Brej den přátelé PC, chtěl bych se s Vámi poradit. Už dlouhou dobu uvažuju o dalším upgradu mého stolního komplíku a tak se ptám: Mám si počkat na nového WD VelociRaptor(-a) 600GB a nebo má cenu si kupovat nějaké SSD(-éčko)??
http://www.wdvelociraptor.com/cz/ vypadá dost dobře a určitě vydrží mnohem déle než nějaký SSD disk a má větší kapacitu, jenže rychlost SSD disků nikdy nedoženou pohyblívé disky.
Můj názor:
Veloci Raptor: Dlouhodobější životnost, větší kapacita ... jenže cena bude určitě už někde u 5tis., což je na disk už docela dost
SSD: Mnohem mnohem větší rychlost ... jenže životnost daná počtem zápisu
SSD vs nový VelociRaptor
SSD vs nový VelociRaptor
Základní karta:GA-EX58-UD4P;CPU: Intel Core i7 920 + chladič:COL CoolerMaster Hyper N520;Grafická karta:NVIDIA GeForce GTX 275(Gigabyte);RAM:Tramscent 6GB (3xDDR3 1333);HDD:WD Caviar Black 1TB;Zdroj:SEASONIC zdroj 650W SS650HT;Skříň:CA CoolerMaster Elite 331;Windows7 x64 Ultimate
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: SSD vs nový VelociRaptor
Já VelicoRaptora mám, sice tu jeho starší generaci, ale mohu říct, že bych za SSD neměnil. Tento nový vypadá vážně moc dobře..záleží však na preferencích..
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Co bych doplnil:
SSD:
- je výrazně rychlejší
- pokud něco smažeš, už to neobnovíš
- špatný poměr kapacita/cena
- bez Win7 ztrácí smysl
Raptor:
- menší rychlost vůči SSD
- rozumnější poměr ceny a kapacity
- nutnost mít sata 3
SSD:
- je výrazně rychlejší
- pokud něco smažeš, už to neobnovíš
- špatný poměr kapacita/cena
- bez Win7 ztrácí smysl
Raptor:
- menší rychlost vůči SSD
- rozumnější poměr ceny a kapacity
- nutnost mít sata 3
Naposledy upravil(a) Myloš dne 16 dub 2011 11:56, celkem upraveno 1 x.
Důvod: oprava překlepů
Důvod: oprava překlepů
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Další výhoda SSD: prakticky nežere.
Osobně bych (pokud bych měl W7) uvažoval o SSD jako o systémovém disku. Četl jsem dokonce o zajímavém řešení – spřáhnout 2–4 SSD do nulového RAIDu – zatímco SATA II má max. teoretickou přenosovou rychlost 300 MB/S, 4 esesdéčka využijí 4 SATA kanály, takže propustnost stoupne na 1200 MB/S, což je dvojnásobek SATA 3.
10.000otáčkového Raptora bych naopak volil jako pracovní disk pro střih audia/videa, na ukládání dat bych se spokojil s nějakou 7.200RPM klasikou – spíš by mě pak zajímaly disky s větší výdrží – například disky Seagate určené pro video (AV) nebo pro online úložiště (NS).
Olli:
Když už sem píšu, tak z lenosti psát SZ připojuji prosbu – můžeš si upravit podpis? Takhle zabírá na výšku moc řádků a znepřehledňuje diskuse – nemusíš nic mazat, stačí to přeskládat do delších řádků, max. 3 by měly stačit.
Nadto – na sestavy máme kolonku v profilu (podívej se třeba do mého), vejde se toho tam opravdu hodně. Třeba by se šiklo, kdybys u sestavy uvedl i typ svých Windows – v případě, že nemáš W7, pak nemá o SSD smysl uvažovat; kdybys to měl v sestavě (nebo podpise), byla by tato otázka zbytečná.
Osobně bych (pokud bych měl W7) uvažoval o SSD jako o systémovém disku. Četl jsem dokonce o zajímavém řešení – spřáhnout 2–4 SSD do nulového RAIDu – zatímco SATA II má max. teoretickou přenosovou rychlost 300 MB/S, 4 esesdéčka využijí 4 SATA kanály, takže propustnost stoupne na 1200 MB/S, což je dvojnásobek SATA 3.
10.000otáčkového Raptora bych naopak volil jako pracovní disk pro střih audia/videa, na ukládání dat bych se spokojil s nějakou 7.200RPM klasikou – spíš by mě pak zajímaly disky s větší výdrží – například disky Seagate určené pro video (AV) nebo pro online úložiště (NS).
Olli:
Když už sem píšu, tak z lenosti psát SZ připojuji prosbu – můžeš si upravit podpis? Takhle zabírá na výšku moc řádků a znepřehledňuje diskuse – nemusíš nic mazat, stačí to přeskládat do delších řádků, max. 3 by měly stačit.
Nadto – na sestavy máme kolonku v profilu (podívej se třeba do mého), vejde se toho tam opravdu hodně. Třeba by se šiklo, kdybys u sestavy uvedl i typ svých Windows – v případě, že nemáš W7, pak nemá o SSD smysl uvažovat; kdybys to měl v sestavě (nebo podpise), byla by tato otázka zbytečná.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Mno určitě jsem u SSD uvažoval spíše o systémovém disku, ale po rozmluvě sám se sebou a ještě s pár mistrama v oboru IT stále nevím zda pořídit SSD nebo 10t. disk. Právěže, když vemu v úvahu, že budu mít SSD na systém, tak stále se něco zapisuje na disk, takže disk vydrží tak 2-3 roky MAX. Jinak v případě pořízení razeru, tak by byl využit spíše pro systém a programy plus hry(Photoshop, Office a výkonější hry) a druhý disk WD Caviar BLACK což již mám, tak jako úložiště.
PS to Myloš: Jj tu kolonku v podpise jsem měl již dlouho vyplněnou i s údajy o OS...
PS to Myloš: Jj tu kolonku v podpise jsem měl již dlouho vyplněnou i s údajy o OS...
Základní karta:GA-EX58-UD4P;CPU: Intel Core i7 920 + chladič:COL CoolerMaster Hyper N520;Grafická karta:NVIDIA GeForce GTX 275(Gigabyte);RAM:Tramscent 6GB (3xDDR3 1333);HDD:WD Caviar Black 1TB;Zdroj:SEASONIC zdroj 650W SS650HT;Skříň:CA CoolerMaster Elite 331;Windows7 x64 Ultimate
Toho zapisování bych se nebál – bude-li to například 64GB disk a obsadíš-li systémem a nainstalovanými programy i kdyby 40 GB, pořád je na zapisování volných 24 GB. Disk sám by si měl ošetřit, aby se jeho buňky používaly rovnoměrně, takže zrovna tohle bych jako argument proti SSD moc neviděl.
http://pctuning.tyden.cz/navody/1/10194
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=940&t=1134246
http://www.zive.cz/poradna/zivotnost-ss ... tanswers=1
a další
http://pctuning.tyden.cz/navody/1/10194
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=940&t=1134246
http://www.zive.cz/poradna/zivotnost-ss ... tanswers=1
a další
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Mimochodem, anio klasický disk bych nedržel déle jak 2-3 roky (záruka). Pořád je to jen mechanika, která se opotřebovává.
VelociRaptor je dobrý v rychlosti, nicméně docela hlučný - alespoň v té starší verzi. Každý má své pro a proti, musíš si určit priority.
VelociRaptor je dobrý v rychlosti, nicméně docela hlučný - alespoň v té starší verzi. Každý má své pro a proti, musíš si určit priority.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
d1amond píše:ani klasický disk bych nedržel déle jak 2-3 roky (záruka). Pořád je to jen mechanika, která se opotřebovává.
Nesouhlasím. Disky mám tak dlouho, dokud dostačují kapacitou. Když už jsou malé, udělám z nich externí, ale vyměňovat disky po 2–3 letech kvůli opotřebování? Spoléhám na kombinaci zálohování a S.M.A.R.T. kontroly. Nejstarší z disků, které mám v počítači, jsem kupoval v září 2007 a nepředpokládám, že bych ho v nejbližších letech měnil (nedávno jsem vyměnil jen jeden ještě starší 250GB disk za dva 500GB).
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2294
-
od Kminek
Zobrazit poslední příspěvek