Zdravím, měl bych následující dotaz. Jak moc velký vliv má elektromagnetické záření (např. z mikrovlnné trouby) na monitor? Mám klasický CRT monitor (nerad bych ho zničil, nový už asi neseženu), za ním jsou dveře zaslepené sádrokartonem. A za dveřmi skříň s mikrovlnnou troubou. Když mikrovlnka běží, chvěje se mi obraz. To chápu, to je jasné. Ale zajímalo by mne, zda takovéto záření může mít trvalý vliv na monitor, který by se tím postupně "rozbíjel"? Potažmo i vliv na celý PC? (Pozn.: monitor je v ose za mikrovlnkou, PC je o metr níž a o půl metru stranou.)
Stala se mi taky následující věc (nevím, zda-li to má souvislost): otevřu si adresu Radaru na ČHMÚ. První sekvence snímků v animaci proběhne v pořádku, ale další sekvence snímků už blikají takovou frekvencí, jaká je nastavena vpravo rychlost. Dobře, dále. Otevřu si adresu Družice MSG na ČHMÚ. Opět první sekvence snímků animace proběhne v pořádku, ale další už bliká. Ale pozor! Zatímco u radaru blikají pouze snímky, zde u družice mi blikají nejenom snímky, ale pulsuje celý obraz na monitoru.
Co bych rád věděl? Má elektromagnetické záření trvalý vliv na počítač (monitor?) Nemám tu mikrovlnku přesunout jinam? Může mít výše popsané blikání souvislost s mikrovlnkou, nebo jde pouze o chybu www stránek nebo grafické karty?
Děkuji předem za odpověď.
Vliv elektromagnetického záření na monitor Vyřešeno
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Vliv elektromagnetického záření na monitor
Mikrovlnka je vcelku kvalitně odstíněná a většina monitorů také. Proto bych vlivl mikrovlného záření vyloučil. Něco jiného bude rušení po napájení. Tam je možné, že něco po ní běhá a to ti ruší monitor. Může to být mikrovlnka, nebo taky třeba soused, co používá levnou vrtačku apod. Blikání monitoru při animaci na webu bych viděl spíš problém v grafice, potažmo v ovladači grafiky, či v odcházejícím monitoru. Rozhodně ne ve spojistosti s mikrovlným zářením. Nejednodušší by bylo, pokud není mikrovlnka vestavěná jí zkusit zapnout někde úplně jinde v bytě. Tím se naprosto vyloučí vliv mikrovlného záření. Pokud bude rušit i nadále, tak je to evidentně po napájení.
Naposledy upravil(a) Speed_dead dne 06 črc 2011 09:30, celkem upraveno 1 x.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
- Owner
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Souviset to s tím samozřejmě může , jak z pohledu toho, že mikrovlnka odebírá značné množství proudu a tento výkyv se projeví na obrazu, tak na tom, že může být špatné stíněná a její záření jde ven.
Ovšem mikrovlnka není magnet, aby šířila elektromagnetické záření, ona šíří mikrovlnné.
Jinak proč ještě setrváváš u CRT ?
Na oči je opravdu lepší LCD.
Ovšem mikrovlnka není magnet, aby šířila elektromagnetické záření, ona šíří mikrovlnné.

Jinak proč ještě setrváváš u CRT ?
Na oči je opravdu lepší LCD.
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
Známá má LCD monitor, a protože na vesnici mají dost mizerné dráty, tak jí trochu bliká pořád. Záleží na zatížení rozvodné sítě, když zapne žehličku, tak se z monitoru stane stroboskop! U starého počítače mají CRT a ten to zvládá bez problémů a bez blikání.
Já osobně také setrvávám u CRT, asi proto že na LCD monitoru se dost věcí zobrazuje blbě, třeba moje webovky potřebují víc než 65536 barev
Jestli máš takové obavy z té mikrovlnky, tak si na zeď mezi ní a monitor nalep alobal, ale neřekl bych že to bude mít větší efekt než ta plechová bedna do které je zabalená.
Owner: Asi si to pleteš s magnetickým polem, elektromagnetické záření je všechno včetně světla. To mikrovlnné je pouze nepatrná část spektra a určitým rozsahem vlnových délek.
Já osobně také setrvávám u CRT, asi proto že na LCD monitoru se dost věcí zobrazuje blbě, třeba moje webovky potřebují víc než 65536 barev

Jestli máš takové obavy z té mikrovlnky, tak si na zeď mezi ní a monitor nalep alobal, ale neřekl bych že to bude mít větší efekt než ta plechová bedna do které je zabalená.
Owner: Asi si to pleteš s magnetickým polem, elektromagnetické záření je všechno včetně světla. To mikrovlnné je pouze nepatrná část spektra a určitým rozsahem vlnových délek.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Když mi bylo tak 10-12let tak jsem k obrazovce televize (pochopitelně žádné LCD) přiložil magnet a tam kde jsem ho přiložil byl pak fialový flek takže souvislost tam bude
Po 14ti dnech se televize vzpamatovala.

ThePetas: Ty zvíře
To jsi tu luminiscenční vrstvu na obrazovce pěkně rozšteloval! Moderní CRTčka (i televize) mají funkci Degauss, která tohle odstraní okamžitě. Já když zapnu monitor, tak na něm mám půlkruh od jednoho reproduktoru, který stojí blíž. Přes barvičky to není vidět, ale na jednolité ploše se to projeví 

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
Re: Vliv elektromagnetického záření na monitor Vyřešeno
Tak jo, děkuji za odpovědi. Jinak mám opravdu radši CRT monitor - má některé výhody oproti LCD, mj. i věrnější podání barev. No to už je na jinou diskusi, takže "proti gustu žádný dišputát"
.

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 13
- 10974
-
od JuRas
Zobrazit poslední příspěvek