Licencie Win7 Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

cobr4in
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Licencie Win7

Příspěvekod cobr4in » 17 črc 2011 00:16

Zdravim,
mam par otazok ohladne moznych licencii na Windows 7.
Mam totiz zaujem nejaky OS kupit, asi Home Premium, ale mam trochu chaos v licenciach. Tu su otazky:

OEM:
- Je sucast PC, teda ktore komponenty okrem MB a HDD, resp. SSD, nesmiem vymenit, aby som nestratil licenciu?
- Musim to kupit spolu s PC, alebo mozem aj osobitne? Pretoze som pocul, ze OEM produkt musi byt uvedeny na rovnakom pokladnicnom bloku, ako pocitac.
- Ako je to s pripadnou reinstalaciou OEM?
Retail:
- Retail=Krabicovka? Alebo to moze mat aj viac vyznamov?
FPP:
- Co je FPP?

Su este aj nejake ine licencie (okrem upgrade)?
► Zobrazit spoiler

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Licencie Win7

Příspěvekod Myloš » 17 črc 2011 00:36

OEM je vázaná na základní desku. Pokud vyměníš bootovací disk, musíš je asi sice znovu registrovat, ale to by neměl být problém.
Takhle: http://myego.cz/item/jak-funguje-aktiva ... pc-windows je to u Visty, Sedmičky se imho nebudou lišit.
Retail je v případě Windows krabicovka
Tyto licence jsou popsané na http://social.technet.microsoft.com/For ... 35e333f7f/

FPP je podle toho, jak jsem licenci porozuměl, totéž co retail. Informace o této licenci viz http://www.microsoft.com/cze/licence/fpp/default.mspx
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

kuntscher
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod kuntscher » 17 črc 2011 00:39

OEM se váže na desku a HDD, aspon tedy Vist a Sedmiček to bude stejné. XP to měly trochu jinak. Procák,GK, RAM vyměnit můžeš, tam by problém být neměl. Ano, prodejce by ti neměl prodat OEM licenci samostatně,ale pouze s HW který by tvořil fukkční celek PC (skřín,zdroj,deska,CPU,HDD.RAM) na jednom učtu. Reinstal je samozřejmě možný na totožném PC,ale už nejspíš neprojde aktivace přes sít a bude se muset udělat telefonicky...

retail je krabicovka...plná verze
FPP je to stejné...FPP - Full Package Product

mě změna HDD zrušila aktivaci během 5minut, jestli to operátor uzná....no to je na vyzkoušenou
Naposledy upravil(a) kuntscher dne 17 črc 2011 22:01, celkem upraveno 2 x.

cobr4in
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod cobr4in » 17 črc 2011 00:48

Diky za odpovede :)
Mne ide hlavne o toto: Chcem si kupit PC na alfe, a OS niekde v kamennom obchode. Rozmyslal som nad OEM. Z toho co ste mi obaja napisali sa mi ale zda, ze to nie je mozne. Chapem to spravne? Ak ano, tak to znamena, ze prichadza do uvahy jedine krabicovka?
► Zobrazit spoiler

kuntscher
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod kuntscher » 17 črc 2011 00:54

a proč to rovnou nekoupíš s tím PC na alfě? :shock:
podle licenčních podmínek by ti prodat samostatné v obchodě neměli

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 17 črc 2011 00:56

kuntscher:
OEM se váže na základní desku, kterou vyměnit nesmíš, jinak přijdeš o licenci (výjimka je servisní výměna mrtvé desky), ale u toho harddisku bych to netvrdil. Musíš akorát požádat o novou aktivaci:
Upgrade počítače a re-aktivace produktu
OEM licence je vázána na počítač jako celek. V případě, že dojde v počítači ke změně některých komponent, například přidání operační paměti, výměně pevného disku, přidání rozšiřujících karet, je možné provést reaktivaci OEM licence Windows. V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny. Zákazníci, kteří provádějí často obměnu jednotlivých komponent počítače by měli využít krabicovou licenci Windows, která je pro tyto účely vhodnější a je možné ji přenášet na nový počítač.
http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx

kuntscher + CoBain_SK:
OEM za určitých okolností koupit lze i bez počítače jde o tzv. „legalizační“ verzi: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73837
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

cobr4in
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod cobr4in » 17 črc 2011 01:01

kuntscher: Pretoze casto reinstalovavam Win, a obavam sa, ze ak by som to kupil spolu s PC, tak by mi to tam rovno naistalovali, ale DVD by som uz nedostal. Tym padom by som ho nemohol reinstalovat, v pripade potreby.
Mylos: To by ale znamenalo, ze musim kupit aj OEM, aj tu legalizacnu verziu?
► Zobrazit spoiler

kuntscher
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod kuntscher » 17 črc 2011 01:04

žádná reaktivace se u vist po přidání RAM,výměně CPU, nebo GK nedějě. v okmžiku výměny HDD už aktivace byla zrušena,jestli by mi ji uznali po telefonu nevím, vrátil jsem původní HDD

--- Doplnění předchozího příspěvku (Ned Črc 17, 2011 1:08 am) ---

já jsem myslel,že bys kupoval jen komponenty a stavěl sám.musel by ses zeptat jestli dodávají placku s Win. já myslím,že by měli.
jasně že ne obojí. ta legalizační licence má nějaký svoje ale...
nevím neznám
jesli máš legální OS dá se pořídit upgrade, ten můžeš dát i na OEM a získáš pak klasickou retail. je o 300 dražší než OEM
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=69299
na časté reinstal je lepší krabicovka,ele ted ji mají drahou, ještě před časem byla za 3000kč

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 17 črc 2011 03:56

CoBain_SK:
Ne – ona „legalizační“ verze je úplně obyčejná OEM, u níž je však dovoleno prodávat ji bez počítače. Licence je pak svázána s tím počítačem, na který ji nainstaluješ a provedeš aktivaci. Sám jsem takhle před 4 lety kupoval „legalizační“ ixpéčka – je to naprosto obyčejná OEM verze.

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 17 črc 2011 10:10

CoBain_SK píše: Pretoze casto reinstalovavam Win, a obavam sa, ze ak by som to kupil spolu s PC, tak by mi to tam rovno naistalovali, ale DVD by som uz nedostal. Tym padom by som ho nemohol reinstalovat, v pripade potreby.

Pokud to budeš mít i se sestavením tak ti to nainstaalujou ale DVD by ti měly poslat protože sis zaplatil plnou cenu toho OS, to co dávaj do hotovejch počítačů je upravená verze a proto je taky tak levná.
Just Fucking Google It!

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 17 črc 2011 11:00

kuntscher: Tvoje odpovědi mají jednu drobnou vadu: neodpovídají na položenou otázku. Otázka se netýkala vist, ale win 7 a otázka zněla Jak je to s OEM verzí a ne Jak si myslíte, že je to s OEM verzí.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

kuntscher
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod kuntscher » 17 črc 2011 21:56

a jaký je tedy rozdíl mezi Vistou a Win7 v tomto ohledu?
naprosto žádný...
takže jestli sem použil v odpovědi Visty s tím, že budou Win7 stejné, tak se hluboce omlouvám. nicméně obsah informací je ve výsledku stejný.
nikde jsem nepsal o tom že se pouze domnívám,info. čerpám bud z vlastních zkušeností,nebo z microsoftu

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”