Dobrý den, dostal jsem použitý HDD s kapacitou 320 GB a když se mi ho podařilo připojit, tak jsem zjistil, že je na něm asi 80 GB souborů a celkem použitelných je jen 298 GB. Disk nemá SATA, ale EIDE, takže si myslím, že je i staršího data. Vypadá to, že disk měl nějaký vedoucí, protože jsem tam našel tabulky na rozpis dovolené a další podobný věci. :) Disk je ve formátu NTFS. Na disku je složka windows (takže to byl nejspíše systémový disk), ale samozřejmě systémový disk už v PC mám. Jestliže je na tom disku systém, tak to asi formátovat nepůjde, nebo ano?
- Má tedy smysl Disk formátovat? Nebo mám soubory jen smazat?
- Proč tam mám pouze 298 GB a né 320 GB? Jde s tím něco udělat? 22 GB je celkem dost....
Mám formátovat HDD? Pokud ano, tak jak na to? Vyřešeno
Mám formátovat HDD? Pokud ano, tak jak na to?
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Re: Mám formátovat HDD? Pokud ano, tak jak na to?
Ahoj.
Určitě formátuj a to pomalu - zrovna proběhne kontrola chyb. Nikdy nevíš, CO na tom HDD může být!
Zformátovat jde vše!
Klepni pravým myšidlem na požadovaný disk a klepni na formátovat.
Nikdy nevyužiješ plnou kapacitu. Vždy se těch asi 7% sebere na "omáčku" (spočítej si to i Tvém na stávajícím HDD).
Určitě formátuj a to pomalu - zrovna proběhne kontrola chyb. Nikdy nevíš, CO na tom HDD může být!
Zformátovat jde vše!

Klepni pravým myšidlem na požadovaný disk a klepni na formátovat.
Nikdy nevyužiješ plnou kapacitu. Vždy se těch asi 7% sebere na "omáčku" (spočítej si to i Tvém na stávajícím HDD).
Vždy jsem bojoval s vyhledáváním. Asi špatně volím slova...
Tak mě prosím nebijte!
Tak mě prosím nebijte!
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Žádnou omáčku to nepočítá, ale při uvádění kapacit si míchají bity a byte a skutečná kapacita je pak nižší než uváděná
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Tak jsem zas o něco chytřejší. Dík memphisto.
Vždy jsem bojoval s vyhledáváním. Asi špatně volím slova...
Tak mě prosím nebijte!
Tak mě prosím nebijte!
S tou velikostí jsi naletěl na běžný reklamní trik, který používají právě převážně výrobci harddisků pro zdánlivé zvýšení kapacity. V počítačích pracujících ve dvojkové soustavě se totiž běžně používají násobky 1024 (= 2^10), zatímco na discích 1000. Takže když si spočítáš 320x1000^3/1024^3, vyjde ti právě těch 298.
Kdysi v historii, když se velikosti operačních pamětí měřily na kilobajty, případně ještě dříve na kiloslova, stačilo pro rozlišení změnit velikost písmene předpony: 1 KB = 1024 B, 1 kB = 1000 B. Jenže tohle už dávno nestačí, a na rozdíl od malého k jsou v soustavě SI předpony Mega a Giga značené velkým písmenem.
Proto (a hlavně kvůli těmhle švindlířům) se v počítačové terminologii zavedly nové předpony, včetně "binárních" názvů, zdůrazněných slabikou bi v názvu a písmenem i ve značce:
zatímco
Viz http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_1541
Jak, vidíš, u terabajtových disků už ten rozdíl dělá kolem 10%. Z toho vyplývá že tvůj harddisk o velikosti 320 GB má po převodu do binárních jednotek právě těch 298 GiB. Moderní operační systémy už to dokáží rozlišit a napsat správně, ty zastaralé stále používají matoucí neplatnou terminologii
K tomu formátování, rozhodně bych to udělal, dost možná by se vyplatilo i odstranit oddíl a vytvořit místo něj nový, nikdy nevíš kde všude se může skrývat nějaká havěť, a navíc by se tím mohly zjistit vadné sektory.
Abych nezapomněl, z těch 298 GiB si pak také něco ukousne souborový systém, protože někde přece musí být zapsáno co na kterém místě toho disku je uložené, takže se nediv že skutečná použitelná velikost toho disku bude ještě menší.
Perlička na závěr, jeden bajt nemusí být nutně 8 bitů, je to prostě skupina, obvykle od pěti do devíti. Správný název pro osmibitovou slabiku je octet
Kdysi v historii, když se velikosti operačních pamětí měřily na kilobajty, případně ještě dříve na kiloslova, stačilo pro rozlišení změnit velikost písmene předpony: 1 KB = 1024 B, 1 kB = 1000 B. Jenže tohle už dávno nestačí, a na rozdíl od malého k jsou v soustavě SI předpony Mega a Giga značené velkým písmenem.
Proto (a hlavně kvůli těmhle švindlířům) se v počítačové terminologii zavedly nové předpony, včetně "binárních" názvů, zdůrazněných slabikou bi v názvu a písmenem i ve značce:
Kód: Vybrat vše
1 KB = 1000 B
1 MB = 1000 KB = 1000000 B
1 GB = 1000 MB = 1000000 KB = 1000000000 B
1 TB = 1000 GB = 1000000 MB = 1000000000 KB = 1000000000000 B
zatímco
Kód: Vybrat vše
1 kibibyte = 1 KiB = 1024 B
1 mebibyte = 1 MiB = 1024 KiB = 1048576 B
1 gibibyte = 1 GiB = 1024 MiB = 1048576 KiB = 1073741824 B
1 tebibyte = 1 TiB = 1024 GiB = 1048576 MiB = 1073741824 KiB = 1099511627776 B
Viz http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_1541
Jak, vidíš, u terabajtových disků už ten rozdíl dělá kolem 10%. Z toho vyplývá že tvůj harddisk o velikosti 320 GB má po převodu do binárních jednotek právě těch 298 GiB. Moderní operační systémy už to dokáží rozlišit a napsat správně, ty zastaralé stále používají matoucí neplatnou terminologii

K tomu formátování, rozhodně bych to udělal, dost možná by se vyplatilo i odstranit oddíl a vytvořit místo něj nový, nikdy nevíš kde všude se může skrývat nějaká havěť, a navíc by se tím mohly zjistit vadné sektory.
Abych nezapomněl, z těch 298 GiB si pak také něco ukousne souborový systém, protože někde přece musí být zapsáno co na kterém místě toho disku je uložené, takže se nediv že skutečná použitelná velikost toho disku bude ještě menší.
Perlička na závěr, jeden bajt nemusí být nutně 8 bitů, je to prostě skupina, obvykle od pěti do devíti. Správný název pro osmibitovou slabiku je octet

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
OK. Raději se ještě ujistím.... mohu to takto spustit? Ono tam v podstatě jde nastavit akorát ta velikost alokační jednotky (což nevím co je a co by tam mělo být) a dole to zaškrtnutí.
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
(ZD) Asus Prime B250M-A
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
(ZD) Asus Prime B250M-A
Ano, takhle to spusť.
Alokační jednotka, neboli cluster, je prostě blok dat, který se z vnějších pamětí čte nebo ukládá vcelku. Na disku má každý cluster svoje číslo, a v tabulce souborů je ke každému souboru zaznamenáno, které clustery v jakém pořadí mu patří. Klidně tak může být soubor rozházený po celém disku a ještě napřeskáčku, tomu se říká fragmentace, a způsobuje to že se pak pomaleji načítá. Také se zpomaluje ukládání jiných souborů, protože se pro ně musí vyhledat další volný cluster, když je ten příští v pořadí už obsazený.
Soubor kvůli tomu rozdělení na clustery na disku zabírá víc místa než je jeho skutečná velikost, protože vždy obsadí násobek velikosti jednoho clusteru. Kdybys měl 1000 souborů s velikostí 1 B, tak zaberou 1000 clusterů (žádný cluster nemůže patřit dvěma souborům současně), takže i když mají dohromady 1000 bajtů, na disku obsadí čtyři mega! Plus nějaká režie v té tabulce souborů, jak jsem psal, ta pro sebe také zabírá část disku.
Větší clustery se vyplatí, pokud budou na disku pouze velké soubory, například kdybys tam měl jen stažené filmy, ale tím dost omezíš celkový možný počet uložených souborů, a když se ti tam vyskytne nějaký malý soubor (a to si piš že se vyskytne, Windows si ukládá do adresářů hromadu svého bordelu, jako jsou třeba náhledy obrázků, obaly alb u mp3 a podobně...), tak zabere strašně moc místa.
Menší clustery jsou zase výhodnější pro větší počet menších souborů, což je běžnější případ. Nevýhodou je rychlá fragmentace a zasvinění disku, pokud je často promazáváš a přidáváš nové. Bohužel je to způsobené "logikou" kterou Microsoft u svých filesystémů používá, protože například linuxové filesystémy tím nijak zvlášť netrpí, ani při stejně praseckém způsobu použití a velikosti clusteru.
Obvykle se používá právě těch 4096 B, což je také běžná velikost stránky operační paměti, jak s nimi pracuje operační systém. Ta se totiž programům také nepřiděluje po jednotlivých bajtech, ale po stránkách. Jak se říká, všechno souvisí se vším
Alokační jednotka, neboli cluster, je prostě blok dat, který se z vnějších pamětí čte nebo ukládá vcelku. Na disku má každý cluster svoje číslo, a v tabulce souborů je ke každému souboru zaznamenáno, které clustery v jakém pořadí mu patří. Klidně tak může být soubor rozházený po celém disku a ještě napřeskáčku, tomu se říká fragmentace, a způsobuje to že se pak pomaleji načítá. Také se zpomaluje ukládání jiných souborů, protože se pro ně musí vyhledat další volný cluster, když je ten příští v pořadí už obsazený.
Soubor kvůli tomu rozdělení na clustery na disku zabírá víc místa než je jeho skutečná velikost, protože vždy obsadí násobek velikosti jednoho clusteru. Kdybys měl 1000 souborů s velikostí 1 B, tak zaberou 1000 clusterů (žádný cluster nemůže patřit dvěma souborům současně), takže i když mají dohromady 1000 bajtů, na disku obsadí čtyři mega! Plus nějaká režie v té tabulce souborů, jak jsem psal, ta pro sebe také zabírá část disku.
Větší clustery se vyplatí, pokud budou na disku pouze velké soubory, například kdybys tam měl jen stažené filmy, ale tím dost omezíš celkový možný počet uložených souborů, a když se ti tam vyskytne nějaký malý soubor (a to si piš že se vyskytne, Windows si ukládá do adresářů hromadu svého bordelu, jako jsou třeba náhledy obrázků, obaly alb u mp3 a podobně...), tak zabere strašně moc místa.
Menší clustery jsou zase výhodnější pro větší počet menších souborů, což je běžnější případ. Nevýhodou je rychlá fragmentace a zasvinění disku, pokud je často promazáváš a přidáváš nové. Bohužel je to způsobené "logikou" kterou Microsoft u svých filesystémů používá, protože například linuxové filesystémy tím nijak zvlášť netrpí, ani při stejně praseckém způsobu použití a velikosti clusteru.
Obvykle se používá právě těch 4096 B, což je také běžná velikost stránky operační paměti, jak s nimi pracuje operační systém. Ta se totiž programům také nepřiděluje po jednotlivých bajtech, ale po stránkách. Jak se říká, všechno souvisí se vším

Naposledy upravil(a) faraon dne 31 led 2011 20:34, celkem upraveno 1 x.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
faraon: Díky moc! Pěkně si mi to vysvětlil.
Jen tak mimochodem.... informační technologii mám ve škole jako předmět, takže se mi tvůj "výklad" určitě hodí jako doplnění mých znalostí. Konečně mám jasno v tom, proč se objevují rozdíly ve velikostech. :) Nejvíce mě pobavil výraz "kiloslova"
. To je fakt srandovní. A tu větu: "Správný název pro osmibitovou slabiku je octet" jsem trošku nepochopil. :) Kdyžtak mi to objasni zprávou, aby jsme neodbíhaly od tématu.
Jen tak mimochodem.... informační technologii mám ve škole jako předmět, takže se mi tvůj "výklad" určitě hodí jako doplnění mých znalostí. Konečně mám jasno v tom, proč se objevují rozdíly ve velikostech. :) Nejvíce mě pobavil výraz "kiloslova"

2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
(ZD) Asus Prime B250M-A
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
(ZD) Asus Prime B250M-A
Na co proboha formátovat? Stačí smazat vše co tam je. Když se odstěhuješ, také byt nezapálíš, ale jen ho vyklidíš (odstěhuješ).
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
To je ale hodně blbé porovnání
Taky bych to raději naformátoval a nebo použil nástroj na totální skartaci dat, aby nešly obnovit. Kdo ví, co tam bylo a nerad bych, aby mě někdo popotahoval za to, že jsem mohl někde šířit data ne veřejnosti určená 

PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Tak skartaci lze zvážit (na rozdíl od formátování data opravdu dokonale smaže), ale mě by to hlavu nedělalo, o to se měl postarat bývalý majitel.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Při kompletní nové instalaci vždy odstraním stávající oddíl/y a vytvořím nový/é a naformátuji pomalým formátem, který zároveň kontroluje disk.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Zpět na “Taktování a další úpravy PC”