Po přečtení návodu k přístroji jsem jej chtěl zahodit, pak jsem přečetl řadu rad na internetu a nezmoudřel jsem. Nakonec jsem zavolal přítele a odborníka, který mě telefonem (s velkou trpělivostí) naváděl.
Začalo to tím, že dotyčný router, který byl spojen přes WAN konektor se starším modemem O2 (WELL ADSL2/2+ROUTER), přestal spojovat notebok manželky s internetem. Do toho modemu jde drát telefonní přípojky a z něj dva (ethernetové?) kabely, jeden do routeru a druhý do mého PC, který nemá wifi kartu. V PC mám nastaveno pro IPv4 automatické získávání adres ze servrů DHCP a DNS.
Nešlo mě se v PC ani připojit na adresu routeru 192.168.1.1.
Nápravný postup byl následující:
1. Převod routeru na tovární nastavení (to nebylo nutné, pokud už router jednou byl nastaven, stačily by změny). To se dělá takto: vypnout router, něčím tenkým zatlačit vzadu do resetovacího otvoru, zapnout router a pokračovat v držení resetu do pravidelného blikání dvou kontrolek vpředu)
2. Zjistíte si současné IP adresy svého PC (ve Win7 vlevo dole do vyhledávací políčka napíšete CMD, klepnete na program cmd, který se objeví ve výsledku, dostanete se do příkazové řádky DOSu, kde na nedočkavě blikající políčko napíšete IPCONFIG/ALL. Zpravidla tam bývá
vnitřní IP adresa 10.0.0.139, maska podsítě 255.255.255.0 a výchozí brána 10.0.0.138.
To zjištění je důležité proto, aby jste s IP adresou PC nekolidovali při nastavení routeru.
3. V routeru zůstane kabel z modemu ve WAN a do některé z LAN zdířek přepnete kabel z modemu, který původně spojoval modem s počítačem. Tím se sice odpojíte od internetu, ale je to jen dočasné.
4. V PC otevřete nějaký prohlížeč (jako takový se nemůže teď připojit, ale to nevadí) a napíšete nahoru adresu 192.168.1.1. Vyskočí úvodní obrazovka nastavení routeru, kde napíšete admin/admin a pustí vás to do menu nastavení.
5. V Operation Mode zvolíte AP router (SAVE)
6. V Network zvolíte LAN a tam by mělo být IP 192.168.1.1 a Mask 255.255.255.0 (SAVE)
7. V Network zvolíte WAN a pokračujete:
a) WAN Connection Type: Static IP
b) IP address : 10.0.0.137 nebo nižší (jiná než u vašeho PC)
c) Subnet Mask : 255.255.255.0
d) Default Gateway : 10.0.0138 (to je váš modem)
e) Primary DNS : 8.8.8.8 (jednoduchá adresa, o které se málo ví a rychlejší než oficiální)
f) Secondary DNS (nemusí být): 8.8.4.4 a SAVE
8. Ve Wireless napíšete do
a) SSID: název své sítě, pod kterou vás ostatní uvidí, třeba SIKULA
b) Region: Czech Republic z roletky
c) Enable Wireless Security: zaháčkujeme (vstup do sítě bude pod heslem)
d) Security Type: WPA-PSK/WPA2-PSK z roletky
e) PSK Passphrase : zadáte heslo pro přístup do vaší sítě (musí ho znát ti, kteří se chtějí napojit na vaši wifi síť) a SAVE
f) pod DHCP Settings si ještě zkontrolujete, že je zapnutý a jsou určeny Start a End adresy např. 192.168.1.100 až 192.168.1.199 a SAVE
To je všechno. V tomto okamžiku by jste i při tomto kabelovém připojení měli mít přístup na internet a to cestou PC – router – modem. Toto spojení ale funguje jen tehdy, je-li zapnutý router. Protože je neekonomické zapínat router, když v baráku nepotřebujete wifi síť, vrátíte zase kabel z LAN konektoru routeru, který je na druhém konci připojen k PC, do svého starého modemu.
V tomto případě je internet na vašem PC nezávislý na routeru, který zapnete jen tehdy, když budou chtít členové vaší rodiny zneužívat vašeho připojení na internet.
Když jsem to srovnáme s návodem, jde o moc jednodušší postup (díky mému příteli na telefonu).
Laik píše návod pro laiky – router TL-WR534G
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Laik píše návod pro laiky – router TL-WR534G
Nerad ti kazím iluze ale
1. tvůj návod nejde považovat za obecný
2. je to to samé, co v návodu k routeru, jen tvými slovy
3. obecný návod tu už máme viewtopic.php?t=2175
4. 8.8.8.8 je známá google DNS a opravdu nejde považovat za rychlejší než ta poskytovatele. Už jen kvůli vzdáleností mezi tebou a google serverem
1. tvůj návod nejde považovat za obecný
2. je to to samé, co v návodu k routeru, jen tvými slovy
3. obecný návod tu už máme viewtopic.php?t=2175
4. 8.8.8.8 je známá google DNS a opravdu nejde považovat za rychlejší než ta poskytovatele. Už jen kvůli vzdáleností mezi tebou a google serverem
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
Re: Laik píše návod pro laiky – router TL-WR534G
Nekazíš mi iluze.
Zdravím
Zdravím
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Jak stáhnout celý tento návod z webu?