Zatížení Windows programem svchost.exe

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Tlapka
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:
Kontakt:

Zatížení Windows programem svchost.exe

Příspěvekod Tlapka » 24 srp 2011 12:56

Ahoj, mám problém s PC kterému moc nerozumím. PC často pracuje s diskem, i když já na něj nesahám, ani nemám zapnuté žádné stahování, kontrolu, kopírování atd. Zjistila jsem, že s diskem dost pracuje program svchost.exe, podle tototo programu:
disk.gif
Screenshot

Na obrázku jsou vidět i teploty, v levém sloupku chvíli po zapnutí, v pravém když počítač běží už několik hodin. Právě teplota disku přes 60°C prý zkracuje jeho životnost, proto nerada vidím, když s ním PC pracuje i když by neměl :-(

Chtěla bych se zeptat, na co je ten svchost, proč něco dělá i když jsem mu nic nezadala a jak ho vypnu aniž by spadl systém? Díky předem za odpověď.

P.S. Ten svchost.exe mi i často zatěžuje procesor... A to nechápu na co tam je. Myslím že když jsem ho ukončila, spadl mi celý systém. :-( (mám Windows Vista)

P.P.S. Možná byste podle screenshotu řekli, že mám spuštěno moc programů... Ale RAM mám zabráno jen ze 70%, a jinak nic nedělají, zatěžuje to ten svchost a občas firefox.

Reklama
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zatížení Windows programem svchost.exe

Příspěvekod Martab » 24 srp 2011 13:03

Toto o něm tvrdí Microsoft
Co je svchost.exe?

Svchost.exe je proces ve vašem počítači hostící nebo obsahující další samostatné služby, které systém Windows používá při vykonávání různých funkcí. Například program Windows Defender používá službu, která využívá proces svchost.exe.

V počítači může být spuštěno několik výskytů procesu svchost.exe a každý z těchto výskytů obsahuje jiné služby. Jeden výskyt procesu svchost.exe může hostit jedinou službu pro určitý program, zatímco další výskyt může hostit několik služeb vztahujících se k systému Windows. Chcete-li vědět, které služby jsou spuštěny v rámci určité instance procesu svchost.exe, použijte program Správce úloh.

Zkus vypnout iTunes, podle toho screenshotu ten disk nejvíce zatěžuje on pokud klesne tepota disku tak je vysoká kvůli trvalému zatěžování, pokud neklesne je problém někde jinde. Jinak ta teplota procesoru je taky celkem vysoká, co máš za notebook?
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 24 srp 2011 13:21

60°C je na disk opravdu hodně i v notebooku, ty ostatní teploty taky nejsou nejlepší.
Takže oteřít, vyprášit, vyfoukat, vykydat a zavřít.

Btw, proč máš zaplej Firefox, Operu a Chrome najednou?
Just Fucking Google It!

Tlapka
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tlapka » 24 srp 2011 14:27

Martab píše:Toto o něm tvrdí Microsoft
Co je svchost.exe?

Svchost.exe je proces ve vašem počítači hostící nebo obsahující další samostatné služby, které systém Windows používá při vykonávání různých funkcí. Například program Windows Defender používá službu, která využívá proces svchost.exe.

V počítači může být spuštěno několik výskytů procesu svchost.exe a každý z těchto výskytů obsahuje jiné služby. Jeden výskyt procesu svchost.exe může hostit jedinou službu pro určitý program, zatímco další výskyt může hostit několik služeb vztahujících se k systému Windows. Chcete-li vědět, které služby jsou spuštěny v rámci určité instance procesu svchost.exe, použijte program Správce úloh.

Zkus vypnout iTunes, podle toho screenshotu ten disk nejvíce zatěžuje on pokud klesne tepota disku tak je vysoká kvůli trvalému zatěžování, pokud neklesne je problém někde jinde. Jinak ta teplota procesoru je taky celkem vysoká, co máš za notebook?

Tak jsem koukla do toho správce úloh na ty Služby, je tam toho docela dost :-( Jen mi ty názvy nic moc neříkají... Mohlo by pomoci vypnout Windows Defender?

No on to není přímo iTunes, aspoň myslím, podle něco ten svchost načítá soubor, kde mám uložené MP3 ze starého počítače, kde jsem měla iTunes... Tady ho sice mám taky, ale už jsem ho dlouho nespouštěla ani ho nemám teď spuštěný... Používám Winamp.

Mám tenhle notebook:
Acer Aspire 5930 (notebook):
CPU: Intel Core 2 Duo 2 GHz,
RAM: 3 GB (2+1 GB) DDR 2,
HDD: 250 GB,
GK: nVidia GeForce 9600M GT.

(to mám v profilu ale nevím jestli se to někde ukazuje tak jsem to zkopírovala) :-)

60°C je na disk opravdu hodně i v notebooku, ty ostatní teploty taky nejsou nejlepší.
Takže oteřít, vyprášit, vyfoukat, vykydat a zavřít.

Btw, proč máš zaplej Firefox, Operu a Chrome najednou?

Mno když nebude jiné vyhnutí, a seberu odvahu tak bych ho mohla zkusit vyčistit zevnitř... Ale spíš mě trápí proč to zbytečně něco dělá i když by nemělo :idea:

To mám proto abych mohla být přihlášena najednou na několika účtech (třeba Seznam, Google, Facebook atd. neumí přihlásit dva účty v jednom prohlížeči, nebo se mi to ještě nepovedlo...) Navíc tvořím web stránky tak to testuji v různých prohlížečích.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 24 srp 2011 14:34

Podle toho obtázku tam iTunes spuštěný máš, třeba jenom na pozadí, ale to jses asi dívala :D .
No on to není přímo iTunes, aspoň myslím, podle něco ten svchost načítá soubor, kde mám uložené MP3 ze starého počítače, kde jsem měla iTunes... Tady ho sice mám taky, ale už jsem ho dlouho nespouštěla ani ho nemám teď spuštěný... Používám Winamp.

Jaky by mohl načítat něco ze starýho počítače? A pokud by něco načítal tak máme vyřešenou záhadu neustálé práce disku :D.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Tlapka
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tlapka » 24 srp 2011 14:55

Právě že jsem se dívala, ani ve správci úloh není. :dontgetit:

No protože já jsem to ze starého počítače vytáhla, a uložila jsem to do nového (co teď používám) na plochu. A teď se počítač v tom souboru vrtá a nevím proč, když jsem ho neotevírala... :-(

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 24 srp 2011 14:57

Není tam ani když dáš zobrazit procesy všech uživatelů? Jinak iTunes běží na pozadí jako proces iTunes Helper a Updater
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Tlapka
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tlapka » 24 srp 2011 16:17

Není, vždy dávám procesy všech uživatelů, a koukala jsem znovu, a není tam ani iTunes, ani Updater, ani Helper, ani nic podobného...

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 24 srp 2011 17:07

Zkus požádat o kontrolu LOGu z HJT

Tlapka
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tlapka » 24 srp 2011 20:19

Tak jsem o něj požádala (s pomocí návodu), tak jsem zvědavá, jestli z toho někdo vyčte, co tam blbne. :-)

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 24 srp 2011 20:44

Jinak co se týká procesu svchost.exe, svého času jsem řešil stejný problém. Po každém zapnutí PC mi neustále vytěžoval CPU téměř na 100% a PC bylo v tu chvíli nepoužitelné. Problém jsem vyřešil vypnutím automatických aktualizací systému. Od té doby mám klid. Mám XPčka...
ASUS M2NPV-VM (GeForce 6150) - AMD Sempron 3000+, Kingston 2x1GB DDR2
Samsung SyncMaster B2240W

Lenovo ThinkPad Edge 14

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 24 srp 2011 23:38

V první řadě snížit ty teploty. Při vyšších teplotách CPU se aktivuje ochrana proti přehřátí, čímž se rapidně sníží výpočetní výkon procesoru.
Tím se zpomalí běh programů i samotného OS. Vlákna pak spotřebovávají více procesorového času a vše se zdá zpomalené.
Pro HDD je teplota 60°C HDD přímo smrtící.
Jinak z toho obrázku je patrno pouze to, že nějaká služba, kterou hostí svchost.exe s ID 1092, často přistupuje k souboru itunes_fixed.zip.
Myslím, že ta kontrola logu je na místě a docela by mě zajímalo, které služby tem hostitelský proces hostí.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”