsledku havárie základní desky, která rozhodně vodotěsná není. Zkoušku důrazně nedoporučuji.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Opravdu je to tak nebezpecne?
Kamarad mi tvrdil, ze do procesoru jde tak malo proudu, ze i kdyby byl poskozeny, me desce se nemuze nic stat. Je ale fakt, ze jsem mel kdysi rozbitou grafiku a kdyz jsem ji pucil na odzkouseni, tak borcovi odesel asi AGP slot, protoze po tom jak tam dal svoji puvodni grafiku nazpet, rozbila se uplne stejne. Takze z toho mam opravdu obavu. Jediny duvod proc do toho chci jit je ten, ze by mi ho "nechal za pusu" a ja bych si polepsil z e4300 1.80Ghz (2.4GHz) na e6750 2.66GHz :)
Kamarad mi tvrdil, ze do procesoru jde tak malo proudu, ze i kdyby byl poskozeny, me desce se nemuze nic stat. Je ale fakt, ze jsem mel kdysi rozbitou grafiku a kdyz jsem ji pucil na odzkouseni, tak borcovi odesel asi AGP slot, protoze po tom jak tam dal svoji puvodni grafiku nazpet, rozbila se uplne stejne. Takze z toho mam opravdu obavu. Jediny duvod proc do toho chci jit je ten, ze by mi ho "nechal za pusu" a ja bych si polepsil z e4300 1.80Ghz (2.4GHz) na e6750 2.66GHz :)
A nebo si jím odděláš desku, v lepším případě. A tu už ti za pusu nikdo nedá.
ASUS M2NPV-VM (GeForce 6150) - AMD Sempron 3000+, Kingston 2x1GB DDR2
Samsung SyncMaster B2240W
Lenovo ThinkPad Edge 14
Samsung SyncMaster B2240W
Lenovo ThinkPad Edge 14
Jeste chci pro presnost dodat ze voda byla vylita do oblasti graficke karty a primo k procesoru se vubec nedostala, procesor taky samozrejme nevykazuje zadne vyditelne poskozeni.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus a uvidíš. Zas tak bych se toho nebál. Pokud bys do toho nešel, rád se toho ujmu:) Procesory nemají ve zvyku odpalovat desky - spíš naopak a pak je procesor totálně KO, takže ho ani nerozběhneš.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Takze si myslis, ze spis nez by se neco stalo desce, muze se max odpalit procesor jako takovej bez nejake vetsi hrozby? Fakt bych nechtel kvuli novymu procaku kupovat novou (starou) desku
Proto bych byl rad kdyby se nasel nekdo, kdo s tim ma bud zkusenosti nebo je natolik fundovanej ze mi s jistotou poradi :)

Proto bych byl rad kdyby se nasel nekdo, kdo s tim ma bud zkusenosti nebo je natolik fundovanej ze mi s jistotou poradi :)
S jistotou Ti nepoví nikdo nic. Stejně se mi z Tvých příspěvků zdá, že se nechceš vzdát možnosti ozkoušení CPU, jelikož rady typu Neporučují to ! ignoruješ, nebo je zámítáš s odpovědí typu ale kamarád mi říkál, že... Tudíž vyzkoušet to můžeš, ale výsledek Ti tu nikdo nezaručí.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )
Tak to ze ho chci spis zkusit je jasny snad i z toho, ze jsem psal jak by mi bodlo kdyby to jelo
Jinak jistotu muzu ziskat jedine, pokud zde dostanu co nejvic rad. Takze urcite k tomu prihlizim jako k varovani, ale pro me je dulezitejsi poradny info jak to chodi, idealne priklady z praxe.

Jinak jistotu muzu ziskat jedine, pokud zde dostanu co nejvic rad. Takze urcite k tomu prihlizim jako k varovani, ale pro me je dulezitejsi poradny info jak to chodi, idealne priklady z praxe.
Kdyby to nebodlo, nebudeš přece riskovat, to je jasný i malému dítěti 
Jinak osobně bych do toho nešel. Popravdě nezapínám ani silněji zaprášená PC, co se mi dostanou pod ruce kolikrát. Riziku statický elektřiny ze smetí je tam veliké, asi jako v tomto případě by pro mě byla voda, byť jak říkáš, byla vylita v oblasti grafické karty - to mi nejde na rozum, jelikož v oblasti grafické karty je také procesor, vedle kterého je rozeseto kvantum kondenzátorů.
Samozřejmě, že dostaneš tipy, co se může a nemusí stát, ale taky mysli na to, že to může být Tvůj poslední pokus, ale nechci Ti tu malovat čerta na zeď. //OT: Kdo například netaktuje

Jinak osobně bych do toho nešel. Popravdě nezapínám ani silněji zaprášená PC, co se mi dostanou pod ruce kolikrát. Riziku statický elektřiny ze smetí je tam veliké, asi jako v tomto případě by pro mě byla voda, byť jak říkáš, byla vylita v oblasti grafické karty - to mi nejde na rozum, jelikož v oblasti grafické karty je také procesor, vedle kterého je rozeseto kvantum kondenzátorů.
Samozřejmě, že dostaneš tipy, co se může a nemusí stát, ale taky mysli na to, že to může být Tvůj poslední pokus, ale nechci Ti tu malovat čerta na zeď. //OT: Kdo například netaktuje

Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Jeste je tu varianta, ze mi borec pujci desku a riskne to, ale zbytek komponent si musim obstarat sam. Pokud budu uvazovat o tom nejhorsim moznym prubehu, jaka je sance ze se krom desky znici i ostatni komponenty? Tohle by mi dost pomohlo.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 16
- 3896
-
od Zivan
Zobrazit poslední příspěvek
13 led 2025 11:22