Problem se zdrojem, nebo je chyba jinde?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

PinHole
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Problem se zdrojem, nebo je chyba jinde?

Příspěvekod PinHole » 26 zář 2011 18:11

Dnes jsem byl u jednoho "strýčka" u nás ve vsi, že prý se vrátil z dovolené (12 dní) zapojil PC do zásuvky a spustil. Přestala mu prý fungovat klávesnice a myš. Takže moje první vodítko bylo obojí odzkoušet. Byly funkční... Takže jsem byl chvíli bezradný. V tom mi strýček přinesl kapičku slivovice a začal jsem logicky myslet. Vypustil jsem všechny příčiny krom desky a zdroje. Jelikož nemám náhradní zdroj, tak mě napadlo vyndat GK a tím zmenšit odběr. Abrakadabra, klávesnice i myš zase fungovaly. Stáhl jsem si HW Monitor a zjistil že na větvi +5V je napětí 3.98V na větvi +12V je napětí 9.78V atd. Je problém skutečně ve zdroji, nebo mám hledat jinde?
Vim neco, co Bill Gates ne. Co jsou drobné...

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Problem se zdrojem, nebo je chyba jinde?

Příspěvekod Pic » 26 zář 2011 18:30

To zjistíš bezpečně po odzkoušení jiného zdroje. Jaký to je zdroj - značka a W? Pokud je víceletý, tak asi dosloužil.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

PinHole
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod PinHole » 26 zář 2011 21:41

Je to HP a již prožil úder blesku... podle účtenky byla vyměněná GK, síťovka a jedna RAMka, ale zdroj ne. Ale dá se spolehnout na HW monitor? Nechci jim za jejich peníze koupit zdroj a pak říct, že to tím nebylo... Jestli mě chápeš. Jinak jsem rád, že jsi odepsal ty. Za ty roky, co jsem zde na fóru, jsi ten, co dokáže dobře poradit :) Edit: jinak je to 300W tajže jím koupím 450W. S dnešníma cenama je to otázka tísícovky:) Maj 2GB RAM, dual core od intelu a GK 512mb shitku od GigaBite :)

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 26 zář 2011 21:46

Na HW Monitor se spolehnout dá, ale přesné výsledky ti poskytne BIOS. Pokud je to origo HP PC, tak většinou nemívají zrovna kvalitní zdroje a pokud přežil blesk, tak si myslím, že podle těch napětí co dává je už pomalu na odchodu... Na druhou stranu ale klávesnice a myš nemají zase takový odběr, aby to zdroj nestíhal. 5V větev by měla být pro napájení USB a pokud je tam opravdu tak nízká hodnota, tak nic jiného než odzkoušení druhého zdroje pro 100 % jistotu ti nezbude
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 26 zář 2011 21:50

Nejlepší by bylo půjčit si jiný dobrý zdroj na odzkoušení, protože po těch dalších informacích, co PC již zažil, si nejsem tak jistý a může to být i základní deska.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

PinHole
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod PinHole » 28 zář 2011 16:22

Po vašich příspěvcích jsem trochu znejistil, ale přesto jsem koupil zdroj nový a vyměnil. Vše funguje jak má, ale mám pár poznatků a otázek.
HW Monitor i BIOS mi ukazují stejné hodnoty napětí jako ten starý (+12V-9.nějaké drobné atd.). Čím je to způsobené?
Další poznatek byl, že starý zdroj jsem proměřil pro jistotu voltmetrem a dostal jsem správné hodnoty. 4-pin 12V a +5V na 24-pinu také správně (zdroj nebyl v zátěži). Chtěl bych znát přesnou příčinu (jsem ve druháku na slaboproudu, takže by mi to hodně pomohlo), starý zdroj mi majitel věnoval a mám ho doma. Když ho rozeberu, jak poznám, co je tam v nepořádku, nebo po čem mám pátrat? Díky tomu kdo si na mě údělá čas. :smile:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Chyba hardware. Příloha(y)
    od Steage7717 » 10 lis 2024 16:29 » v Problémy s hardwarem
    4
    3291
    od Steage7717 Zobrazit poslední příspěvek
    12 lis 2024 18:49
  • Chyba CPU na desce
    od petan320 » 24 bře 2025 15:29 » v Problémy s hardwarem
    16
    7780
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    02 dub 2025 21:50
  • Sqlite - systémová chyba Příloha(y)
    od cindy the skull » 27 úno 2025 11:59 » v Vše ostatní (sw)
    6
    10245
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    16 bře 2025 11:11
  • Chyba příkazový řádek Příloha(y)
    od zik9 » 05 čer 2025 11:24 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1240
    od zik9 Zobrazit poslední příspěvek
    12 čer 2025 15:33
  • prohližeč událostí id 1796 chyba Příloha(y)
    od walderan » 01 dub 2025 15:58 » v Problémy s hardwarem
    9
    4026
    od walderan Zobrazit poslední příspěvek
    04 dub 2025 15:42

Zpět na “Problémy s hardwarem”