PC sestava do 10K

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: PC sestava do 10K

Příspěvekod d1amond » 04 srp 2011 19:46

Dělají ty bočnice kombinované s plechem, slídou, plasty apod. Konkrétně ta slída je proti hluku a poškrábání. Jinak ten Fractal za to určitě stojí, ale samotný PC je navržený jako velmi tichý. V podstatě tam teď nemá co hučet, ventilátor na CPU pojede na minimum, ve zdroji taky.
SpinPoint disky jsou nejtišší na trhu.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Reklama
-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 04 srp 2011 19:57

Máš na mysli ventilátor boxovaného chladiče nebo tu Noctuu? Jinak k tomu zdroji. Je mezi těmi zdroji od Enermaxu a Seasonicu nějaký rozdíl? Jsou od sebe o 100 Kč, takže zřejmě ne. Jen by mě zajímal tvůj názor, jakožto odborníka, kterému z nich by si dal přednost.

Koukal jsem se na nabídkou skříní u alfacompu a ten můj mini od Fractalu tam nemají, bohužel. Takže buďto bych koupil komponenty u nich a case dokoupil a pak to celé sestavil, anebo bych to celé vzal od Alzy, tam ho v nabídce mají. Nabízí Alza sestavení za poplatek?
ASUS M2NPV-VM (GeForce 6150) - AMD Sempron 3000+, Kingston 2x1GB DDR2
Samsung SyncMaster B2240W

Lenovo ThinkPad Edge 14

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 04 srp 2011 20:16

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=60067

Jinak z těch zdrojů bych vzal Enermax, lepší jméno.

--- Doplnění předchozího příspěvku (04 Srp 2011 20:17) ---

-frost- píše:Nabízí Alza sestavení za poplatek?

Nasázej si to do košíku a uvidíš možnosti objednávky.

Recenze Antecu Solo
http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... orne_ticho
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 28 srp 2011 18:29

Trochu to tu osvěžím.
Nakonec jsem se dobral k téhle sestavě

Usoudil jsem, že G620 mi pro moje účely bude sloužit dostatečně. Do desky jsem vrazil trošičku víc. Chtěl jsem, aby měla podporu všech nových rozhraní a aby měla dostatečnou rezervu pro možný budoucí upgrade. Kde pořád váhám je disk a zdroj. Konkrétně u toho Enermaxu jsem se dočetl, že má čidlo pro regulaci otáček ventilátoru, což je ještě v kombinace s tichým ventilátorem skvělá věc. Jen ta cena mě trošku trápí. No a nakonec ten disk. Nekonečný souboj mezi Seagate a Samsung. Jedni tvrdí, že tichý je Samsung a druzí, že se s hlučnějším diskem nesetkali a že nejlepší je Seagate. Řekl jsem si, že zkusím Seagate, když bude drnčet, půjde do světa. Jinak to nevidím...

Tak co říkáte?

Lenovo ThinkPad Edge 14

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 29 srp 2011 00:09

Něco málo bych k tomu měl, pokud má být sestava postavená tak, aby byla tichá.. :wink:

Enermax, ač ti oproti konkurenci nepřinese nic až tak razantního (pár fičurín a lehce vyšší účinnost), nechal bych ho tam, i přes vyšší cenu. AC Freezer 13 je za ty peníze dobrá koupě. Ovšem takové Scythe Katana 3 a Shuriken mají o 5dB(A) nižší hlučnost, především pak v otáčkách do 1k. CPU uchladí srovnatelně, avšak mají velkou výhodu v tom, kam mají nasměřovaný ventilátor - chladí i ostatní komponenty. Ovšem netvrdím, že Freezer bude špatný či že bude dělat bordel, to jistě ne. Rozhodně to je lepší koupě než třeba uřvaný CM TX3.

Změnil bych ale jiné věci, především ten větráček od AC, který tam plánuješ dát. Jeho hlučnost se pohybuje až kolem 24dB, takže raději vezmi AIMAXX eNVicooler 12, jenž má udávanou hlučnost max. 12,8dB. Za další bych změnil case a vzal Fractal Design 1000, četl jsem na něj dobré ohlasy. Ne, že by byl vybraný CM výrazně horší. A ještě paměti za Kingston HyperX 4GB CL7 1333MHz, mají nižší časování a pasiv. Ano, je to z části marketingový tah, ale když si vezmeš, jakých teplot dosahují, je jisté, že chladič jim usnadní sloužit ti déle.

A jako poslední, k těm diskům. Majitel jednoho disku ti vždy bude rád hanit druhý, než by si přiznal, že si mohl pořídit lepší. Tak to ji již bývá, proto se nedá diskuzím moc věřit. Každopádně, srovnáme-li F3 a 7200.12, tak z měření vychází, že celkově je Samsung o 2dB(A) tišší než Seagate, a to jak v IDLE, tak i v seeku. Rozdíl je v tom, že Samsung má více slyšet otáčení ploten a Seagate naopak zase pohyb hlaviček. Vibracemi jsou na tom oba dva podobně a nakonec, teplotami vychází lépe Seagate, o nějaké 3°C v zátěži. Za mě ale říkám Samsung.

Ke zbytku nic nemám.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 29 srp 2011 10:59

Díky za postřehy ;)
Co se týká těch ventilátorů, tak ty jsem vybíral hlavně na základě zkušeností druhých, z různých diskusí a fór. V tomhle konkrétním případě testům moc nevěřím. Prakticky každý ventilátor, i ten sebelepší, je při chodu na maximální otáčky hlučný. Takže nepochybuji, že ty mé F12ky na tom budou podobně. Po zregulování by však měli být tiché a na rozdíl od těch AIMAXX ventilátorů nabízí i větší možnost regulace až k 350ot. za minutu. Tam už by jejich běh měl být neslyšný. Tak či tak, ceny těhle ventilátorů jsou natolik malé, že si můžu dovolit i trochu experimentovat. Vezmu tedy ty F12 a v případě, že nebudu spokojený bych vyzkoušel ty tebou doporučované.

Po Fractalu, který jsi zmínil jsem taky koukal. V jednu chvíli jsem pro něj byl i rozhodnutý. Co mě u něj ale nakonec zaskočilo, ale neříkám, že odradilo, byla zadní, 92mm pozice pro ventilátor. V případě, že bych tu case vzal, bych řešil problém s tím, jaký ventilátor tam osadit. Upřímně nevím. A pochybuji, že bych v téhle kategorii našel nějaký tichý. Pokud mě ale vyvedeš z omylu, budu rád ;)

K pamětem. Nevím, jestli bude pro moje účely potřeba brát takhle výkonné paměti. Prapůvodně jsem chtěl brát pouze 2GB z důvodu nižší ceny a taky z toho důvodu, že víc prostě nepotřebuji. Když jsem si ale všiml cenového rozdílu mezi 2 a 4GB, řekl jsem si, že těch 100Kč navíc mě nezabije. Příplatek dalších 300Kč za něco, co nevyužiju je pro mě ale zbytečný.

S těmi disky to je věčný dilema. Na alfě ten Samsung stejně není k dispozici. Ještě pár dní potrvá, než se vůbec rozhoupu k tomu ten PC objednat. Pokud ho do té doby nenaskladní, tak vezmu Seagate. V opačném případě sáhnu po tom Samsungu. Lepší řešení nevidím ;)

Lenovo ThinkPad Edge 14

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 29 srp 2011 13:41

Nemusí být, Noctuy, co mám doma, jsou i na maximální otáčky neslyšitelné a to už je používám 3-4 roky. Jde o to, proč brát papírově hlučné ventilátory, když mohu vzít nesrovnatelně tišší? Jasně, když jim hodně zreguluješ otáčky, budou na tom všichni víceméně stejně, ale proč to dělat? Na vstupu a východu to chce, aby skříň měla větší průtok. Navíc, jednu chvíli jsem v Pc také měl nějaké kousky od AC, a ač proti tomuto výrobci v jiných ohledech nic nemám, jeho ventilátory nedoporučím. Opravdu jsou hlučné, ač si říká kdo chce, co chce. V této ceně bych je měnil za Nexuse či AIMAXX.

Ke skříni, tichý 92mm není zase takový problém najít, zmíněný AIMAXX dělá stejnou verzi ventilátorů ve všech velikostech, takže i 92mm. Nebo můžeš vzít ventilátor přímo od výrobce, Fractal Design SS 92mm. Žádný z nich by pak neměl jít přes 12dB(A). A jak na ten zadní úchyt koukám, dle mého by tam šel i jakýkoli 80mm. Čili jen kvůli tomuto bych skříň neodepisoval.. :wink:

Pravda, že pokud bereš G620, není pro Tebe podstatné honit procenta operační pamětí. Mít na nich pasiv je dobrá, vcelku opodstatněná, věc, ovšem pokud se šetří, vydrží samozřejmě i bez něj. V tom případě bych ale raději volil i jiný chladič CPU, jak jsem již psal, který je bude alespoň ochlazovat. S diskem se rozhodni sám, takhle, chybu neuděláš ani s jedním, pochybuji, že rozdíl vůbec poznáš.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 29 srp 2011 13:46

Ještě taková drobnost. Až teď jsem přišel na to, že ten Fractal má docela dost zajímavě řešený uchycení HDD. Case nemá klasickou šachtu s 3,5" pozicemi. Namísto ní má jen panel, na který se HDD uchycují svým dnem, ne naležato, ale jakoby na výšku. No, nevím jak líp to popsat, ale určitě víš, co mám na mysli ;)
Těžko říct, jestli je to výhoda, nebo ne. Každopádně pro toho, kdo chce mít v PC víc jak 3 HDD to není. Tohle uchycení umožňuje montáž jen 2 disků + 1 pozice v 5,25" mechanice, kde už je připravený rámeček. No, zajímavý řešení z hlediska airflow...

--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Srp 29, 2011 1:54 pm) ---

Průtok vzduchu to určitě chce. Ale extra průvan tam dělat nemusím. Tahle sestava by se podle mě bez těch ventilátorů obešla úplně. Přeci jen se nejedná o žádný hardcore. Jen chci, aby se tam ten vzduch nehromadil, chci tam tomu akorát vytvořit ideální pracovní prostředí. Na to bude stačit i ten mírný vánek zregulovaných fanů ;) A s těmi AIMAXX máš tedy zkušenost? Pokud ano, a tvrdíš, že jsou tedy opravdu tiché, tak do nich půjdu...

Lenovo ThinkPad Edge 14

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 29 srp 2011 13:55

Jj, vím, jak to má Fractal vyřešené, také jsem se tomu poprvé divil. Těžko však hádat, co to v důsledku přinese.

Takhle, přímo doma je nemám, já jsem fanda Noctuy. Avšak kamarád ano a chválí je, přeci jen nová značka se snaží udělat dojem. I při vyšších otáčkách o nich nevíš. Snad i jejich životnost bude dobrá, bohužel to ti dnes nikdo nezaručí. Pokud chceš jít v tomto směru na jistotu, ber léty ověřené Nexusy, ovšem papírově budou hlučenější. Každopádně AIMAXXu bych se dnes vůbec nebránil.. :wink:

Vánek ano, neměl jsem také na mysli nějaký průvan. Spíše jde o to, že pokud nebudeš mít na ventilátorech nějaký rozumný průtok, bude i ta perforace překážkou (stejně jako při maximálních otáčkách). Prostě to chce najít optimum, kdy se teplý vzduch nezdržuje uvnitř skříně a zároveň je zaručen přívod čerstvého, chladného dovnitř. Těžko však říct, jaké otáčky to přesně jsou.

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 29 srp 2011 14:12

Jedna věc je to, co je napsané na papíře, ale vlastní zkušenost je zase věc druhá a často taky odlišná... Právě proto pořád googlím a snažím se hledat názory a zkušenosti. O těch AC jsem se toho dočetl dost, převážně kladný názory. Tím spíš se divím, že ty máš špatnou zkušenost. Ty AIMAXX jsou nový, takže na netu převažují spíše otázky, než odpovědi...
A jak jsou na tom ventilátory od Fractalu. V té skříni už je totiž jeden předinstalovaný. Pokud bude jó tichý, tak by možná ani nebylo zapotřebí ho měnit...

Lenovo ThinkPad Edge 14

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 29 srp 2011 14:25

Měl jsem v Pc dva AC 120mm a opravdu jsem je slyšel i při středních otáčkách, proto šli do světa. Ale je to již nějaký rok, neříkám, že neudělali v tomto směru krok vpřed. Bohužel to už se nedozvím, prostě už s nimi mám negativní zkušenost a do budoucna se jim budu vyhýbat. Když vezmeš v potaz, že díky Noctuám mám v tomto směru vcelku kritický pohled, je opravdu těžké zaujmout. Právě, to je asi největší problém AIMAXXu, že jsou to novinky a lidi se raději drží již zaběhlých značek, bohužel. Nejednou mě totiž překvapila značka u nás neznámá, ukázkovým příkladem mohou být špičkové zdroje be quiet!. Pokud Fractal osazuje levnější skříně stejnými ventilátory jako své dražší modely, tak by si ten osazený, nemusel řešit. Stejně ale budeš muset investovat do toho zadního.. :wink:

-frost-
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod -frost- » 29 srp 2011 16:24

Ještě se zeptám. Jak poznám, že základní deska podporuje PWM regulaci? Respektive, ta, kterou jsem si vybral ji podporuje?

Lenovo ThinkPad Edge 14

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC sestava do 30.000,-
    od PARKR » 22 led 2025 09:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    31
    5319
    od PARKR Zobrazit poslední příspěvek
    24 led 2025 16:26
  • PC sestava
    od Lup1no » 29 bře 2025 20:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1645
    od Gerete Zobrazit poslední příspěvek
    29 bře 2025 23:02
  • PC sestava za +- 35 000 Kč
    od DifiCZ » 26 črc 2024 10:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    2737
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2024 09:36
  • Low cost sestava
    od kozlustechnykus » 04 srp 2024 15:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    1471
    od Martab Zobrazit poslední příspěvek
    04 srp 2024 17:34
  • Sestava herního PC 30-35k
    od HeatherStar » 13 pro 2024 21:32 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    2118
    od HeatherStar Zobrazit poslední příspěvek
    14 pro 2024 18:13

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”