Bezpečné odebrání HW

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

janculeeh
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Bezpečné odebrání HW

Příspěvekod janculeeh » 25 čer 2011 17:11

Snažila jsem se odpověď najít na všech možných stránkách, ale pokládané dotazy na toto téma se netýkaly přímo mého problému. Ano, patřila jsem k pohodářům, kteřá vyndavali jak flashky, tak externí pevné disky z PC pouhým vytažením.
TO až do doby, kdy mi asbolutně kiksnul exterňák, na kterém jsem měla všechna svá data. Po tomto problému všechny disky i flashky vyndavám jedině bezpečně. Problém je v tom, že flashky jdou bezpečně odebrat v pořádku, externí pevní disky ne. Přestože už s nimi nic neprovádím, systém mi píše, že nějaký program s nimi stále pracuje, jenže já je potřebuji vyndat a nechci, aby se historie opakovala. Prosím o odpověď, které porozumím :) S PC nejsem úplný začátečník, ale expert taky ne. Děkuji :)

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Bezpečné odebrání HW

Příspěvekod Uziv00 » 25 čer 2011 17:17

Pokud používáš nějaký souborový manažer a externí disk je v něm otevřený, pak bezpečně odpojit nejde - musí se přepnout na jiný disk. Jinak se mi nezdá, že by "nebezpečné" odpojení ext. disku mohlo způsobit úplnou ztrátu dat. Považoval bych to za vadu toho disku.

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Orcus » 25 čer 2011 17:45

Určitě to neodmaže celej disk. Bezpečný odebrání slouží k vyprázdnění mezipaměti (cache) disku a jejímu zapsaní na disk.
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 25 čer 2011 17:58

Předčasné vyndání při práci s médiem (zapisování cache) může zapříčinit značné problémy, poškodí se část a to je při dalším použití většinou problém. Sice data (většina) by měla jít zachránit (například R - Studiem), ale není to lehké a také to často zabere značně času.

Co používáš za OS? Vypni na těchto jednotkách (na externích harddiscích) tvorbu bodů obnovy systému (zde jsou mimo systém k ničemu) a veškeré služby či programy, které by tuto jednotku mohli používat, například antivir (omezit na interní harddisky). Nevím, jestli by to nemohl dělat i koš na této jednotce.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 25 čer 2011 18:20

Nejspíše, se při pokusu o bezpečné odebrání objeví zpráva v tom smyslu, že disk nelze odpojit, protože se s ním stále pracuje. Jestliže ani po několika minutách pokus o bezpečné odpojení nelze z toho důvodu nelze provést, je třeba zkontrolovat, zda skutečně neběží nějaký program (prohlížeč fotek, přehrávač hudby ap), aplikace, která sahá pro data na tomto disku. Některé příčiny jsou uvedeny v předešlých odpovědích.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

mar00m
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod mar00m » 25 čer 2011 18:29

Zkus i zkontrolovat Antivir, jako dočasně ho zastavit a pak ho odebrat.
Třeba u AVG se stává, že soubor nelze smazat protože je právě používán AVGéčkem...
Momentálně pracuji na 'homemade' kalkulačce, pokud máte nějaké rady a tipy ohledně zásobníkového programu v C++ či AVR ATMEGA2560 tak je rád uvítám.

janculeeh
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod janculeeh » 26 čer 2011 21:02

Mám Windows XP, Total Comander a podobné nepoužívám, a když chci vyndat disk, tak nemám otevřený žádný program, který by tomu mohl bránit, jako antivir mám Eset. Někde jsem četla, že antivir může zkoumat disk, pokoušela jsem se v procesech ho vypnout, ale to se mi nepovedlo :( Jediné, čeho se obávám, je ztráta dat, pravda je, že to mohlo být vinou disku - firma ADATA, protože od firmy SAMSUNG disk taky mám a také jsem ho vyndavala 'nebezpečně' a nic se nestalo.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 26 čer 2011 21:11

Bezpečné odebráni zařízení je rutina, která hlídá dokončení operace. Pokud tedy na disk něco zapisuješ, nesmíš ho odpojit pokud celá operace neproběhne. Pak se může stát, že požadovaná data na disku nejsou, resp. nejsou dohledatelná.
Když se stane že by zmizela data všechna je problém někde jinde - výše bylo psáno.

mar00m
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod mar00m » 26 čer 2011 21:20

Antiviry by měly (ale nemusí) mít alespoň Dočasně vypnout Antivirovou Ochranu === Tohle má AVG v nastavení
Momentálně pracuji na 'homemade' kalkulačce, pokud máte nějaké rady a tipy ohledně zásobníkového programu v C++ či AVR ATMEGA2560 tak je rád uvítám.

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 26 čer 2011 23:00

Jinak někde ve vlastnostech toho disku by mělo být něco jako optimalizovat pro výkon/optimalizovat pro rychlé odebrání.
Nemám teď po ruce žádnej ext. disk ani flashku takže ti neřekknu kde přesně to je.
Just Fucking Google It!

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 27 čer 2011 01:19

Příčinou může být i průzkumník, který odkazuje na data na tom externím disku a p.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 27 čer 2011 02:29

Anebo zmíněný TCMD – když je disk v jednom panelu otevřený.
Každopádně bych vyzkoušel unlocker – tento počítač / pravým myšítkem na dotyčný disk by mělo jít Unlockerem zjistit, co ho drží.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (hw)”