Excel 2003 - automatické doplnění dat
Excel 2003 - automatické doplnění dat
Ahoj, mám tabulku s plno artiklovými čísly a u každého čísla je ve stejném řádku poznámka, kdo artikl naposledy použil ze skladu. Nyní bych potřeboval nějakou funkci, která dokáže v případě zápisu nového artiklového čísla do nové řádky, podle tohoto čísla najít, kdy bylo naposledy zapsáno (t.j. poslední zápis s tímto artiklovým číslem) a z této poslední řádky zkopírovat poznámku ze sloupce "jméno" - viz. tabulka s popiskou v příloze. Děkuji moc!
- Přílohy
-
- Sešit1.xls
- VZOR
- (24.5 KiB) Staženo 39 x
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Excel 2003 - automatické doplnění dat
Má to být akce na tlačítko nebo se bude doplňovat automaticky při dopnění nového řádku? Kontrolovat se bude vždy jen ta poslední hodnota (tj. ostatní mě nezajímají, ani když jména někdo smaže)?
Možná by nebylo od věci provést akci u řádku označeného uživatelem.
Možná by nebylo od věci provést akci u řádku označeného uživatelem.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Jméno by se mělo doplnit automaticky po doplnění nového artiklového čísla. Jméno do nového řádku by se mělo doplnit z naposledy zapsaného řádku se stejným artiklem - tento zápis je totiž nejaktuálnější - jelikož jsou v tabulce zapisy za. ca. poslední rok a u starších zápisů mohou být jména lidí, kteří již artikl dávno neodebírají.
Slo by to asi takto...
- Přílohy
-
- artikly.zip
- (12.31 KiB) Staženo 63 x
makro by bylo fajn, ale tabulka se používá na více počítačích a na většině je kvůli zabezpečení makro zakázáno, potřeboval bych to mít napsané nějakým vzorcem.
hm, tak mozna takto... neni ale osetreno to, kdyz u posledniho vyskytu c. artiklu ve sloupci Jmeno neni mezera (ktera ohranicuje jmeno) - takze pokud za jmenem nebude " - vyzvednuto" hodi to chybu...
Protoze neznam postup plneni techto dat a jejich smysl, tak to jenom podotykam...
Protoze neznam postup plneni techto dat a jejich smysl, tak to jenom podotykam...
- Přílohy
-
- artikly.zip
- (12.8 KiB) Staženo 35 x
tabulka mi házela chyby. Ono by stacilo, kdyby to stahlo treba jen prvni tri pismenka ze jmena, takze jen prvni tri znaky z té buňky. Ale aby se to vždy podívalo do posledního zápisu s tím art. číslem.
Mne fungovala a funguje i tato, kterou jsem upravil, aby ukazovala prvni 4 znaky od posledniho uvedeneho artiklu...
Jen upozornim, ze vzorce jsou maticove, takze je musite ukoncit stiskem SHIFT+CTRL+ENTER
Jen upozornim, ze vzorce jsou maticove, takze je musite ukoncit stiskem SHIFT+CTRL+ENTER
- Přílohy
-
- artikly.xls
- (46.5 KiB) Staženo 38 x
mě při zadání čísla do tabulky vyskočí hlášení: "Run-time error 5: Invalid procedure call or argument a 3 tlačítka: End, Debug, Help
to dela to makro, smazte si makro nebo jej jen nepovolte...
paráda, už to funguje. Děkuji moc za radu. Nechápu jen část vzorce z funkce INDEX, která má spočítat číslo řádky: MAX((($B$5:B18)=B19)*ŘÁDEK($B$5:B18)) - mohl by jste mi prosím podrobněji poradit, jak funguje? Pokud funkci rozeberu, tak samostatná část =ŘÁDEK($B$5:B18)) mi vrátí vždy číslo 5 a část =MAX((($B$5:B18)=B19) vždy 0 nebo 1. Děkuji moc
To je prave ta maticova část vzorce.
V Podstate
($B$5:B18)=B19 – tento vzorec vytvori matici (kde když je 0, tak se hodnota nerovna hledane hodnote B19 a když je 1, tak se rovna hledane hodnote) a pokud tuto matici vynásobím matici cisel radků: ŘÁDEK($B$5:B18) a z tohoto vezmu maximum, tak vlastne obdržím nejvyssi cislo radku, ve kterem je hledany artikl…(v prikladu nize je to 8. řádek)
matice...řádek...součin
0........... 5........... 0
1........... 6........... 6
0........... 7........... 0
1........... 8........... 8
0........... 9........... 0
V Podstate
($B$5:B18)=B19 – tento vzorec vytvori matici (kde když je 0, tak se hodnota nerovna hledane hodnote B19 a když je 1, tak se rovna hledane hodnote) a pokud tuto matici vynásobím matici cisel radků: ŘÁDEK($B$5:B18) a z tohoto vezmu maximum, tak vlastne obdržím nejvyssi cislo radku, ve kterem je hledany artikl…(v prikladu nize je to 8. řádek)
matice...řádek...součin
0........... 5........... 0
1........... 6........... 6
0........... 7........... 0
1........... 8........... 8
0........... 9........... 0
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-