Restart PC

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

GX623X
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Restart PC

Příspěvekod GX623X » 11 říj 2011 16:53

Kamarád má už poměrně dost staré PC, je to plečka s Athlonem XP o frekvenci 900 MHz, asi 80 GB disk a grafika ani nevím co tam má, myslím, že nějakej starej Radeon. Doteď na tom pařil z nostalgie hry z mládí a to mu stačilo. Když zapnul PC, naskočilo úvodní logo výrobce desky (ASUS A7K8N - nejsem si jist, ale začíná to na A7 :smile: ), poté černá obrazovka, kde bylo napsáno něco ve smyslu: „Press (Ctrl + S) or F4 to configurate RAID” a po chvilce to zmizelo a začal nabíhat Windows XP Pro SP3 (x86). Takto probíhal start PC vždy normálním způsobem, chápejte, když PC fungovalo. Jenže dnes, zapne PC, naskočí logo výrobce desky, pak ten nápis s tím textem o tom RAIDu a poté to zažvatlá anglicky: „Power on self test is completed” nebo něco takového, není tomu ani pořádně rozumět a vyplivne to obrazovku, kde je na výběr, jestli chci Stav nouze, Stav nouze v síti atd. Je tam možnost i Spustit počítač běžným způsobem. Pokud dám stav nouze, začnou se načítat nějaké soubory a pak problikne obrazovka a následuje restart PC. Když dám Spustit běžným zp., začne nabíhat Windows (logo oken a ten status bar) a pak se PC restartuje opět. Říkám si, co teď. Najel jsem do nastavení programu BIOS a zvolil možnost Load Default bla bla... NEPOMOHLO, tak jsem přes BIOS zkontroloval teploty MB a CPU, ani jedna komponenta neměla více jak 40 °C, takže v normě. Koukal jsem na otáčky ventilátoru CPU chladiče, ukazovalo to přes 3000 rpm, ale o to nejde, hlavní bylo, že se větrák točil. :lol: Ve zdroji problém taky nebyl, tak si říkám, že to musej být RAMky. Tak jsem na USB flashku stáhnul Memtest86+ (Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7). Spustil ve svém kompu a v instalátoru vybral flash disk, napsalo mi to, že se flashka zformátuje na FAT32 a že příjdu o všechny data... bla, bla, prostě jsem ten prográmek hodil na tu flashku a zkusil z ní nabootoval v tom kompu. Vlezu tedy do nastavení programu BIOS, prokousal jsem se až k nastavení priority bootování a teď pro mě šok. Na výběr tam bylo asi 15 položek, Floopy, CDROM, HDD-0, HHD-1 až HDD-3, USB-CDROM, USB-ZIP, ZIP, USB-HDD, síť atd. Tak jsem si řekl, HDD je na Primary Master, tak to bude HDD-0 a Primary Slave bude asi HDD-1 atd. a flashka bude asi pod USB-HDD. No, dal jsem USB-HDD na 1. místo, poté na 2. místo HDD-0 a 3. místo CDROM, ale z flashka nebootovala. Vyzkoušel jsem dát na první pozici všechny možnosti, které začínali na USB a nic. Možnost dát RAM do jiného kompu není a mě už nic jiného nenapadá. Pokud jste tehle román dočetli do konce, tak gratuluji a za takto odfláknutou úpravu odstavců se omlouvám, věřím, že už jen, když jste viděli takto dlouhý text, tak Vás to odradilo od čtění...

Reklama
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Restart PC

Příspěvekod tux » 11 říj 2011 17:06

Odměna pro ty co to dočetli nebude? :-D

Napadá mě špatnej disk, když se má načíst nějakej soubor tak to spadne protože je asi na poškozeným sektoru. Jestli máš tu možnost tak ho hoď do jinýho PC a zkontroluj programem CrystalDiskInfo.

Btw, když budeš dělat velký mezery tak si to pak budou lidi víc číst, takhle se jim to nebude líbit a číst to nebudou, mě se to taky číst nechtělo ale chtěl jsem být jeden z mála těch co si to přečtou :-D
Just Fucking Google It!

GX623X
nováček
Stav:

Příspěvekod GX623X » 11 říj 2011 17:22

to bude asi taky problém na vyzkoušení. Já mám jen noťas a žádnej rámeček s redukcí nebo nějakým převodníkem nevlastním... ale řekl bych, že diskem to nebude, protože asi jednou, jedinkrát se povedlo, že se PC dopracoval do fáze, kdy začli znít famfáry systému Windows XP (víte, co myslím :D ). Prostě většinou se komp restartuje v průběhu loga OS a jak tam lítá ten status bar, ale jednou se restartoval až po tomto logu a té znělce, z toho usuzuji, že vadným sektorem to asi nebude. Furt mi vrtaj v hlavě ty RAMky, kdyby šel ten Memtest kurňa. :evil: Ale zapomněl jsem ještě dodat, že v nastavení programu BIOS, jsem zkoušel vypnout POST test a po restartování se nic nedělo, prostě jsem čučel na logo výrobce desky a dál to nepokračovalo, tak jsem zmáčknul TAB, pro zobrazení průběhu POSTu a skočilo to na černou obrazovku, kde byla verze BIOS, název CPU a pod tím Memory Testing: a jelo to od 0K do asi 2000000K (přesně takto to ukazovalo a za tim K bylo OK) a když to dosáhlo 2000000K a nějaké drobné, tak to jelo zase od 0K a prostě tak, nekonečná smyčka.

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 11 říj 2011 17:52

Nekonečná nebude, otestuje se to asi jen 5x. Esc by to mělo zrušit.

Z tý flashky v jiným PC jde nabootovat? Je to to USB-HDD jak jsi psal.
Just Fucking Google It!

GX623X
nováček
Stav:

Příspěvekod GX623X » 11 říj 2011 18:10

tu flashku jsem zkoušel na vlastním notebooku a nabootovat z ní jde, ale na tom jeho PC nee... prvně mě taky napadlo, jestli to není USB portem, protože na tom kompu je to všelijaký, ale to vylučuje, protože v něm měl do nedávna 3G modem od U:fona.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 11 říj 2011 18:41

Pokud PC zatuhne v momentu, kdy má naběhnout Windows je možnou závadou disk. Řešením je do CD mechaniky vložit CD s Hirenboot a zkontrolovat programem na tomto CD disk a též paměť. Pokud nemáš mechaniku, tak si ji případně půjčit. Nastavit boot first z CD a druhý disk. CD HIrenboot je bootovací. Program je volně ke stažení a je nutné jej vypálit na CD. Druhé řešení, již bylo uvedeno a to zkontrolovat disk připojený jako druhý v jiném PC, třeba u kámoše.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

GX623X
nováček
Stav:

Příspěvekod GX623X » 11 říj 2011 18:53

Ten Hirenboot bych u něj zkusit mohl, ale co pak z toho CD mám spustit, koukám na ofiko stránky a podle webu je tam hrozně moc aplikací...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • (KB5046714) opakovaný restart bez výsledku
    od sasshrek » 05 pro 2024 20:06 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    2240
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 16:11
  • Náhodné zamrznutí PC, řešením je pouze tvrdý restart.
    od Sipsisipi » 21 srp 2024 19:12 » v Problémy s hardwarem
    10
    4319
    od Sipsisipi Zobrazit poslední příspěvek
    25 srp 2024 10:37

Zpět na “Problémy s hardwarem”