Ahoj,
obracím se na vás s prosbou o pomoc. Mám v příloze tabulku dat, včetně grafu. Jsou tam jednotlivé časové řady 2005 - 2011 kde je zhruba lineární přírůstek blížící se gaussově křivce.
Jelikož mám 6 datových řad (2005 - 2011), potřebuji z nich zjistit křivku určitého průměru (červeně vyznačená, která by zohlednila všechny křivky (2005 - 2011).
Zkusil jsem hodně věcí ale prostě netuším..
Děkuji
erthos
Průměr v grafu
Průměr v grafu
- Přílohy
-
- průměr.xlsx
- (22.77 KiB) Staženo 41 x
- Branscombe
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Průměr v grafu
A nelze si třeba prostě jen vlevo vložit vzoreček pro průměr a vložit pak další datovou řadu vytvořenou z těchto dat (spočítaných průměrů) ?
Ahoj, to jsem zkoušel, ale výsledná linie je velice lineární a nekopíruje trend červené linie.
No, tak se mi zda (a soudim tak i z predeslych dotazu), ze tady nejde o objektivni posouzeni stavu, ale spise o znazorneni predstavy tazatele.
Pokladam si otazku, proc davat do grafu neco, co nema exaktni zaklad a je spise jen odrazem prani tvurce. Samozrejme lze odvodit funkci, ktera bude podobna jako cervena cara - ale ptam se prooooc????
Co ma ta cervena cara znazornovat?
Pokladam si otazku, proc davat do grafu neco, co nema exaktni zaklad a je spise jen odrazem prani tvurce. Samozrejme lze odvodit funkci, ktera bude podobna jako cervena cara - ale ptam se prooooc????
Co ma ta cervena cara znazornovat?
Červená čára má znázorňovat předpokládanou míru úspěšnosti, tedy určitý průběh ziskovosti. Vím zhruba, jaký průběh bude mít zmiňovaná křivka (červená), ale lineární trend prostě tento stav nekopíruje a ani nemůže. Proto se snažím to dohnat gausovkou, ale i to není úplně korektní.
Potřebuji "nějak dohnat" červený průběh křivky (u ostatních křivek 2005 - 2011) a netuším jak. Tak aby se predikce (tedy i čísla) dále blížila dané křivce.
Potřebuji "nějak dohnat" červený průběh křivky (u ostatních křivek 2005 - 2011) a netuším jak. Tak aby se predikce (tedy i čísla) dále blížila dané křivce.