PC nenabíhá, restaruje se, tuhne - padá, nenačítá disk...

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Standik84
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

PC nenabíhá, restaruje se, tuhne - padá, nenačítá disk...

Příspěvekod Standik84 » 24 lis 2011 12:25

Ahoj vsichni,

chtel bych vas moc poprosit o radu, protoze uz jsem celkem zoufaly a dochazeji mi reseni. :-) Davam dohromady starsi pocitac pro znameho, je naprosto nenarocny. Nasel jsem inzerat na PC temer zadarmo, akorat pry obcas blbne zapinaci tlacitko a neni tam system, ale jinak pry fungoval. Jedna se o nasledujici sestavu: Deska MSI-6763 (socket 462 pro P4), cca. 1164MB RAM, 80GB HDD, Intel Pentium 4 1,8GHz, grafika FX5200, 128MB (AGP).
Trapim se s nim asi uz 5 dni...od zacatku to vypadalo asi takto, nejprve mi nesly nainstalovat XP, instalacni program skoncil po par vterinach od nabootovani z CD, vyhazovalo to myslim bud Chybu 4 a nekdy Chybu 7. Zjistil jsem, ze by to mohla byt rammka. Tak jsem nejaky z tech 4 modulu vyndal a opravdu pak se mi uz instalace zdarila. Problem a to je ten, ktery se v ruznych podobach objevuje do ted, bylo zaverecne spusteni systemu po instalaci...system uz mel nabehnout a najednou proste dojde ke ztrate video signalu, monitor je cerny a zacne blikat kontrolka na monitoru, chvili je pocitac jakoby zatuhly (bez cinnosti) a pak dojde k restartu. Takhle se PC restartuje nekolikrat, vzdy nabiha normalne a pri finalnim nabehu selze. Tak 1 z 10 ovsem system nabehl a pak pracoval dlouhou dobu jiz dobre. Ovsem v takoveto dobe jsem s nim vicemene nepracoval, jen byl zapnuty. Zkousel jsem i nejake jine kombinace pameti, ale nic nepomohlo. Pravda je, ze jeste nejake moznosti zmeny poctu ramm a jejich umisteni v docich nebyly vyzkouseny.
Dalsi problem, ktery se objevil byl, ze se obcas stalo, ze najednou v Biosu nebyl detekovan HDD. Tak jsem z pameti ramm a jinych soucastek uprel pozornost na disk. Ten jsem vymenil za jiny, ovsem ten take nebyl detekovan. Po nejake dobe neustaleho zkouseni se mi zase povedlo, ze novy disk byl detekovan, system nainstalovan, ale pri zaverecnem spusteni opet ten samy problem.
Tak jsem zkusil jiny zdroj, ten puvodni mel pouze 200W (z puvodni stare sestavy Leo). Nasel jsem zdroj, nevedel jsem, jestli je ci neni funkcni. Bohuzel je to obycejny Eurocase 350W, co jsem cetl, tak skutecny vykon muze byt u zdroje teto znacky mnohonasobne nizsi, ale byla to jedina nahrada, kterou jsem mel, tak jsem ho tam dal. Chovani PC ale stejne.
Jeste bych dodal, ze pokud byl disk detekovan, coz byla vetsina z celkovych pokusu, tak system vzdy nebehl pri nouzovem rezimu!!!
Zkusil jsem pak memtestem 2x otestovat pameti, bez chyby.
Vymenil jsem grafiku, kterou jsem jeste predevcirem povazoval za jisty zdroj problemu. Nahradil jsem ji svou puvodni grafikou Ati 9200 SE 64MB (AGP). Nevim bohuzel, jestli kdyz jsem ji pred lety menil, tak jestli s ni byl nejaky problem ci nebyl. Neco mi rika, ze vicemene nespolupracovala se vsemi moznymi novejsimi ovladaci a spolehlive behala pouze na origo ovladac...ale opravdu si tim nejsem uz jisty. Na tuto grafiku PC jiz nabihal vzdy uz 100%, coz byl prevratny uspech a myslel jsem, ze je problem vyresen. Vratil jsem proto zpatky i puvodni HDD, pul dne jsem PC vyuzival bez sebemensiho problemu - instalace Win XP, softwaru, dat apod. Ovladac jsem zkusil sice novejsi, za to ze stranek vyrobce GK firmy Gigabyte. Vse ok...ovsem po nekolika hodinach uspesneho provozu se mi stalo, v okamziku instalace jednoduchych her typu Moorhuhn :-), ze mi najednou kurzor mysi zatuhl. PC jsem musel restartovat. Po asi 20 minutach to pri behu, myslim, ze nebyla spustena ani zadna aplikace, zatuho znovu. Dal jsem origo ovladac a to same chovani. Tak jsem pouzil pouze ovladac primo v system XP a grafika se zdala, ze jela. Hry typu Moorhuhn sly dobre. Problem byl po instalaci lepsi hry NHL09, vzdy po spusteni hry po par vterinach zatuhl obraz, zvuk se normalne dal, pak cerno a restart...ani pri nastaveni malych detailu, porad to same zatuhnuti ve stejnem miste a restart.
Tak jsem zkusil jinou vykonnejsi grafiku nVidia Ti4200 128MB (AGP). Tam jsem nejprve myslel, ze je take problem, protoze po prvnim spusteni od vymeny grafiky se pc zase asi dvakrat po sobe restartoval, pak ale nabehl a sel celkem normalne. Ovladace jsem pouzil pouze systemove. Veskera prace, instalace i hry sly dobre, nikde nic netuhlo. Jedine, to ale nevim, jestli se mi nezdalo, asi dvakrat jsem pozoroval, ze treba misto nejake znacky v bubline urciteho sdeleni byl treba cerny ctverecek a predpokladam, ze tam mel byt spise nejaky znak...takze jsem si rikal, jestli take neblbne grafika, pripadne AGP slot apod. Tohoto jsem si ovsem vsiml pouze dvakrat, jinak vse bezelo ok. To ovsem do doby restartu PC, po nem uz zase pocitac nemohl nabehnout. Grafiku jsem tedy vyndal. Kdyz jsem ji zandaval zpatky do slotu, tak jsem si vsiml, ze jsem teoreticky mohl udelat v chybu nedostatecnem zamacknuti karty do slotu, at jsem se snazil co to slo, tak proste zadni cast karty nebyla zcela domackla jako predni cast (v miste te pojistky u AGP slotu) a je mozne, ze takto tam byla po celou dobu drivejsi prace s ni. Stalo se mi to pouze u teto GK, nVidia Ti4200, protoze je hodne velka a pojistka u AGP slotu nesla dovrit. U ostatnich 2 karet jsem si vzdy 100% jisty, ze karta domackla byla. Ano, clovek by si rekl, ze to je jasna chyba...ale zase kdyz vim, ze PC blbl i pri predchozich 2 GK, tak se mi to zase tak pravdepodobny nezda.
Takze jsem opet vratil zpet predchozi GK a PC nabihal, ale nechtel finalne nabehnout ani s jednou z nich. Tu GK Ti4200 jsem jiz nepouzil.
Dnes jsem to zkousel znovu na studenem PC. PC sice kompletne nabehl napoprve (Ati Radeon 9200SE), ale po par vterinach uspesneho behu PC jsem uslysel zvuk, jako by se pocitac vypl a hned obratem se zase zapl. K memu udivu ovsem obraz nezmizel a porad na monitoru byl. Zkusil jsem hnout mysi a ta byla samozrejme sekla. Tak jsem PC natvrdo vypl. (To bohuzel musim delat, protoze puvodni majitel nemel na bedne vyvedeny kabely pro restart, ani pro kontrolky disku a napajeni). Kdyz bylo PC zcela vypnute, tak strnuly obraz na monitoru stale byl a zmizel az po te, co jsem vypl u PC napajeci zdroj. PC jsem po te opet zapl, nejprve vubec nezareagoval na zapinaci tlacitko a nezapl se, po druhe si jiz zapl, ale tentokrat mi Bios pro zmenu zase nedetekuje HDD, takze spusteni neni mozne.
Jsem z toho opravdu uz dost rozpacity a napada me pouze vymena desky za jinou...ale pak zase nechapu, proc byvala obdobi, kdy PC fungoval spoustu hodin normalne, proc byly stavy, kdy i normalne nabihal, proc byly stavy, kdy bezne detekoval HDD a pak proc jsou takoveto stavy, kdy se se.e uplne vse. :-)
Jinak na desce jsem zadne nafoukle kondenzatory nevidel. A take jsem provadel video card stability test a i kdyz nevim, jak ma fungovat, tak je pravda, ze kdyz jsem ho zkousel v mem vlastnim PC, tak planeta zeme, ktera se tam neustale otaci vypadala proste jako planeta Zeme, kdezto pri testovani v tom mem problemovem PC byla jen leva pulka koule (planety) a druha pulka byl jen jakysi obdelnik slozeny z horizontalnich car. Pri tomto testovani jsem pouzival tu uplne prvni puvodni grafiku FX-5200. Na dalsich 2 jsem to nezkousel.

Prominte mi, ze jsem se tak rozepsal, snad si to aspon nekdo precte...ale chtel jsem vam vylicit radeji uplne vse, co vim.

Mockrat vam vsem dekuji za pripadne rady a pomoc!!! Velmi si toho vazim!!!

S pozdravem Standa.

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nenabíhá, restaruje se, tuhne - padá, nenačítá disk..

Příspěvekod guest » 24 lis 2011 12:42

Podezřelý je zdroj a zkontroloval bych i HDD - utilitou od výrobce.

Standik84
nováček
Stav:

Příspěvekod Standik84 » 24 lis 2011 13:07

Děkuju za tip. Jak výkonný by měl být zdroj v této konfiguraci? Alespoň 300W? Na ten hdd mohl bys mi poradit nejakou utilitu? Bohuzel k desce nemam nic, je to stary comp. Snazil jsem se k ni neco najit a s velkyma obtizema jsem nasel ovladac sitovky...

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 24 lis 2011 13:38

Zdroj 300W stačí, ale pokud chceš typ pak počkej na radu někho od HW.
Utilitu pro typ disku dle výrobce najdeš ZDE.
Pro obecnější kontrolu použij CDI a vlož sem screen.
Já to sice neumím nejlépe vyhodnotit, ale jistě někdo zkušenější poradí.

Standik84
nováček
Stav:

Příspěvekod Standik84 » 24 lis 2011 15:12

Děkuju.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 24 lis 2011 17:59

Teploty, prach? Zkus pořádně vyfoukat stlačeným vzduchem prach z nožiček chipsetu, pamětí atp.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 24 lis 2011 18:52

Stando, ten Tvůj příspěvek je snad rekord. Většinou jsou tazatelé na informace skoupí, ale Ty jsi jejich opakem. Ale k věci. Nejprve bych odzkoušel alespoň 350 W zdroj, který je zaručeně dobrý (třeba jen půjčený), pak jestliže PC naběhne otestovat disk (třeba v nouzovém režimu). Zároveň se mrkni do Správce zařízení, zda tam není signalizován ?, nebo !, nějaký problém s ovladačem. Pak, alespoň prstem otestuj teploty chladiče procesoru, chipsetu a GK, zda se něco nepřehřívá. Na vyjmuté GK vyčisti kontakty měkkou školní gumou a vlož zpět. Paměti tvrdíš, že jsi otestoval, ale nechal jsi kontrolu proběhnout alespoň 3 x celý test (paměti se zahřejí)?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Standik84
nováček
Stav:

Příspěvekod Standik84 » 24 lis 2011 20:55

El Diablo píše:Teploty, prach? Zkus pořádně vyfoukat stlačeným vzduchem prach z nožiček chipsetu, pamětí atp.

Cau, kompresorem jsem PC profoukl hned co jsem ho privezl domu, jedine co jsem neudelal bylo odstrojeni vetracku a procesoru...kdyztak muzu jeste toto zkusit udelat. Teploty muzu shlednout, jen nemam predstavu kolik jsou takove nejake limitni, ale porad jeste normalni hodnoty...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pumpa u CPU - padá na 0 RPM po čistění PC Příloha(y)
    od Faster1 » 22 úno 2025 23:27 » v Problémy s hardwarem
    5
    2807
    od Faster1 Zobrazit poslední příspěvek
    23 úno 2025 19:49
  • Padá internet, vadný modem?
    od Signalista97 » 03 říj 2024 18:45 » v Sítě - hardware
    3
    3143
    od Signalista97 Zobrazit poslední příspěvek
    04 říj 2024 17:44
  • Jaký ssd disk?