W7 a XP na jednom HDD

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Funstorm007
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

W7 a XP na jednom HDD

Příspěvekod Funstorm007 » 06 dub 2011 19:36

Zdravím,
tak a jsem tu zase. :D Když používám W7, chybí mi v některých aplikacích výkon XP ale zase když používám XP, tak jak jsou zastaralé, nevyhovují zase funkčně. Takže bych chtěl oba. Mám 750GB HDD rozdělený na dva oddíly. První 200GB (C:) a druhý 500GB (D:). Na D bych chtěl mít ty XP s tím, že je nebudu zase tak často využívat a na C mít primární W7. Tak, a teď zní otázka, zda se mi při instalaci těch XP na D nesmažou data, která na něm momentálně jsou a která nemám kam dát. Nebo, bylo by lepší ten 200GB rozdělit na dvakrát 100GB a dát ty dva OS na každý z nich? Aplikace, které budu používat na jednotlivých OS budu muset asi instalovat pro každý OS zvlášť, čili dvakrát, ne? No a to je asi momentálně vše... Díky

EDIT: Je lepší instalovat 64-bit W7 nebo jen 32-bit?

Reklama
actionboy
Level 4
Level 4
Stav:

Re: W7 a XP na jednom HDD

Příspěvekod actionboy » 06 dub 2011 19:43

Já si myslím že bys měl nejlepší vytvořit si dva 200GB oddíly (případně pokud XP ebudeš tak moc používat tak třeba 200GB a 100GB)a zbytek 550GB oddíl. Potom na jednom máš W7n na druhém XP a na třetím data(filmy, dokumenty, hudba atd. NE NAINSTALOVANÉ APLIKACE)
Nainstaluj co chceš, pokud máš víc jak 4GB ram včetně tak nahoď 64bit. :D
Naposledy upravil(a) actionboy dne 06 dub 2011 19:44, celkem upraveno 1 x.
AMD Phenom II 955 BE, CM hyper 212 plus; Gigabyte MA770-T-UD3P; 2x2GB RAM Kingstone Hyper X DDR3 1600MHz; nVIDIA GeForce GT730

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 dub 2011 19:44

Jestliže XP nainstaluješ na jiný disk (partition), než máš Sedmičky, měly by oba systémy chodit bez problémů.
Jediné, co by mohlo dělat problémy, je zavaděč v případě, že nejdřív nainstaluješ Sedmičky – Ixpéčka by mohla jejich zavaděč zbořit (ale ten se dá obnovit).

Programy samozřejmě budeš muset nainstalovat (až na čestné výjimky) pro každý systém extra.
Pokud jde o 32/64bit, šel bych do 64bitových Sedmiček.

Jestliže máš uživatelská data ve svých adresářích, nevidím důvod, proč by je měly Windows při instalaci mazat (pokud nezvolíš instalaci spojenou s formátováním disku).

A nestačily by ti ty XP jen jako XP-mód v Sedmičkách?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 06 dub 2011 19:52

Co to? :D Jakýpak to XP-mód? :D To slyším poprvé... No, jde o to že některé věci mi na W7 nešli dělat a tak je potřebuju. Na tom D mám akorát jak říkáš hudbu, dokumenty, filmy, atd. Taky jsem tam instaloval hry ale to by asi pak nejeli na obou OS až budou dva ne? Píšu dřív než cokoliv udělám tudíž bych instaloval první XP a pak až W7. Podle mě by 100GB mělo pro každý OS stačit ne? PPůjde ukorit nějaké místo z toho D ikdyž tam na něm jsou data? No jde hlavně o to, že tam toho volného místa stejně moc není. Jako, pro XP 100GB stačí úplně bohatě, záleží teď na W7 kolik sežerou protože budu používat hlavně právě je. No ale ten oddíl s W7 by pak měl jít rozšířit přímo z OS ne?

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 dub 2011 20:01

Neslyšel jsi o XP-módu? Nic jednoduššího než vhodně se zeptat strejdy Gůůgla.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 06 dub 2011 20:06

A ostatní dotazy?

Takže mi to teda plně nahradí Win XP tak, tako bych je měl nainstalovaný normálně zvlášť na druhém oddílu?

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 dub 2011 20:15

Vzhledem k tomu, že sám Sedmičky nemám, nevím. Tuším, že tam snad bylo nějaké omezení stran počtu barev (maximálně hicolor), a že to původně nebylo pro home-premium, ale jen pro dražší; nevím, jestli je pravda to první, ale to druhé se, myslím, podařilo nějak obejít.
Asi bude lepší počkat na někoho, kdo s tím má nějaké praktické zkušenosti, nebo googlovat.

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 06 dub 2011 20:42

Tak na verzi W7 Ultimate to podle Microsoftu fungovat má takže to je v pohodě ale víš co? Já nainstaluju na ten 200GB oddíl ty Sedmičky a vyzkouším na nich ten XP-mód a uvidím. Při nejhorším se pak tady zase ozvu když to nebude fachčit a nainstaluju zvlášť XP a zvlášť W7.

actionboy
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod actionboy » 06 dub 2011 20:44

Si říkal že chceš XP na výkon, sice moc dobře nevím cos tím myslel, ale přes virtual PC moc výkonu nedostaneš :D
AMD Phenom II 955 BE, CM hyper 212 plus; Gigabyte MA770-T-UD3P; 2x2GB RAM Kingstone Hyper X DDR3 1600MHz; nVIDIA GeForce GT730

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 06 dub 2011 22:36

V XP módu, pokud se nepletu to emuluje jen 2D grafiku. CO potřebuje 3D, tak na tom nepustíš. Jinak když přepneš do fullscreenu, tak ani nepoznáš (mimo podívání na HW) nepoznáš, že nejsi v XP.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano
    od Atjov1 » 20 bře 2025 19:58 » v Problémy s hardwarem
    10
    5894
    od Atjov1 Zobrazit poslední příspěvek
    03 čer 2025 14:53

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”