Zmena polarity zástrčiek
- samael.35
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zmena polarity zástrčiek
Elektro maniaci potrebujem poradiť. Bývam staršom panelovom byte kde sú staré (Al) rozvody el.káblov. Dnes sa mi zmenila polarita zásuvky v kúpelni t.j fáza je na oboch zdierkach. Nie som profesionál ale viem že k tomu dochádza ak je prerušené zemnenie (nulák) tým pádom sa uzavrie obvod. Nikde som nenašiel prerušený kábel ale kedže je to starý byt zo socíku a el. rozvody sa nemenili..... Jednoduché by bolo urobiť nové rozvody elektriny ale v dnešných časoch niet penazí.. ... Moja otázka znie: zástrčky sú od poistnej skrinky vedené paralelne dvoma vetvami, prvá vetva kuchyňa, obývák je OK, druhá vetva wc-kúpelna zásuvka nemá "nulák" dalšie zástrčky chodba-izba sú v poriadku aj ked sú parelelne poprepájané navzájom.......ako je to možné?
samael.35
Re: Zmena polarity zástrčiek
Taky nejsem profík, ale jak si můžeš stěžovat na změnu polarity u střídavého proudu, kde se mění neustále? Když se uzavře obvod (bez spotřebiče), tak dojde ke zkratu a vypadnou pojistky, v tom lepším případě. Fáze na obou zdířkách ... chceš snad fázi na zemnícím kolíku? 

-
- Pohlaví:
Není to možné. Buď je přerušený drát těsně před zásuvkou či v zásuvce, nebo to není spojeno paralelně. Ostatně so myslím, že wc a koupelka má svůj zásuvkový obvod - i když není zapojený na zvlášť jistič.
- samael.35
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Byt je dvoj izbový + kuchyňa a chodba. Ističe sú dva. Na jednom je kúpelňa,kuchyňa + wc,zástrčky a osvetlenie. Na druhom chodba,obyvák + druhá izba,zástrčky a osvetlenie. Zástrčka nefunguje v kúpelni a ako som si teraz všimol v obyváku kde mám na dvojzástrčke jedným predlžovákom tv,sat,vežu je všetko ok, na druhom predlžováku pc je fáza aj na kolíku a v pravo... Ako je to možné?
samael.35
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Čím to měříš, nebo indikuješ?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Pohlaví:
Mít světla a zásuvky na jednom jističi nelze už aspoň od 60-tých let tedy co pamatuju a to si myslím, že to snad nešlo ani před válkou. Vzhledem k tomu, že máš instalaci z hliníku (70-tá léta), tak kecáš, nebo se připojuješ načerno...?
A k prodlužce - máš ji blbě zapojenou. Už jsem se setkal s machry, co měli dvoudrátovou prodlužku a na ní spojený kolík a pravou zdířku jako "ochranu nulováním" - anebo ji máš ve staré rozdvojce, která otáčela fázi a nulák.
A k prodlužce - máš ji blbě zapojenou. Už jsem se setkal s machry, co měli dvoudrátovou prodlužku a na ní spojený kolík a pravou zdířku jako "ochranu nulováním" - anebo ji máš ve staré rozdvojce, která otáčela fázi a nulák.
- samael.35
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
ITCrowd načierno zapojený nie som. Rozvody sú staré ale zástrčky som vymenil všetky za nové. Na dvojzástrčke som predlžovačky použil kúpené - nie vlastnej výroby... Na zástčku v kúpelni sa pripájam ak robím čosi na chodbe kde žiadna nie je... dnes som zapol vrtačku a navrtal jednu dieru pri druhej vrtačka "skapala" pri hladaní chyby som prišiel na problém so zástrčkou ktorý opisujem v prvom príspevku. (vrtačka v iných zástrčkách funguje..)
To že v danej zástrčke je fáza všade (v ľavo ako má byť ale aj v pravo a na kolíku) som zistil klasickou skúšačkou (pero)
To že v danej zástrčke je fáza všade (v ľavo ako má byť ale aj v pravo a na kolíku) som zistil klasickou skúšačkou (pero)
samael.35
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nepřevrtal ji kabel?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
K prodlužovačce. To že je koupená neznamená že je v pořádku. Taky jsem jednu takovou koupil a když jsem dostal ránu z uzemňovacího kolíku a pak jsem jí rozebral, nestačil jsem se divit
.

- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Doutnavkovou zkoušečkou toho moc nezjistíš.
To, že vrtačka nevrtí v zásuvce neznamená, že je přerušený nulák. Pokud totiž ve "dvoudrátové" soustavě, kde je nulový vodič současně vodičem ochranným - tj. v zásuvce je pravá dutinky spojená s kolíkem - dojde k přerušení nulového vodiče, je na kostru spotřebiče, připojeného třížilově, přivedeno přes jeho odpor fázové napětí a spotřebič je tedy životu nebezpečný. To, že tě vrtačka nezabila, je pravděpodobně dané tím, že se jedná o spotřebič s dvojitou izolací, který je připojený dvoužilovou šňůrou, tj v zástrčce není dutinka pro ochranný kolík.
Každopádně "půjčit" si nulák od jiného obvodu poměrně dost hrubě porušuje normy.
A ještě jedna terminologická poznámka: zaměňuješ dvě věci: zástrčka je ta věc na konci kabelu, která má dva kolíky a jednu dutinku, to co je na zdi a do čeho se zástrčka zastrkává, je zásuvka
To, že vrtačka nevrtí v zásuvce neznamená, že je přerušený nulák. Pokud totiž ve "dvoudrátové" soustavě, kde je nulový vodič současně vodičem ochranným - tj. v zásuvce je pravá dutinky spojená s kolíkem - dojde k přerušení nulového vodiče, je na kostru spotřebiče, připojeného třížilově, přivedeno přes jeho odpor fázové napětí a spotřebič je tedy životu nebezpečný. To, že tě vrtačka nezabila, je pravděpodobně dané tím, že se jedná o spotřebič s dvojitou izolací, který je připojený dvoužilovou šňůrou, tj v zástrčce není dutinka pro ochranný kolík.
Každopádně "půjčit" si nulák od jiného obvodu poměrně dost hrubě porušuje normy.
A ještě jedna terminologická poznámka: zaměňuješ dvě věci: zástrčka je ta věc na konci kabelu, která má dva kolíky a jednu dutinku, to co je na zdi a do čeho se zástrčka zastrkává, je zásuvka
- Přílohy
-
- fáze.jpg (12.92 KiB) Zobrazeno 1118 x
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
osobně myslim že to nulák není, kdyby vypadl usmaží ti to elektroniku (třeba tu vrtačku) | bydlím v baráku 80 let starém než se před dvouma rokama kompletně vyměňovaly kabely tak vypadnul nulák a usmažilo to 2 pokoje ..
Naposledy upravil(a) Ovce dne 28 pro 2011 10:20, celkem upraveno 1 x.
|NB|Acer TimelineX 5830TG|DESKTOP|Intel Core i9 - 9900K, 16GB Kingstone Predator, GB RX 480,MSI 390Z ACE, Samsung 840EVO 120GB, Barracuda 3TB, SS Focus 850 Gold, Kraken X62, NZXT H500i
Ona se teda nezměnila polarita, to fakt u střídavého napětí nejde, ale "změnilo" se zapojení zásuvky.
Je možné že je někde studený spoj na nuláku, pokud máš na stejné větvi zapojený nějaký spotřebič, tak ti před tím odporem může zůstávat zbytkové napětí, které tam doutnavkovou zkoušečkou detekuješ.
Odpojuj ze zásuvek postupně všechno co máš doma zapnuté (i počítač
) a zjisti jestli se to ztratí.
Vypínat nestačí, i ve stand-by režimu může být odběr dost velký.
To takhle kdysi přijel kolega do práce že mu blbne mrazák. Tak jsme vzali měřák a jeli jsme to prozkoumat. Ono to bylo celé divné, když jsme vypli ledničku, mrazák se rozběhl, věci jako televize nebo hodiny fungovaly pořád, ale pračka se neroztočila vůbec.
Já jsem po chvíli toho zkoumání dostal žízeň, tak jsem se šel napít z vodovodu. Stál jsem v ponožkách na dlaždicích, a jak jsem se nahnul k hubici, dostal jsem ránu přímo do zobáku. Pak se mi rozsvítilo
Proti umyvadlu jsem tam naměřil přes 100 Voltů!
Podle tohohle už jsme celkem rychle našli závadu, uhnil nulák až na sloupu, kde byl ten barák připojený. Tak jsme natáhli prodlužovačku k sousedům, propojili nuláky aby se mu ta lednička neroztekla, a on šel volat na poruchy, že tam mají havárii.
Každopádně by to měl řešit elektrikář nebo aspoň někdo kdo má s elektrikou zkušenosti, a to dost rychle, protože tady může jít o život.
Je možné že je někde studený spoj na nuláku, pokud máš na stejné větvi zapojený nějaký spotřebič, tak ti před tím odporem může zůstávat zbytkové napětí, které tam doutnavkovou zkoušečkou detekuješ.
Odpojuj ze zásuvek postupně všechno co máš doma zapnuté (i počítač

Vypínat nestačí, i ve stand-by režimu může být odběr dost velký.
To takhle kdysi přijel kolega do práce že mu blbne mrazák. Tak jsme vzali měřák a jeli jsme to prozkoumat. Ono to bylo celé divné, když jsme vypli ledničku, mrazák se rozběhl, věci jako televize nebo hodiny fungovaly pořád, ale pračka se neroztočila vůbec.
Já jsem po chvíli toho zkoumání dostal žízeň, tak jsem se šel napít z vodovodu. Stál jsem v ponožkách na dlaždicích, a jak jsem se nahnul k hubici, dostal jsem ránu přímo do zobáku. Pak se mi rozsvítilo

Podle tohohle už jsme celkem rychle našli závadu, uhnil nulák až na sloupu, kde byl ten barák připojený. Tak jsme natáhli prodlužovačku k sousedům, propojili nuláky aby se mu ta lednička neroztekla, a on šel volat na poruchy, že tam mají havárii.
Každopádně by to měl řešit elektrikář nebo aspoň někdo kdo má s elektrikou zkušenosti, a to dost rychle, protože tady může jít o život.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 4392
-
od Grander
Zobrazit poslední příspěvek
21 čer 2024 17:41
-
- 17
- 7235
-
od Fargotroniac
12 říj 2024 18:59
-
-
Zkratka na plochu - Změna obnovovací frekvence monitoru - TV (hledám)
od jkmaxfli » 31 bře 2025 13:04 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs) - 4
- 9203
-
od jkmaxfli
31 bře 2025 19:19
-
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”