Ahoj lidi! narazil sem na zajímavej článek zaměřenej proti používání Microsoftu.
Článek je docela přesvědčivej, ale spíš by mě zajímaly alternativy. V jakém formátu odesíláte soubory (v emailu) vy? Přece jenom je pořád komfortnější číst text ve wordu než obyčejnej neformátovanej text. Takže co používáte? Bojkotujete taky Microsoft? Co si o tom myslíte?
Každopádně článek je tu: http://www.gnu.org/philosophy/no-word-a ... ts.cs.html
používáte svobodný software?
-
- Pohlaví:
Re: používáte svobodný software?
Tvoje starosti na moji halvu
smysl článku mi jaksi uniká.
Samozřejmě že dokument posílám jako přílohu ve Wordu anebo PDF. Jak by to příjemce z textu asi doloval a jak by to vypadalo?

Samozřejmě že dokument posílám jako přílohu ve Wordu anebo PDF. Jak by to příjemce z textu asi doloval a jak by to vypadalo?
Jak to doloval?
Smysl článku spočívá v tom přesvědčit lidi, že si nemusí kupovat (nebo krást) proprietární software který upírá svým uživatelům svobodu jej studovat, měnit, kopírovat a a redistribuovat, ale mohou jej nahradit nečím volně dostupným, co mouhou otevřít i ostatní a nenutit je tak též podporovat monopol Microsoftu. Jako příklad, některé firmy přímo požadují znalost wordu, místo schopnosti zacházet s textovým editorem. je to, jako by nějaká firma požadovala od zaměstnanců schopnost řídit auto značky ford a ne prostě umět řídit osobní automobil. Nevim jestli si to četl celý, ale je tam toho dost
Smysl článku spočívá v tom přesvědčit lidi, že si nemusí kupovat (nebo krást) proprietární software který upírá svým uživatelům svobodu jej studovat, měnit, kopírovat a a redistribuovat, ale mohou jej nahradit nečím volně dostupným, co mouhou otevřít i ostatní a nenutit je tak též podporovat monopol Microsoftu. Jako příklad, některé firmy přímo požadují znalost wordu, místo schopnosti zacházet s textovým editorem. je to, jako by nějaká firma požadovala od zaměstnanců schopnost řídit auto značky ford a ne prostě umět řídit osobní automobil. Nevim jestli si to četl celý, ale je tam toho dost
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Je to sice hezké ale řekni to těm 80% uživatelů na desktopech 

-
- Pohlaví:
Ale to víš že jsem to četl, ale nějaký standard musí být. Textových editorů je habaděj a nejsou kompatibilní. To bychom všichni museli mít všechny TE?
Nyní když ti pošle třeba eskymák dokument ve wordu, tak ho přečteš, kdyby ho poslal v tom svým eskymáckým editoru tak bys byl kde?
Nyní když ti pošle třeba eskymák dokument ve wordu, tak ho přečteš, kdyby ho poslal v tom svým eskymáckým editoru tak bys byl kde?
no dobře, pravíš, že standard musí být. Proč ale všichni používají placený Microsoft, který nenabízí nic lepšího, nic navíc, než volně stažitelný Open office?
Pro mnoho lidí, kteří počítačům moc nerozumí, je to tak, že PC = Windows...
Btw dokument o GNU/Linux
http://dokumentarni.tv/veda-a-technika/ ... olution-os
Btw dokument o GNU/Linux
http://dokumentarni.tv/veda-a-technika/ ... olution-os
Teda tady se někdo dost nudil.
Jemu nikdo MS Office nenutí. Na čtení existuje doc viewer a nevidím důvod, proč by on měl vnucovat někomu používat jiné TE. A ještě tím stylem jakým to posílá! Takovej mejl by šel u mě do spamu.
Osobně jsem vyzkoušela různé kancelřské balíky či TE a Office mi vyhovují nejvíc. A že nejde otevřít dokument ze staršího wordu v novějším je blbost.

Jemu nikdo MS Office nenutí. Na čtení existuje doc viewer a nevidím důvod, proč by on měl vnucovat někomu používat jiné TE. A ještě tím stylem jakým to posílá! Takovej mejl by šel u mě do spamu.
Osobně jsem vyzkoušela různé kancelřské balíky či TE a Office mi vyhovují nejvíc. A že nejde otevřít dokument ze staršího wordu v novějším je blbost.
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!
-
- Pohlaví:
Gilan píše:no dobře, pravíš, že standard musí být. Proč ale všichni používají placený Microsoft, který nenabízí nic lepšího, nic navíc, než volně stažitelný Open office?
Asi proto, protože MS je zde o mnohem let dříve než OO a je to zažitý, nač to tedy všude měnit. Lidi také jezdí auty na benzín i když jsou auta na solární pohon. Vše chce čas.
A jak mne předeběhla Romaine, Word je zatím nejlepší!
A jen dodatek - pokud jim jde o to, aby i běžní uživatelé si mohli ten svobodný software zkoumat a měnit. Tak právě ti většinou toto dělat nebudou, protože jim stačí, že to funguje! Vždyť většina mých kamarádek ani nezvládne instalaci programu bez rad co a jak. Nedej bože, když na ně vyskočí nějaká tabulka. Co by si asi tak samy upravovali?
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
Blue Spirit píše:Gilan píše:no dobře, pravíš, že standard musí být. Proč ale všichni používají placený Microsoft, který nenabízí nic lepšího, nic navíc, než volně stažitelný Open office?
A jak mne předeběhla Romaine, Word je zatím nejlepší!
V čem myslíš, že je Word lepší, než OO? Nebo takhle, umí něco co OO ne?
-
- Pohlaví:
Koukám, že s Tebou by to bylo na dlouho.
Kup si MS office, stáhni OO a můžeš porovnávat.
MSO a OO nejsou komatibilní! Je to tak trochu jako s angličtinou. Většina nám známého civilizovaného světa hovoří anglicky a prozatím se musíme podřídit. Můžeme sice prokázat že čeština je lepší či dokonalejší, ale jak by řekl Jára Cimrman, to je tak všechno co můžeme dělat.

MSO a OO nejsou komatibilní! Je to tak trochu jako s angličtinou. Většina nám známého civilizovaného světa hovoří anglicky a prozatím se musíme podřídit. Můžeme sice prokázat že čeština je lepší či dokonalejší, ale jak by řekl Jára Cimrman, to je tak všechno co můžeme dělat.