Ale ne, to jsou jen léta cviku

Prostě tam program čeká na zadání údajů a odentrování, akorát že ty údaje nikam neuloží, protože jsi nezadal žádnou proměnnou.
´ a
' jsou samozřejmě dva různé znaky s různými kódy, já jsem si teda na programování vždycky přepínal do americké, jen na zadávání řetězců jsem skočil do české. Až v Linuxu, kde jsou všechny speciální znaky dostupné snadno přes pravá Alt nechávám českou.
Ve Windowsu bys měl většinu potřebných znaků také mít, ale jsou porůznu rozházené po klávesnici, například @ je AltGr+V a podobně, já ho mám na AltGr+2, takže odpovídají popisy amerického rozložení. Vyzkoušej si co kde máš, a jestli ti funguje zadávání ASCII kódů přes levý Alt, podržíš ho a na numerické klávesnici vyťukáš kód znaku, například Alt+64 je právě ten @.
Můžou s tím být problémy na noteboocích a různých "moderních" paskvilech, nejlepší je klasická klávesnice se standardním rozložením a vysokými klávesami. Těm se na přední stranu dají (v nouzi) fixou dopsat další významy

FreePascal neznám, ale mělo by to fungovat podobně jak v textovém editoru, v TP to tak šlo. V nejhorším případě bys ty programy mohl psát třeba v Notepadu a FP použít jen jako kompilátor, případně k opravě nalezených chyb. Akorát že tak by ses ochudil o zvýrazňování syntaxe

EDIT: Koukám že levý Alt znáš a funguje. Tak si ještě vytiskni ASCII tabulku a měj jí stále při ruce.
To odsazení hodně pomáhá přehlednosti kódu, když zkusíš toho Karla, tak ten ti to dokonce dělá automaticky! Až budeš mít šest vnořených smyček a v nich ještě pár větvení, budeš moc rád že jsi tam ty mezery nadělal

V Pascalu povinné není, tam se dokonce dá napsat celý program na jeden řádek (s Enterem na konci!):
Kód: Vybrat vše
program helloworld;begin begin writeln('Hello World')end;readln;end.
Ale zkus si v něčem takovém hledat a opravovat chyby!
Zato například v Pythonu je tohle odsazování nutné, protože tím se tam určují konce smyček a větví, navíc je v něm rozdíl jestli uděláš osm mezer nebo jeden tabulátor... Pro začátečníka trochu matoucí, ale jinak docela šikovné.