A nemáš to jméno delší než osm znaků?
Zítra to naklepu do toho starouše a vyzkouším to načisto, ať s tím pohneme. Jen musím ještě vyhrabat klávesnici s PS/2 koncovkou, zrovna mám po ruce jen samé DIN

Jednu takovou mám připojenou i k tomuhle PC, ale přes redukci...
Toho Merkura tu mám také, ale toho jsem si pořídil až dodatečně, původně jsem používal jeho ruského předchůdce, Junosť 402B. Ale na barevné televizi to bylo mnohem lepší. Ono to vlastně není PC ale HC - Home Computer
MS-DOS samozřejmě v tehdejší době byl operační systém, stejně jako na tom mém Didaktiku byl operační systém Sinclair BASIC.
Z dnešního hlediska (a ve srovnání s operačnímy systémy velkých počítačů šedesátých let také) je ten DOS jen pouhý zavaděč programů, nebo spíš programu, protože dovedl akorát jeden zvolený natáhnout do paměti a nechat ho aby si s počítačem dělal co chtěl.
Občas mu také DOS poskytl nějakou službu, protože jeho jádro sedělo v paměti jako TSR program a čekalo na přerušení, buď od periférie nebo přímo od programu - ono slavné INT 21H.
COMMAND.COM je příkazový interpret, který se spouštěl automaticky po startu MS-DOSu, tak jako se dnes spouští Explorer po startu Windows. Také dělá rozhraní mezi uživatelem a systémem, umožňující práci se soubory a spouštění programů. CMD je totéž jako command, s trochu většími možnostmi, ten si spouštíš dodatečně až z toho Exploreru.
Pokročilejší verze MS-DOSu umožňovaly nastavit jaký program se spustí jako příkazový interpret, takže místo commandu se mohl použít libovolný jiný, třeba nějaké grafické rozhraní jako byl GEM.