"Záhada el. bytového rozvaděče" Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

"Záhada el. bytového rozvaděče"

Příspěvekod jaojao » 24 dub 2011 10:41

Řeším, či snad už jsem vyřešil výše uvedené.

Rozvaděč má 4 jističe - 1 světla a zbytek 3x zásuvky.

Stalo se mi totiž včera již po druhé, že po vypnutí TV ovladačem jsem ji ráno nezapl. ( zásuvka bez proudu ).

Nachází se v Ob. pokoji. Z důvodu více spotřebičů (rozvodka) mám navíc svedenou el. do tohoto pokoje ještě i z kuchyně tedy z jiného jističe na rozvaděči. Tyto přístroje pak byly, stejně jako v prvním výpadku proudu, zase pod proudem, či-li ukazovalo to na problém jen jednoho jističe.

Po nahodění (ikdyž spadlý nebyl) - nic. (u tohoto jistiše jsem netušil, že je k němu připojen i okruh pokojíku tedy i s PC - jelikož tento fungoval)

A včíl "babo" raď. :D
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

Reklama
guest

Re: "Záhada el. bytového rozvaděče"

Příspěvekod guest » 24 dub 2011 10:47

Podivné že to vypadne když vypneš TV dálkovým ovladačem? Ta televize je spojená s nějakým zařízením které je zapojeno přes to rozdvojku na druhý jistič? Např. s PC?

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 24 dub 2011 10:50

Nene, že to hned vypadlo jsem nevěděl to až při pokusu o spuštění,, a TV je v zásuvce samostatně, rozvodka fungovala a je na jiném okruhu viz výše uvedeno.
(pohotovostní signál mám vypnutý u TV)
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

guest

Příspěvekod guest » 24 dub 2011 10:54

Tak ono to asi hned /při vypínání/ nvypadlo, ale vypadlo to až při dalším zapnutí. Já myslel jestli ta TV není spojená třeba kabelem s PC anebo s nějakým jiným zařízením /DVD/ které je zapojeno na druhý okruh.

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 24 dub 2011 10:56

To je spojena kabely (scart) s jinými přístroji, které jsou na jiném el. okruhu (s PC propojena není, jen na stejném jističi viz v.)
Dobré, že?
Jsem se kapku potrápil a zapotil :D

guest

Příspěvekod guest » 24 dub 2011 11:04

Já bych to řešil tak, že bych všechny spojené spotřebiče zapojil na jeden okruh a určitě bych vyměnil jistič, který vypíná ale nepadá.

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 24 dub 2011 11:07

No to mne taky napadlo, že vyměním celý rozvaděč, ale nakonec to v něm asi nebylo, když se zamyslíš nad tím, že z toho jističe to šlo do jiného místa v pohodě, což já prve navíc netušil, proto sem šel také potom rozvaděči.

Navíc když se to podařilo rozjet poprvé tak jsem nepochopil jakým způsobem. :D
Naposledy upravil(a) jaojao dne 24 dub 2011 11:11, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 24 dub 2011 11:11

Já nepsal o žádném rozvadšči ale jen o tom jističi. Tak co si s tím udělal?

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 24 dub 2011 11:13

Napadlo mne, že to musí být přerušený/odpojený nějaký el. kabel jdoucí z jističe do toho obýváku....
Ikdyž jsem nechápal jak se to mohlo stát, když nikdo nikde s ničím "nevrtal"........
Měřákem jsem zjistil, že z jističe proud jde (což jsem prve netušil).
No a pak už to bylo jednoduché, koukl jsem na první zásuvku pod jističem a bylo jasno ("fungovala" zároveň jako krabička - odtud šel ten fungující proud do PC)> rez až hrůza, opálené izolace - hliník kabely > vyhodil jsem ji nahradil jinou, vykrátil kabely a funguje to zatím :D
Naposledy upravil(a) jaojao dne 24 dub 2011 11:20, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 24 dub 2011 11:18

Nenapasá mne proč by to měl dělat odpojený kabel, pokud by zrovna nezpůsoboval zkrat. I když v případě připojení spojených zařízení na 2 okruhy by možná mohla zlobit nějaká odpojená nula, ale na nějaké odborné vysvětlení už jsem ze školy přece jenom dlouho pryč. :mad:

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 24 dub 2011 11:21

Ono to nezpůsobovalo zkrat, ale byl pravděpodobně špatný kontakt viz doplněno výše.

Totiž ta zásuvka je vsazena do plechových krytů, které kryjí i vedení kabelů, zde se po cca 30 letech kondenzací vody vytvořila hrůza děs a bylo zalíčeno asi si myslím. :idea:

guest

Příspěvekod guest » 24 dub 2011 11:26

Pak je to jasný, pokud to tam jiskřilo - tím také došlo k opálení izolace těch drátů.

Edit: Ale to by asi chtělo celkovou rekonstrukci než vyhoříš.
Naposledy upravil(a) guest dne 24 dub 2011 11:28, celkem upraveno 1 x.

Zpět na “Sítě - hardware”