Kde je příčina vyteklých kondenzátorů na MB? Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Kde je příčina vyteklých kondenzátorů na MB?

Příspěvekod guest » 25 čer 2011 11:54

Asi zapeklitá otázka, ale jak říkal děda "blbej se zeptá a chytrej se informuje".

Každý den se setkáváme s problémy se základní deskou a asi ve většině případů jsou za tím vyteklé /pravděpodobně filtrovací/ kondenzátory. I když se elektronikou zabývám celý život, tak jsem vyteklý kondík viděl jednou v nějaké staré Philipce /ten ellyt s gumovým špuntíkem/. V PC zatím ne.

Věděl by někdo kde je příčina?

/*
Z nadpisu „Kde je příčina vyteklých C na MB?“ jsem v první chvíli usuzoval, že někdo vystavil céčka (prý jsou zase v módě, já nevím, nikdy jsem je nesbíral) vysoké teplotě. :lol:
Myloš
*/

Reklama
Hurricane046
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Kde je příčina vyteklých kondenzátorů na MB?

Příspěvekod Hurricane046 » 25 čer 2011 12:50

co já vím tak může i sám od sebe tzn. něco sním nebylo v pořádku už od výroby ale jinak deska je v pořádku
Cyclone i7-2600k 4,8 GHz | Corsair H70 | MSI P67A-GD55 | Sapphire 6970 AC Extreme Plus 950/5800 | EAH6950 DCII 950/5800 | Vengeance 4x4 GB | Corsair GS700 | 2 TB | Case El-Diablo Advance

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 25 čer 2011 12:53

Ono příčin je víc:
Buď jsou jsou to vysoké teploty kterým jsou vystaveny, na to má vliv i tvar chladiče CPU.
Nekvalitní zdroj s mizernou filtrací, takže jsou více namáhány a "dříve odejdou".
A v neposlední řadě i "cenová válka" mezi výrobci kdy používají co nejlevnější součástky které nemají patřičnou kvalitu.
Ve finále samozřejmě kombinace těchto faktorů...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Kde je příčina vyteklých kondenzátorů na MB?  Vyřešeno

Příspěvekod Myloš » 25 čer 2011 12:56

Proč vlastně kondenzátory vytékají? Je to prosté, v okolí procesoru je největší teplo, které kondenzátorům velice škodí a zkracuje tak jejich životnost.
http://pcgamers.blog.cz/0808/nova-sekce-hardware

kondenzatory se nafukuji/vytekaji/bouchaji ze dvou duvodu
1-spatny elektrolyt pripadne mechanicke provedeni
2-napeti vyssi nez dovolene pro ten konkretni kondenzator
3-stari

http://4um.overclocking.cz/showthread.p ... 442&page=1
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 27 čer 2011 22:32

Kondenzátory bouchají? :D
Just Fucking Google It!

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 27 čer 2011 22:40

To si piš!!
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 28 čer 2011 10:21

Jen bych upřesnil, že kondenzátor "nevyteče", ale vyschne - roztržení kondíku má stejný důvod, jako láhev + voda + mrazák. Příčin je víc. Kdysi dávno udělali v MSI chybný návrh desky a kondenzátory odcházely po 1,5 roce provozu. Rovněž kdo kdy měl desku VIA serie PB400 tak ví, že nebyl kus, který neměl kolem CPU všechny kondíky nafoukané po 3 letech. Ale pozor, deska jela zcela bez problémů dál, dokonce mám teď jednu v práci (PC 7 let staré se mi vrátilo, kruh se uzavřel), kondenzátory vyhasly už dávno - PC zapnu a jede zcela v pohodě :bigups:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 30 čer 2011 10:13

Kondenzátory bouchají?

Viděl jsem totálně zdevastovaný rozvaděč po explozi kompenzačního kondenzátoru. Pravda, jeho rozměry jsou mnohonásobně větší, cca průměr 100mm a výška 400mm, takže destrukce tomu odpovídá.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 03 črc 2011 14:40

Spínané zdroje PDF Tisk
Napsal uživatel Administrator
Úterý, 01 Červenec 2008 10:03

Již několik let se zabývám opravami spínaných zdrojů. Největší a nejširší oblast tvoří zdroje do PC. Začal jsem s opravami zdrojů AT pak ATX a mezitím jsem opravoval různé malé, ale i velké zdroje. Myslím, že za dobu cca. deseti let jsem již nabral patřičné zkušenosti, abych si mohl dovolit napsat něco o nejčastějších závadách. Sestavil jsem tedy žebříček nejčastějších a nejfatálnějších závad, které mohou váš spínaný zdroj a s ním třeba i počítač poslat do věčných lovišť.

http://ebolinx.no-ip.org/electronics/35 ... hing-power
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 03 črc 2011 15:13

No, jestli chce někdo vidět explozi elektrolytu v přímém přenosu, stačí jej i na jmenovitém napětí přepólovat. Nedoporučuji dělat doma, budete mít papír všude. Jinak zde myslím bylo řečeno vše důležité.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 03 črc 2011 16:31

Někde jsem četl příběh, jak si kdysi nějaký kutil postavil elektrickou švářečku. Použil na to masivní staré trafo, a pro stabilizaci pár obrovských kondenzátorů.
Přišel den D, svářečka byla hotová, tak jí vytáhl na zahradu, vzal elektrody a začal svářet.
Mašina to byla parádní, oblouk jen syčel, žádně vrčení nebo prskání.
Po pár minutách práce se mu ale za zády ozvala rána jak kdyby tam bouchl granát, a zahradu zasypal, za jásotu dětí, déšť stříbrných papírků :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Zpět na “Vše ostatní (hw)”