Prosím o radu - mám starý disk a nový počítač. Potřebuji převést základní data na nový disk v novém PC. Je to proveditelné doma nebo je nutný servis?
Díky
Převést data ze starého disku na nový Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Převést data ze starého disku na nový
Obecně to problém není. Dáš tam druhý disk a ta data přetáhneš, ale problém je asi se zárukou, pokud je bedna zaplombovaná.
Hledej klonování disku.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Blue Spirit:
Jestliže je disk bootovací a jestliže obsahuje zamčené soubory, doporučil bych klonování – mimo spuštěné Windowsy z nějakého bootovacího CD, jako je například Hirens.
Jestliže je disk bootovací a jestliže obsahuje zamčené soubory, doporučil bych klonování – mimo spuštěné Windowsy z nějakého bootovacího CD, jako je například Hirens.
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
Myloš: Bootovací nejspíš bude, ale pak si přetáhne i systém a všelijakej habrajz co nechce.
Blue Spirit:
Já z textu pochopil, že si chce přetáhnout právě ten systém, že chce vyměnit systémový disk, aby nemusel vše znovu instalovat.
Pokud by šlo jen o přetažení uživatelských dat, pak samozřejmě stačí pouhé kopírování, v tom máš pravdu.
peacer42:
Jestli, jak se domnívá Blue Spirit, potřebuješ přenést jen uživatelská data, připoj ten starý disk jako druhý (třetí…) a data z něj zkopíruj, nebo ho připoj jako externí přes nějakou redukci a data jednoduše zkopíruj.
Já z textu pochopil, že si chce přetáhnout právě ten systém, že chce vyměnit systémový disk, aby nemusel vše znovu instalovat.
Pokud by šlo jen o přetažení uživatelských dat, pak samozřejmě stačí pouhé kopírování, v tom máš pravdu.
peacer42:
Jestli, jak se domnívá Blue Spirit, potřebuješ přenést jen uživatelská data, připoj ten starý disk jako druhý (třetí…) a data z něj zkopíruj, nebo ho připoj jako externí přes nějakou redukci a data jednoduše zkopíruj.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
Myloš: Ano je to nedoruzomění, resp. nepochopení situace. Proto je vždy dobré podrobně popsat jaké je přání, tedy co chci udělat. 

Díky a ano, jde jen o přetažení-zkopírování uživatelských dat. Jen poprosím trochu podrobněji popsat, co kam připojit.
Mockrát díky
Mockrát díky
Při připojení dovnitř:
Je-li disk ATA (tedy PATA, IDE), na plochém kabelu (kšandě), je třeba ho správně najumprovat (master/slave).
Je-li SATA, připoj ho k volnému SATA kanálu.
Při připojení venkem (USB) potřebuješ nějakou redukci; například univerzální pro všechny disky (IDE, SATA, 2,5″ i 3,5″):

Je-li disk ATA (tedy PATA, IDE), na plochém kabelu (kšandě), je třeba ho správně najumprovat (master/slave).
Je-li SATA, připoj ho k volnému SATA kanálu.
Při připojení venkem (USB) potřebuješ nějakou redukci; například univerzální pro všechny disky (IDE, SATA, 2,5″ i 3,5″):

- Mýliti se je Myloš.
Jde o ATA disk, to znamená, že hlavní disk najumprovat v režimu MASTER a připojovaný v režimu SLAVE?
Jsem v tomhle směru amatér, ext. disk jsem ještě nepřipojoval, takže se proto ptám takhle hloupě, ale mám ho tedy připojit k základní desce, je to tak?
Jsem v tomhle směru amatér, ext. disk jsem ještě nepřipojoval, takže se proto ptám takhle hloupě, ale mám ho tedy připojit k základní desce, je to tak?
Tak, jak ho najumpruješ, tak ho i připoj.
Bude-li na kšandě sám, nebo jako první ze dvou disků, neboli jako Master, pak ho musíš jako master najumprovat.
Bude-li na kšandě jako druhý, slave (v případě, že ho budeš dočasně připojovat na kšandu, na které už jeden disk visí), pak musí být najumprovaný jako slave.
Master/Slave znamená, přijme-li ho BIOS v rámci jednoho IDE kanálu (jedné kšandy) jako první, nebo jako druhý.
To, jestli je na prvním nebo na druhém (tedy primárním nebo sekundárním) IDE kanálu (na první nebo na druhé kšandě) s tím nemá nic společného.
Bude-li na kšandě sám, nebo jako první ze dvou disků, neboli jako Master, pak ho musíš jako master najumprovat.
Bude-li na kšandě jako druhý, slave (v případě, že ho budeš dočasně připojovat na kšandu, na které už jeden disk visí), pak musí být najumprovaný jako slave.
Master/Slave znamená, přijme-li ho BIOS v rámci jednoho IDE kanálu (jedné kšandy) jako první, nebo jako druhý.
To, jestli je na prvním nebo na druhém (tedy primárním nebo sekundárním) IDE kanálu (na první nebo na druhé kšandě) s tím nemá nic společného.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
Možná se mi to povede trochu zjednodušit, ale předpokládá to jeden volný slot IDE na desce.
Na konec kabelu připoj ten disk a najuperuj ho jako Master. Připoj molex - zdroj. Hotovo.
Možná nebude vidět, potom mu ve správě disků přiděl písmeno.
Na konec kabelu připoj ten disk a najuperuj ho jako Master. Připoj molex - zdroj. Hotovo.
Možná nebude vidět, potom mu ve správě disků přiděl písmeno.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 16
- 4983
-
od Minapark
Zobrazit poslední příspěvek
17 pro 2024 20:54
-
- 16
- 4540
-
od Kminek
03 led 2025 11:42
-
- 3
- 2826
-
od petr22
12 lis 2024 22:05
-
- 3
- 2004
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3238
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-