Zdravím, přinesl jsem si domů dva "nové" HDD. Jeden 80 GB a druhý 160 GB. Oba dva jsem je připojil do PC na jeden IDE kabel ale našlo mi to jen jeden, byo to něco kolem 30 GB což je divné... Odpojil jsem teda ten menší a nechal 160 jenže PC se zastaví před načtením WIN a píše to
"NVIDIA RAID IDE ROM BIOS 4.84
Detecting array"
a bliká tam podtržítko ale nic se neděje. Poradí někdo?
EDIT:
První, 80 GB HDD = Maxtor DiamondMax 16 - 80 GB ATA/133
Druhý, 160 GB HDD = Seagate U Series 9 160GB UDMA/100 5400RPM 2MB IDE HDD
Zdroj 390W myslím....
Připojení HDD
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Připojení HDD
Naposledy upravil(a) Funstorm007 dne 25 úno 2011 23:57, celkem upraveno 1 x.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Připojení HDD
Nejspíše se nejedná o nové , tedy nepoužité disky, ale již použité a jeden nastavený jumpery jen na velikost 32. Druhý disk byl nejspíše použit v poli RAID. První disk nastavit jumpery na Master nebo Slave podle toho jak je zapojen na datovém kabelu (Master na konci kabelu) a pak na obou discích postupně odstranit oddíl, pak oddíl/y vytvořit a následně naformátovat (pomalý formát, jež provádí zároveň kontrolu disku). Teprve potom lze disky používat.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Spíš, než to, že zapojil HDD jenž byl kdysi v z raidu, bych to viděl spíš na to, že ho zapojil do konektoru, jenž má na starosti raid řadič na základovce. Míval jsem základovku s disky v raidu a poprvé to chtělo nastavit o jaký raid se jedná. Byla tam možnost ho i úplně vypnout. Taky to chtělo ovladač přes F6 tuším.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Moment, trošku pomaleji na mě...
Kam mám ten jumper teda umístit? Nevyznám se v tom... Mám v PC ještě origo HDD 120 GB. Když jsem to zkoušel, vypojil jsem mechaniku abych měl dost dlouhej kabel. Na tom 160GB je tabulka a podle ní, je jumper nastavený na "Cable select" Jsou tam čtyři sloupce pinů. Jenže na tom druhém tabulka není a sloupců je tam pět z čehož na čtvrté je jen jeden pin. Snad to pochopíš...
EDIT: Ba ne, tak kecám i na tom 80GB je jakási tabulka a podle ní je jumper nastavený na "Cap Limit" což bude asi ta kapacita právě. Takže jumper přendám na "Master" tedy úplně na začátek a HDD zapojím na kabelu do černého konektoru úplně nakonec. Z toho druhého HDD tedy jumper vyndám úplně čímž ho nastavím jako "Slave" a na kabelu ho zapojím jako první, tedy do šedého konektoru. Chápu to správně?
2 EDIT: Tak jsem tu 160 nastavil jako Master a dal jí na konec kabenu a z toho druhého jumper úplně vyndal a dal na kabelu před první. Jenže stejně když už by se měli načíst WIN to napíše furt to samé co na začátku. Nikam se nedostanu...

EDIT: Ba ne, tak kecám i na tom 80GB je jakási tabulka a podle ní je jumper nastavený na "Cap Limit" což bude asi ta kapacita právě. Takže jumper přendám na "Master" tedy úplně na začátek a HDD zapojím na kabelu do černého konektoru úplně nakonec. Z toho druhého HDD tedy jumper vyndám úplně čímž ho nastavím jako "Slave" a na kabelu ho zapojím jako první, tedy do šedého konektoru. Chápu to správně?
2 EDIT: Tak jsem tu 160 nastavil jako Master a dal jí na konec kabenu a z toho druhého jumper úplně vyndal a dal na kabelu před první. Jenže stejně když už by se měli načíst WIN to napíše furt to samé co na začátku. Nikam se nedostanu...
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkus je vyzkoušet samostatně. Zkus jak CS (cable select) tak i MA (master). Občas tam bývalo nastavení single, ale jaký to mělo značený, to už nevím. Podívej se na každý nastavení HDD zvlášť. Ne všichni výrobci měli tohle nastavená stejný. Pokud si to pamatuju dobře, tak systém MA/SL se neměl rád s CS.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak, na obou HDD jsou tabulky co co znamená ale těžko říct. Zkusím oba jen co PC zase složim dohromady
Nějakývh 5-6 let nebylo otevřené takže si dokážete představit jak to tam vypadá...
Vyzkouším a uvidím ale myslím že problémy bude dělat jen ta 160.
Ta mě napadá, bude 390Watový zdroj stačit napájet celý PC + ještě tři HDD. V PC je jednojádro AMD a grafika GeForce 6200 a dvě 512MB RAM. A ještě, v PC jsou tři sloty na HDD, sice v tom jednom je čtečka ale ta by šla do kelu, ale tak si říkám jestli budou HDD dost chlazené. Mám takový pocit že se tam nedostane dost vzduchu a usmažim je.

Ta mě napadá, bude 390Watový zdroj stačit napájet celý PC + ještě tři HDD. V PC je jednojádro AMD a grafika GeForce 6200 a dvě 512MB RAM. A ještě, v PC jsou tři sloty na HDD, sice v tom jednom je čtečka ale ta by šla do kelu, ale tak si říkám jestli budou HDD dost chlazené. Mám takový pocit že se tam nedostane dost vzduchu a usmažim je.
Kdyžtak před ně nebo za ně dáš větrák.
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
JJ, ale teď budu stejně muset počkat minimálně do pondělka protože jak čistím to PC tak jsem zjistil že nemám teplovodivou pastu takže to nerozběhám. :-/
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Jeden disk nastavíš jako Master a jeden jako Slave. Master bude hlavní a můžeš na něj třeba instalovat systém. V BIOS si vypni tu možnost RAID - změň to na IDE.
Zdroj by je měl zvládnou.
Zdroj by je měl zvládnou.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Mno, to budeš muset stošku upřesnit, jak jsem říkal, v PC už jeden disk byl. Na něm je normálně OS a já tam chci přidat ty dva nové. Jenže když jsem jeden nastavil jako Master a druhý jako Slave stejně to ukazovalo tu hlášku s RAID. Ale stejně to teď nezkusim páč to PC mam rozložený na posteli...
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak já už fakt nevim, PC už je zase OK ale pořád se mi nedaří připojit další HDD. Ten původní HDD je nastavený na "Cable Select". Jak a kam mám připojit ty další dva?
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
1) ten RAID by měl jít vypnout v BIOS. Je tam nejspíš možnost nastavit ho jako normální IDE. Pa
2) ty disky nastav na jednom kabelu - první jako Master, druhý Slave. A zapoj ten kabel do IDE2. Na IDE1 máš asi ten první disk a možná mechaniku, ne?
2) ty disky nastav na jednom kabelu - první jako Master, druhý Slave. A zapoj ten kabel do IDE2. Na IDE1 máš asi ten první disk a možná mechaniku, ne?
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 3048
-
od neytos
Zobrazit poslední příspěvek
06 lis 2024 11:43
-
- 19
- 3885
-
od Fargotroniac
09 čer 2025 13:19
-
-
PC při připojení HDD nejde nabootovat Příloha(y)
od warcraftan » 23 dub 2025 20:45 » v Problémy s hardwarem - 24
- 4900
-
od šulda
24 dub 2025 17:54
-
-
- 8
- 3340
-
od Bary-Jan
05 úno 2025 22:07
-
-
HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem - 19
- 4999
-
od DenyKr
15 zář 2024 14:14
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”