Záhada s grafickou kartou... Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

rogermurtugh
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Záhada s grafickou kartou...

Příspěvekod rogermurtugh » 07 lis 2011 17:12

Zdravím Vás,

mám takový problém a tak nějak doufám, že by mně mohl někdo poradit - nebo aspoň vysvětlit, co se mi to k sakru přihodilo s mým milovaným počítačem. Bude to trochu román, protože bych vám chtěl detailně a dopodrobna vysvětlit všechny ty poruchy, které nakonec vyústily v onu hroznou tragédii :huh: .

Předně bych chtěl také říci, že na počítači umím akorát tak psát a hrát hry. Jinak jsem naprosto nepoužitelný.

Takže k problému. Asi tak před měsícem se mi to stalo poprvé, totiž, že při hraní jedné hry (GTA4) se vypnul monitor a objevila se hláška "no signal". Počítač ale, soudě podle zvuků, stále pracoval. Tehdy stačil restart a věc byla zase v pořádku. Ovšem všiml jsem si, že se od té doby pernamentně přenastavovalo rozlišení mého monitoru - vždycky byla nejvyšší možná hodnota 1024x 728 (nějak tak), ale někdy mi to nabídlo i 1620... a pak druhý den tam ( v nastavení) bylo zase jen 1024. Tak se to nahodile střídalo při každém zapnutí. Taktéž rozlišení hry GTA se po každém spadnutí monitoru změnilo, takže jsem začal podezřívat právě tuto hru. Jenže pak se to stávalo stále častěji, i u jiných her. Interval se začal zkracovat a restart už nestačil.

Mimochodem, kdykoliv jsem po zjištění této závady počítač restartoval, tak hned ze začátku začal pípat. Později jsem si to pípání vygoogloval - jedno dlouhé a pak 3 krátké, následované po menší přestávce ještě jedním pípnutím - prý to značí poruchu grafické karty.

Vrátím se však ještě k dalším věcem. Když restart nepomáhl, zjistil jsem, že stačí přepojit kabel (VGI) do té druhé dírky, ale i tam došlo později k problému "no signal". Takže jsem to střídavě přeopjoval sem tam.

Napadlo mě, že je v tom buď vadný kabel nebo virus (do mého počítače, který není připojený na internet, občas přenáším fotky z internetu skrz USB a přitom nemám antivirový program - sem tam tedy došlo k nechráněnému styku).

Poté se věc přiostřila - když nepomohl ani restart, ani nekonečné zapojování a vypojování kabelů - nějakým způsobem se mi povedlo monitor probudit, když jsem při startu opakovaně mačkal F1 (které jsem považoval za spouštěč nouzového režimu). Když jsem toto tlačítko chvíli mačkal, najednou naskočilo nabíhání systému a pak se zas jelo vesele dál.

No a pak se dlouhou dobu nic nedělo, počítač šlapal jak hodinky...až do minulé soboty. Když se mi v půlce hraní objevila černá obrazovka a ta nechutná hláška, považoval jsem to za něco, co vyřeším během několika minut. Jak jsem se mýlil...

Restart, přepojování, F1...nic nepomáhalo. Jenom černá obrazovka a pípání počítače při startu. Restartoval jsem to snad 100 krát!!
Je také důležité říct, že počítač normálně naběhne, slyším uvítací melodii, akorát nic nevidím.

Také jsem zkusil počítač rozebrat, vyfoukat prach a vypojit a znovu zapojit grafickou kartu, ale nic.

Takže asi pojedu navštívit servis, jenže je tu pár věcí, které mě trápí.

1) nepřijdu o uložená data? Mám tam domácí videa a fotky, které jsem plánoval vytisknout.

2) pokud je závada na grafické kartě, bude možné dokoupit a instalovat novou, aniž by se porušila celková kompatibilita? Nebo musímkoupit nový počítač?

Jestli jste se mými polopatickými kydy prokousali až sem, tak si toho velmi vážím. Vím, kolik času to muselo zabrat.

Nicméně, nevíte, co by mohlo být pravděpodobnou příčinou? Jak to, že to občas šlo, občas ne a teď to najednou kikslo úplně?

Jak znám lidi vašeho typu, budete po mě chtít parametry mého compu, že ano? No, nevím, kde je vzít. Vím jen, že počítač je starý 2 roky, 2jádrový procesor a grafická karta Nvidia. Pro srovnání, GTA je velmi náročná hra na hardware a na mém počítači šlapala celekm dobře na nejvyšší detaily, taktéž mafia 2 atd.

Budu velmi vděčný, když mi někdo odpoví... ten absťák se fakt nedá vydržet :cry:

Reklama
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Re: Záhada s grafickou kartou...

Příspěvekod Marfy » 07 lis 2011 18:11

Může to být vadná grafika a nebo slabý zdroj,který grafice nedá správné napájení.Pokud si pořídíš jinou grafiku,tak se nic v počítači nemění a všechny data i Windows zůstanou neporušeny.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

sartori
nováček
Stav:

Příspěvekod sartori » 11 lis 2011 08:15

Jak starý máš monitor? Ti může blbnout frekvence.. Se mi taky stává občas, že to vyhodí no signal i když pc běží jak má - co jsem vydedukoval, tak mi to dělá monitor, kdy se hodí do vyšší frekvence než zvládne.

rogermurtugh
nováček
Stav:

Příspěvekod rogermurtugh » 11 lis 2011 11:08

monitorem to není, protože jsem k tomu zkoušel připojit ještě dvy další a taky nic. Kdyby to bylo monitorem, tak by počítač nepípal...

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 11 lis 2011 11:12

Určitě by bylo namístě, popsat jednotlivé komponenty - tzn. značka, typ, u zdroje výkon. Podle toho se dá doporučit výměna, zkoušení, atd.
Každopádně problémy ukazují na již zmíněný zdroj nebo grafickou kartu. Na druhou stranu buď rád, závada se projevuje pravidelně - odhalení by mělo být rychlé.
Začal bych tím, že si seženu nový zdroj - pokud je totiž špatná karta, nový zdroj se hodí na novou kartu... Záleží na jednotlivých komponentech, jaký zdroj doporučíme. Pokud nechceš naslepo zdroj kupovat, měl by sis ho zapůjčit od někoho známého (výkonostně stejný nebo vyšší).
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

rogermurtugh
nováček
Stav:

Příspěvekod rogermurtugh » 11 lis 2011 11:36

Díky za typy, v servisu jim řeknu o tom zdroji a kartě.

Bohužel ti ale nemůžu dát ty informace, páč prostě nevim, kde bych je vzal. Na papíře je nemam a jedině bych je musel zjistit z počítače, to ale jaksi kvůli chybějícímu obrazu nemohu... (navíc mi ten počítač smontovali ze všeho možného, aby to bylo levnější).

Takže asi tak... kdyžtak vám potom napíšu, co v tom opravdu bylo.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 11 lis 2011 14:10

Tyto informace můžeš zjistit pomocí nějakého programu, jako je CPU-Z nebo Everest (oba zdarma).
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

rogermurtugh
nováček
Stav:

Příspěvekod rogermurtugh » 11 lis 2011 15:16

promiň, ale jak asi?? Kdyz nic nevidim...

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 11 lis 2011 15:32

Otevřít bednu, opsat ze zdroje výkon a značku, z grafiky typ a značku, a ze základní desky taky. To stačí.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

rogermurtugh
nováček
Stav:

Příspěvekod rogermurtugh » 13 lis 2011 17:35

Promiň, že mi to trvalo tak dlouho.

Jediné, co se mi podařilo vyčíst, je tohle:

Zdroj:
Model: ATX-350 PNR
AC INPUT 220-240V - 5A, 50 HZ
DC OUTPUT: 350 W

Základní deska: P5N.D (víc jsem fakt nenašel)

Grafická Karta:

EN9800GT HB - CS7C8AB095-00916-C1DCLE5-A04-ESA01

dá se z toho něco vyčíst?

ClearSky
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod ClearSky » 13 lis 2011 18:05

V tomto případě může podle mne být i kamenem úrazu zdroj. Předpokládám, že je to EuroCase nebo něco podobného, že? na 9800GT 350W (který udávaný zdroj, jestli je to EC atd. nemá) je docela málo.
The ///M. The most powerful letter in the world.

rogermurtugh
nováček
Stav:

Příspěvekod rogermurtugh » 13 lis 2011 20:41

ale vždyť doposavaď všechno šlapalo... 2 roky. A sestavovali to experti, takže...no nevim.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s grafickou kartou
    od muffin105 » 11 lis 2024 16:49 » v Problémy s hardwarem
    8
    2165
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    12 lis 2024 07:22
  • Problem s grafickou kartou GIGABITE 3070Ti Příloha(y)
    od M4rrywanna » 04 pro 2024 16:17 » v Problémy s hardwarem
    5
    2137
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    08 pro 2024 07:59
  • tip na grafickou kartu
    od Foligno » 31 črc 2024 11:08 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    3206
    od Søren Zobrazit poslední příspěvek
    07 srp 2024 21:14

Zpět na “Problémy s hardwarem”