Síť Win7 a XP

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Zerro
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Síť Win7 a XP

Příspěvekod Zerro » 15 bře 2011 10:19

Zdravím, mám problém a už vážně nevím jak jej řešit.
Máme doma 3 PC (Notebook s Win7 a dvě bedny Win 7 a XP). Jsou všechny připojené na switch a k routeru (internet maká v pohodě). Už nevím co kde může být špatně, ale nedaří se mi zprovoznit domácí síť. Našel jsem spoustu návodů jak to ošetřit ale vždy šlo o to, že aspoň jedna strana s druhou nějak komunikovala, já nevídím ani z 7 na XP ani obráceně. Není problém zřídit domácí skupinu a W7 se v pohodě vidí, což řeší veškeré potřebné sdílení. Co je ale problém je to, že na PC s XP je tiskárna a tu bych potřeboval používat i z ostatních PC.
Zkoušel jsem vyhledat síťovou tiskárnu, zkoušel jsem zadat její adresu přes "spustit"... ale vždycky to napíše, že počítač neexistuje nebo není připojen. Poraďte prosím. Předem díky za vstřícné odpovědi.

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Síť Win7 a XP

Příspěvekod Žbeky » 15 bře 2011 13:39

Ping mezi počítači projde ze všech stran?
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Zerro
nováček
Stav:

Příspěvekod Zerro » 15 bře 2011 23:04

Win7 mezi sebou nepingnu (ale domácí skupine jede), z XP taktéž nic nevidím ... z Win7 do XP je ping v pořádku

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 16 bře 2011 12:17

Já mám podobnou konfiguraci a všechno mi funguje. Pro jistotu to popíšu:
a) PC s Windows 7 a jménem počítače HLAVNI, sdílený adresář s názvem SPOLECNY_7,
b) PC s Windows XP a jménem počítače DRUHY, sdílený adresář s názvem SPOLECNY_XP,
c) NB s Windows XP a jménem počítače TRETI, sdílený adresář na D: s názvem TEMP.
Na internet jsem napojen přes WiFi, kabel mi vede do routeru, odkud vedou další tři kabely do všech počítačů. Všechny sdílené adresáře mám nastavené (přes Vlastnosti) na sdílení pro všechny uživatele (Everyone) - nemám veřejnou IP adresu, takže toto povolení mi plně vyhovuje.
V Total Commanderu na prvním PC jsem připojil síťový disk P: s cestou \\DRUHY\SPOLECNY_XP a disk Q: s cestou \\TRETI\TEMP. Podobně jsem postupoval v nastavení síťových disků i u zbývajících dvou počítačů. A to je vše. Nic jiného jsem nenastavoval ani nedoinstalovával, všechno funguje.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

Zerro
nováček
Stav:

Příspěvekod Zerro » 16 bře 2011 17:11

No, skoro bych mohl říct totéž, ale i když zadám přímo cestu (např. ve "Spustit" jako \\PC3), tak mi to ohlásí, že systém nemůže získat přístup k zařízení ... diagnostika nic neodhalí a jsem tam kde jsem byl.
Všechny počítače jsou ve stejné pracovní skupině, mají nastavené sdílení, kabelem propojené přes switch, ale připojit se nelze ... A já už nevím proč.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 17 bře 2011 18:27

Za tou cestou \\PC3 už nic neuvádíš (třeba \\PC3\ADRESAR)?
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

Zerro
nováček
Stav:

Příspěvekod Zerro » 17 bře 2011 18:38

Ne, mám za to, že to vyhodí okno, kde se zobrazí složky sdílené v daném počítači ... ale zkoušel jsem tam dát i přímo síťový název tiskárny a stejně to neprošlo...

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 18 bře 2011 11:22

Zkus ve Win7 překontrolovat přes Ovládací panely / Centrum síťových připojení a sdílení / Změnit pokročilé nastavení sdílení, zda máš nastavené: Zapnout zjišťování sítě a Zapnout sdílení souborů a tiskáren.

Zerro
nováček
Stav:

Příspěvekod Zerro » 20 bře 2011 13:14

Jo, obé zapnuté ... úplně si dovedu představit, že ve výsledku to bude nějaká prkotina, ale tím spíš už nevím kam se podívat.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 20 bře 2011 14:04

Ve Vlastnostech tiskárny (v systému XP) v záložce Sdílení máš povolené sdílení? Je to prkotina, ale co kdyby ...

Zerro
nováček
Stav:

Příspěvekod Zerro » 20 bře 2011 14:11

Jo, to je taky nastavené ... Ale kdybych neviděl jenom tiskárnu, tak by to byl taky pokrok, jenže nevidím ani ten PC :D

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 21 bře 2011 08:34

Tak to mě už (skoro) nic nenapadá. Jak jsem už psal dříve, mám úplně stejnou konfiguraci sítě jako ty - včetně připojení tiskárny na PC s WinXP, ale vzájemné propojení počítačů jsem prováděl zcela běžným a jednoduchým způsobem a všechno fungovalo ihned po vytvoření sítě. Co mě ještě napadá je to, zda jsi něco neupravoval v systému (XP či 7) pomocí tweakovacího programu anebo něčím podobným. Prostě, zda nemáš zastavenou nějakou systémovou službu, která je pro toto spojení důležitá.

Zpět na “Administrace sítě”