Neví někdo když dělám novou instalaci win 7, jestli je výhodné rozdělovat disky na více oddílů a jak se to případně dělá?
Např. jak ulozim OS do jednoho oddílu a programy do 2.oddílu?
Budu instalovat Win 7. Mám disk dělit na oddíly? *
Budu instalovat Win 7. Mám disk dělit na oddíly? *
Naposledy upravil(a) Myloš dne 14 zář 2011 10:59, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava nadpisu „Rozdělení oddílů“, který svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra. Nadpis má popisovat podstatu problému, ale „Rozdělení oddílů“ nepopisuje vůbec nic. Popis problému vytvoříš nejlépe tak, že popíšeš problém.
Důvod: Oprava nadpisu „Rozdělení oddílů“, který svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra. Nadpis má popisovat podstatu problému, ale „Rozdělení oddílů“ nepopisuje vůbec nic. Popis problému vytvoříš nejlépe tak, že popíšeš problém.
Re: Budu instalovat Win 7. Mám disk dělit na oddíly? *
Osobně bych disk dělil pouze na dva oddíly. Na jednom systém (včetně nainstalovaných programů; ty bych na druhý oddíl nedával), na druhém data (sem také přemístit systémovou složku s dokumenty – nastavit v jejích vlastnostech patřičné umístění).
Takhle můžeš snadno systémovou partition zazálohovat v podobě obrazu disku (např. pomocí Acronis True Image) a data z druhého disku zálohovat prostým kopírováním.
Sedmičky jsem sice neinstaloval, ale předpokládám, že při instalaci obdobně jako ixpéčka nabídnou nějakou základní manuipulaci s oddíly.
Pokud ano, tak v případě, že už tam je jedna partition přes celý disk, tuto smazat a vytvořit menší, na kterou Windows nainstaluješ.
V případě, že tam žádná oblast dosud není, tak ji vytvoř v požadované velikosti.
V obou případech ti zbude volné místo, na kterém potom z nainstalovaného systému vytvoříš ve správě disků druhou pártyšnu.
Pokud ti to instalační proces nenabídne, stáhni si něco, co nabootuješ z CD a s čím budeš moci manipulovat s diskovými oddíly. Třeba Hirens Boot CD, nebo nějaký live Linux.
Takhle můžeš snadno systémovou partition zazálohovat v podobě obrazu disku (např. pomocí Acronis True Image) a data z druhého disku zálohovat prostým kopírováním.
Sedmičky jsem sice neinstaloval, ale předpokládám, že při instalaci obdobně jako ixpéčka nabídnou nějakou základní manuipulaci s oddíly.
Pokud ano, tak v případě, že už tam je jedna partition přes celý disk, tuto smazat a vytvořit menší, na kterou Windows nainstaluješ.
V případě, že tam žádná oblast dosud není, tak ji vytvoř v požadované velikosti.
V obou případech ti zbude volné místo, na kterém potom z nainstalovaného systému vytvoříš ve správě disků druhou pártyšnu.
Pokud ti to instalační proces nenabídne, stáhni si něco, co nabootuješ z CD a s čím budeš moci manipulovat s diskovými oddíly. Třeba Hirens Boot CD, nebo nějaký live Linux.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Pokud máš jen jeden disk,tak je to lepší rozdělit.Dělá se to tak,že při instalaci(před zformátováním) dáš u toho disku Odstranit oddíl,pak dáš vytvořit nový oddíl,zvolíš velikost - například poloviční hodnotu,která tam bude psána a po vytvoření oddílu dáš zformátovat a nainstaluješ tam systém.Po instalaci spustíš ve Windows Správa disků-tam uvidíš ten druhý oddíl,vytvoříš nový svazek a zformátuješ.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Ještě bych doplnil, že ten nový oddíl doporučuji vytvořit jako primární, ne logický v rozšířené oblasti. Pokud si v budoucnosti rozmyslíš velikosti jednotlivých oblastí, budou se ti snáz měnit.
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
od dík moc, takže v sedmickach az po startu vytvorim novy oddil, a pri instalaci mam dát teda polovinu velikosti HDD jo?
Dej kolik myslíš.
Třeba já jsem z 1TB disku nechal na systém (XP) jen 80 GB – na Windows a nainstalované programiy mi to stačí vrchovatě.
Je dobré, aby nebyl systémový disk přecpaný k prasknutí, měl by „dýchat“, ale zas to nemusíš přehnat.
Můžeš to udělat tak, že si spočítáš odhadem plánovaný prostor k obsazení (systémem + programy) a partition nastavíš na dvojnásobek toho odhadu – tak budeš mít do budoucna dost prostoru k dalším instalacím.
Třeba já jsem z 1TB disku nechal na systém (XP) jen 80 GB – na Windows a nainstalované programiy mi to stačí vrchovatě.
Je dobré, aby nebyl systémový disk přecpaný k prasknutí, měl by „dýchat“, ale zas to nemusíš přehnat.
Můžeš to udělat tak, že si spočítáš odhadem plánovaný prostor k obsazení (systémem + programy) a partition nastavíš na dvojnásobek toho odhadu – tak budeš mít do budoucna dost prostoru k dalším instalacím.
- Mýliti se je Myloš.
co je a kde nastavim partition
Tomu nerozumim, proste pri nove instalaci nastavim např.z 600GB -dam 300GB na system a pak uz ve sprave disku vytvorim novy oddil s 300GB a programy atd budu instalovat tam, jestli to chapu dobre ne? ?

Jak po startu? Musíš se dostat do instalace W7. A tam jak se ti nabídne KAM chceš nainstalovat W7 si rozděláš dole nabídku a označíš v tabulce ten tvůj disk C, dole dáš smazat oddíl. Pak můžeš tvořit 2 nové. A na jeden z nich si zvolíš instalaci W7. Abys toto ale mohl udělat, tak nesmíš CD s W7 spustit ze spuštěného systému, ale nabootovat to po startu pc.
Jinak mám celkem dost programů a zabírá mi 45,5 GB ze 100. Ale nemám moc nějakých velkých her. Takže myslím, že i těch 80 GB jak píše Myloš fakt bude stačit.
Jinak mám celkem dost programů a zabírá mi 45,5 GB ze 100. Ale nemám moc nějakých velkých her. Takže myslím, že i těch 80 GB jak píše Myloš fakt bude stačit.
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!
budu mít nový pc bez OS, takze pri instalaci uz musim vytvorit 2 nové oddíly, ja myslel az pak ve spravci vytvorim ten druhý, takze velikost oddilu udavam uz pri instalaci jo? Disk budu muset bootovat hned pri spusteni systemu, protoze bude bez OS...takze jako 80GB na system(C:) a zbytek na Ecko treba jo?
Tady máš postup i s obrázky. To, co ty potřebuješ je na obrázku 8 a 9.
Jinak já mám třeba systémovej oddíl, data - moje složka a soubory, a slžka dokumenty přehozená ze systémového a pak ještě disk, kam stahuju.
Jinak velikost tam nezadáváš v GB. Tak si to přepočítej. A pokud se ti nebude výsledná velikost líbit, tak to zas smažeš a nastavíš znovu.
Jinak já mám třeba systémovej oddíl, data - moje složka a soubory, a slžka dokumenty přehozená ze systémového a pak ještě disk, kam stahuju.
Jinak velikost tam nezadáváš v GB. Tak si to přepočítej. A pokud se ti nebude výsledná velikost líbit, tak to zas smažeš a nastavíš znovu.
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
symetrala píše:co je a kde nastavim partitionTomu nerozumim, proste pri nove instalaci nastavim např.z 600GB -dam 300GB na system a pak uz ve sprave disku vytvorim novy oddil s 300GB a programy atd budu instalovat tam, jestli to chapu dobre ne? ?
Partition = diskový oddíl = disková oblast = diskový svazek
Proč chceš instalovat programy na jinou oblast než systém? Nevidím v tom žádnou výhodu – když ti systém zkolabuje a budeš ho muset přemazat zálohou, programy, které jsi od té doby nainstaloval, stejně nerozběhneš.
Druhý oddíl má smysl na uživatelská data, jako jsou dokumenty, hudba, filmy, fotky…, protože když ti spadne systém a budeš muset přemazat systémovou oblast, tvoje data zůstanou pořád na svém místě; naopak když zkolabuje datová oblast (nejspíš se to nestane, ale možné to je), předpokládám, že budeš mít data uložená jako zálohu i mimo počítač (např. na externím disku).
- Mýliti se je Myloš.
jojo budu , no tak jak rikas tak to chci, ale porad nevim jak to presne udelat, proste vytvorim na 2 oddíly a to se me pak zepta kam to chci na nainstalovat nebo jak? a pak az pri spusteni v spravci systemu povolim 2.oddil nebo co tam? Prosim popis mi to ..Díky
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2861
-
od Minapark
Zobrazit poslední příspěvek
16 led 2025 12:23