Zdravím,
Potřeboval bych pomoct s návrhem domácí sítě v novostavbě.
1. Do technické místnosti přivedu Internet (přes wi-fi, páč kabelovka zatím není k dispozici), tady bych si představoval umístěný nějaký router a datové úložiště běžící nonstop na sdílení filmů a fotek (v rámci domu). Přes kabely chci připojit další místa/zařízení
2. Obývák – TV, PS3, satelitní HD reciever, chci koupi TV na které bude možné brouzdat po Internetu, pokud taková je z toho plyne, že tady budu chtít k Internetu připojit TV a PS3, taky potřebuji najít nějaké rozumné řešení pro přehrávání filmů z datového úložiště, nejlépe rovnou přes TV.
3. 3 pokoje, které by měli mít připojení k dat. uložišti a Internetu, v jednom z pokojů bych chtěl mít připojenou tiskárnu tak, aby byla sdílená i z ostatních PC
Takže co potřebuji vědět? Všechno,
-jakou TV koupit (stačí okolo 105cm, LED, konektivitu s domácí sítí, prohlížení Internetu (pokud jde třeba přes PS3 tak mi to stačí))
-jak vyřešit datové úložiště a jeho nasdílení do celého domu, co vše k tomu koupit (jaký router, switch, jak připojit ony pevné disky (NA server?))
- tahat kabely a udělat v místnostech zásuvky, nebo vše řešit bezdrátově?
Takže pokud máte někdo nějaké zkušenosti sem s nima. Klidně navrhněte komplet celé řešení :-)
Nejdůležitější na závěr - finančně se držte při zemi, hodně při zemi... Místo PS3 může být nějaký blueray přehrávač co umí přehrávat i filmy z toho datovýho centra...
Díky všem
Díky
Malá domácí siť pro sdílení internetu a multimedií
- ladza
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Malá domácí siť pro sdílení internetu a multimedií
Naposledy upravil(a) ladza dne 14 čer 2011 10:56, celkem upraveno 1 x.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Malá domácí siť
filmy z datovýho centra umí přehrávat i TV
napiš kolik do toho chceš max. investovat, při zemi u někoho znamená 100Kč u někoho 1000Kč
vše bych řešil kabelama, WiFi ještě pořád je nic moc, navíc můžeš mít oboje a ozkoušet to potom, zásuvky nejsou taky nic moc
napiš kolik do toho chceš max. investovat, při zemi u někoho znamená 100Kč u někoho 1000Kč
vše bych řešil kabelama, WiFi ještě pořád je nic moc, navíc můžeš mít oboje a ozkoušet to potom, zásuvky nejsou taky nic moc
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
- ladza
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
TV do 25 000,- zbytek co nejekonomičtěji, nepotřebuji žádný nadstandardní funkce, krabice s diskama který půjdou nasdílet na max 3 PC v budoucnu v každým pokoji, zatím jen na 1, aby ty filmy šli přehrát pohodlně v obyváku na TV, včetně MP3 a fotek, datový úložiště by mělo umět některý data - fotky, zálohovat. Aby u jednoho PC byla připojená tiskárna sdílená pro ostatní.
Příjemný bonus by bylo wi-fi pro telefon.
Příjemný bonus by bylo wi-fi pro telefon.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
router s wifi máš za 500Kč
datový úložiště-závisí na kapacitě
k tomu PC chceš Windows nebo jiný OS abys mohl nasdílet tiskárnu nebo jak to myslíš?
datový úložiště-závisí na kapacitě
k tomu PC chceš Windows nebo jiný OS abys mohl nasdílet tiskárnu nebo jak to myslíš?

iPhone XS
iPhone XS
- ladza
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
V PC jsou Win 7 a zatím asi i chvíli budou :-) tiskárna bude přes kabel připojená k síti aby se na ní dalo tisknout ze všech připojených PC do sítě, i případně těch přes wi-fi - notebook, pda, cokoli... člověk nikdy neví co si za rok-dva koupí...
datový uložiště by mělo mít aspoň 2 pozice na hdd, předpokládám, že je časem vyměním za větší, jak to dělám v PC
datový uložiště by mělo mít aspoň 2 pozice na hdd, předpokládám, že je časem vyměním za větší, jak to dělám v PC
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
takže ten router má mít USB vstup/výstup na tiskárnu?
iPhone XS
iPhone XS
- ladza
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
tak s tiskárnou to asi nepude, mylně jsem se domníval, že má konektor LAN, ale má jen USB - je to Canon Pixma MG5150, takže asi bude muset být připojena k jednomu PC a bude holt k dispozici jen když to PC pojede...
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Na tu tiskárnu by stačil Print server, ten je buďto přímo v routeru, nebo je to krabička do které de LAN a ven jde USB
- ladza
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
doplním pár vybraných kousků:
TV se mi líbí tato
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91735 107cm, FullHD, LED, 3D, DNLA
NAS server D-Link DNS-320
co na prohlížení internetu na TV? PS3, nebo Xbox? Jde to vůbec? Nebo k tomu poskládat nějaké mini PC, něco jako netbook, aby to moc nežralo proud?
Napadlo mně, že bych možná mohl poskládat PC pod TV se dvěma diskama a vynechat NAS..., jen nevím jak by to bylo se spotřebou elektřiny, v dnešní době je na to třeba brát zřetel...
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pát Čer 03, 2011 7:21 am) ---
hlavně potřebuji zjistit, jak to všechno nejlíp spojit a nasdílet...
co koupit za router, jaký switch atd.
TV se mi líbí tato
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91735 107cm, FullHD, LED, 3D, DNLA
NAS server D-Link DNS-320
co na prohlížení internetu na TV? PS3, nebo Xbox? Jde to vůbec? Nebo k tomu poskládat nějaké mini PC, něco jako netbook, aby to moc nežralo proud?
Napadlo mně, že bych možná mohl poskládat PC pod TV se dvěma diskama a vynechat NAS..., jen nevím jak by to bylo se spotřebou elektřiny, v dnešní době je na to třeba brát zřetel...
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pát Čer 03, 2011 7:21 am) ---
hlavně potřebuji zjistit, jak to všechno nejlíp spojit a nasdílet...
co koupit za router, jaký switch atd.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
na Windows si snad už návod najdeš ne?
za 665Kč je TP-Link 802.11b/g/n, RJ45, USB 2.0 - to píšu jen pro informaci kvůli ceně, router budeš mít do tisícovky
televize jen 107cm? za 25k už se snad sežene větší ne? jako technologii doporučuju LED
NAS server neporadim, v tom se nevyznám, vybíral bych podle toho kolik má kapacitu disků
TV s netem existuje, na netu jsem našel jen Samsungovej Internet@TV, mám doma Samsunga, ale otevřít web neumí, levnej model
za 665Kč je TP-Link 802.11b/g/n, RJ45, USB 2.0 - to píšu jen pro informaci kvůli ceně, router budeš mít do tisícovky
televize jen 107cm? za 25k už se snad sežene větší ne? jako technologii doporučuju LED
NAS server neporadim, v tom se nevyznám, vybíral bych podle toho kolik má kapacitu disků

TV s netem existuje, na netu jsem našel jen Samsungovej Internet@TV, mám doma Samsunga, ale otevřít web neumí, levnej model
iPhone XS
iPhone XS
- ladza
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Chtěl bych poprosit o návrh konkrétního řešení sdílení internetu, filmů, mp3 a fotek ve 4 místnostech v síťových prvcích se nijak neorientuji a v nabídce e-shopů je jich docela hodně.
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jako NAS doporučuji tento, mám s ním velmi dobré zkušenosti a uložiště je možné zvětšit až do velikosti 4 TB. Co se týká televize, sám mám plasmu 107 a u této technologie bych rozhodně zůstal. Dnešní plasmy mají opravdu velmi nízkou spotřebu a za sebe mohu doporučit min. velikost 127 cm, již měsíc po koupi mi 107 připadala malá.
Co se týká sdílení multimédií, záleží na tobě. Z NAS by bylo možné táhnout UTP do jednotlivých zásuvek, a nebo můžeš použit Wi-Fi - této technologie se vůbec neboj, moje síť jede na bezdrátu a žádné problémy nemám, jen je potřeba zainvestovat a koupit výkonný router (šmejd typu TP-link za pětikilo není výkonný router).
Co se týká sdílení multimédií, záleží na tobě. Z NAS by bylo možné táhnout UTP do jednotlivých zásuvek, a nebo můžeš použit Wi-Fi - této technologie se vůbec neboj, moje síť jede na bezdrátu a žádné problémy nemám, jen je potřeba zainvestovat a koupit výkonný router (šmejd typu TP-link za pětikilo není výkonný router).
Naposledy upravil(a) Tomina dne 06 čer 2011 20:56, celkem upraveno 1 x.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 1696
-
od Vítek Pokorný
Zobrazit poslední příspěvek
16 dub 2025 11:34