Z osobní zkušenosti vím, že kdykoli jsem prohlásil, jak si v budoucnu něco do Pc dokoupím, již jsem to nezrealizoval. Peníze bylo vždy potřeba vrazit někam jinam..
Takhle obecně nelze říct na co se máš zaměřit. Vždy je nejlepší poohlédnout se po testech dané karty. Srovnávat můžeš pouze identické karty a to podle taktů, čím vyšší, tím lépe. Vyšší paměť pak zase pocítíš ve vyšších rozlišeních. Vezmi si třeba, že by si srovnával GTX 560 a GTX 580 jen podle frekvencí, vyšlo by ti 900/4008 vs. 795/4008 a přesto je GTX 580 nesrovnatelně výkonnější.
Obecně bude výkonnější ta GTX 570, Radeon ji předbíhá až v opravdu vysokých rozlišeních. Ale vždy záleží na titulu, jeden sedne nVidii, druhý zase AMD. Jinak to jsou srovnatelné karty.
Přemýšlet dnes o 32bit je opravdu blbost, jen zpočátku měly 64bit systémy problémy s ovladači, dnes už to v tomto směru vůbec nepocítíš. Musel by si opravdu narazit na hodně starou či ojedinělou věc, aby ti tam nešla. Jinak na 64bitový systém nainstaluješ bez problémů i 32bit aplikace
(většinu)..

K té OEM verzi, po upgradu budeš muset provést opětovnou aktivaci. Viz. přímo vyjádření MS:
http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx píše:Upgrade počítače a re-aktivace produktu
OEM licence je vázána na počítač jako celek. V případě, že dojde v počítači ke změně některých komponent, například přidání operační paměti, výměně pevného disku, přidání rozšiřujících karet, je možné provést reaktivaci OEM licence Windows. V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny. Zákazníci, kteří provádějí často obměnu jednotlivých komponent počítače by měli využít krabicovou licenci Windows, která je pro tyto účely vhodnější a je možné ji přenášet na nový počítač.
Vím, že si chceš být před koupí počítače vším opravdu jist, přeci jen se tu nejedná o malé peníze. Ale už se mi zdá, že to tu řešíme zbytečně dlouho.