Pokud jde o tu historii, tak historia magistra vitae, víte? Můžeme se z ní skvěle poučit. Kdo o ní nic neví, žije v bezčasí a opakuje chyby, které dělaly generace před ním. To, jak se lidé mnohdy odmítají poučit historií, vidíme například na tom, jak mezi mladými loví komouši a náckové.
Taky bychom se mohli přít, proč se co učíme. Připadá mi hloupost poměřovat (ne)potřebu toho kterého předmětu trhem. Jistě že pro vydělávání peněz mi asi Boleynová nebude moc platná, ale to bychom mohli počet předmětů rovnou seškrtat – vyhodit zeměpis, dějepis, hudebku, výtvarku, tělocvik… – nic z toho vám na trhu práce výrazně neprospěje, v případě potřeby postačí nějaký firemní úzce specializovaná kurs. Jenomže takový směr myšlenek má trhliny. Jistě je najdete.
Jen například – učením se čehokoli trénujeme mozek. Učíme se učit, přijímat a třídit informace. Kdyby ta Boleynová byla i jenom k tomuhle, sláva za to.
Jak je český národ chytrý ? Vyřešeno
Re: Jak je český národ chytrý ?
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Pravda souhlasím se vším, ale ten první odstavec - TO JE TREFA DO ČERNÉHO. O tom to vážně je. Zrovna včera před usnutím jsem na to myslel. Znát historii je poučit se z chyb a neopakovat je. Bohužel se to často nedodržuje a chyby se dělají znova, znova, znova a ... chce to používat to co jsme se naučili.
Upřímně i já udělám stejnou chybu vícekrát. Prostě to tak je. Člověk si myslí, že to co poprvé byla chyba, podruhé je jinačí a chyba nebude, chyba lávky.
Upřímně i já udělám stejnou chybu vícekrát. Prostě to tak je. Člověk si myslí, že to co poprvé byla chyba, podruhé je jinačí a chyba nebude, chyba lávky.
Naposledy upravil(a) samotarrk dne 16 úno 2011 23:38, celkem upraveno 1 x.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Já vždy nechápal, proč se to musíme učit nazpamět (biflovat), proč si to třeba jen nepřečteme, nevysvětlíme a nenaučíme se, jak a kde tyto informace najít? Stejně si většinou pamatuji, jen co mě baví a zajímá. Například: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 48, 64, 96, 128, 256, 512, 1024, 2048, 3072, 6912, 16384, 32768, 65536, ... 

- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tomu co se učíme musíme porozumět. To už říkal Komenský. Opravdu nabiflovat se něco, u zkoušky to odpovídat ... průser je, pokud nás zkoušející odvede jinam a nebo pokládá otázky. Je to o zájmu. Např. účetnictví jsem se nikdy nebifloval. Párkrát (vícekrát) pozorně přečetl a chápal jsem to. Pak už jen procvičovat. Ekonomika to se přiznám bylo o biflování, ale pouze tehdy, když jsem nevěděl o čem je řeč. Finanční analýza. To jsem si přečetl desetkrát a kdyby to bylo napsáno Japonsky věděl bych stejně
I to jsem nakonec pochopil po vysvětlení.

MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Já se momentálně ekonomii učím ke státnicím a až na výjímky je to spíše o pochopení zákonitostí a selském rozumu. Biflovat to nemá smysl. Kromě slovíček do němčiny, či angličtiny nemá smysl nic biflovat. Rozhodně souhlasím s Mylošem. Dějiny jsou důležité, poučíme se z nich a tyhle výstřelky, kdy vidím na kandidátkách komunistické strany mezi samými staříky jednoho či dva mladé (kolem 20 let) je opravdu z nevědomosti. Pokud by totiž dávali pozor ve škole a vyslechli si pár starších lidí, kteří nebyly takříkajíc komouši, hned by pochopili.
Každý předmět má logiku, kromě cizích jazyků a literatury neznám předmět, kde bych musel něco vyloženě našprtat nazpaměť..
Každý předmět má logiku, kromě cizích jazyků a literatury neznám předmět, kde bych musel něco vyloženě našprtat nazpaměť..
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tomino ono to máš tak. Faktura: pokud člověk fakturu viděl (v mém případě několikrát) není problém odvykládat bez jakéhokoliv učení, co má faktura obsahovat. Pokud ji člověk v životě neviděl, je to pro něj cizí stejně jako slovíčka. K těm přidej ještě fráze, protože ty jsou úplná tragédie 
Faktura je příklad pro bližší pochopení co mám na mysli. Fakt je, že ekonomika když se pochopí, je naučena a nedá se zapomenout. Tedy úplně. Připomenout stačí po nějaké době opět přečíst.

Faktura je příklad pro bližší pochopení co mám na mysli. Fakt je, že ekonomika když se pochopí, je naučena a nedá se zapomenout. Tedy úplně. Připomenout stačí po nějaké době opět přečíst.
X píše:Já vždy nechápal, proč se to musíme učit nazpamět (biflovat), proč si to třeba jen nepřečteme, nevysvětlíme a nenaučíme se, jak a kde tyto informace najít? Stejně si většinou pamatuji, jen co mě baví a zajímá. Například: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 48, 64, 96, 128, 256, 512, 1024, 2048, 3072, 6912, 16384, 32768, 65536, ...
To je co za řadu? Já jako konzervatorista měl naposledy matiku v osmé třídě, ale jestli by to měly být mocniny dvou (pominu-li tu jedničku na začátku), pak tam některá čísla přebývají. Jinak mocniny dvou dám bez přemýšlení jako básničku do 4096 (to v tom tvém výčtu naopak chybí).
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Programátorská / počítačová řada, často se používají (většina), jsou to také jakési kulaté IT čísla, 1024 = 1000, 2048 = 2000 ... 6912 délka obrazovky na ZX Spectru, 16384 = 16 KB, jedna stránka paměti ZX Spectra 48K, 128K, Sam Coupé ...65536 = celá pamět 8 bitových strojů (ROM+RAM) nebo 2 slabiky (2 B) = 256*256, plno věcí se používa v BASICu a strojovém kódu ... něco chybí, protože je toho moc, co se mě automaticky vybaví a dával jsem jen příklad. Za to zapamatovat si tvář nebo jméno mi dá hodně námahy, většinou až desátý pokus / setkání to jistí 

- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Když jsme u těch řad, co třeba: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89.... 

Fibonacci?
-
- Pohlaví:
mike007 píše:V profilu to jde někde vyčíst?
Trochu jsem si zafilozofoval a nechtěně rozpoutal celkem zajímavou diskuzi.

Ano mike007, z některých profilů to vyčteš, jen je třeba číst mezi řádky. A dozvíš se i více.
Je tu třeba jeden z nejstarších uživatelů, který si chrání svoje soukromí a má tam uvedeno pouze radioamatér. To nám sice mnoho neřekne, ale může nám říct něco o jeho věku /to může, zdůrazňuji/.
Kdo je vlastně radioamatér? Jsou to dva druhy lidí, jední kteří stavějí rádia a druzí se nějak účastní radioamatérského provozu. To první, stavění rádií už nikdo nedělá, takže dotyčnému je zřejmě více jak 40 let. To druhé se sotva drží nad vodou, takže těch mladých radioamatérů je asi velmi málo.
Já mám prefix OK1-18474 a můj "učitel" OK1-6701, ale tomu je již asi 67 let.
Jinak pokud bychom se řídili podle pořadu "Nikdo není dokonalý", pak bychom moc chytří nebyli, ale předpokládám, že je tu tak úmyslně sestříhané, aby to bylo zábavné.
A proč se neučit o Turcích, jak někdo psal? Já se o nich také učil, žádný věděc za mne nevyrostl, ale v tomto pořadu bych snad za hlupáka nebyl.
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
ano, je to fibonacciho posloupnost..ještě bych tu někde našel pascalovský zdroják..