Dostala jsem k Vánocům externí HDD Samsung M2 Portable Series. Mám čím dál tím pomalejší pc a i přes všechny možné i nemožné výmýsly je čím dál tím pomalejší, tak jsem se rozhodla pro externí HDD. Věc je to pro mě úplně nová, chápu, že si na externí HDD mohu ukládat různé soubory, ale jde mi o to, že bych tam potřebovala poukládat systémové soubory z disku C, tedy programy. Chci docílit toho, aby mi zůstal prázdný pc, aby byl co nejmíň zatěžovaný a doufám, že se konečně zrychlí… Jde to vůbec, aby se programy spouštěly z externího disku, pokud bude pořád připojený? A co když pak externí HDD připojím k noťasu, nenastanou nějaké problémy, když tam ty programy vlastně budou 1x na externím hdd a jednou na pevném v noťasu?
Děkuji za rady.
Mohu pomocí externího disku zrychlit počítač? Vyřešeno
Mohu pomocí externího disku zrychlit počítač? Vyřešeno
Naposledy upravil(a) Myloš dne 02 led 2012 12:34, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava nadpisu „Externí HDD Samsung“. Nadpis má popisovat podstatu problému, má být stručným shrnutím dotazu, ale „Externí HDD Samsung“ nesděluje vůbec nic – nejde totiž o to, že disk je od Samsungu, ale k čemu ho chceš použít.
Důvod: Oprava nadpisu „Externí HDD Samsung“. Nadpis má popisovat podstatu problému, má být stručným shrnutím dotazu, ale „Externí HDD Samsung“ nesděluje vůbec nic – nejde totiž o to, že disk je od Samsungu, ale k čemu ho chceš použít.
-
- Pohlaví:
Re: Mohu pomocí externího disku zrychlit počítač?
Systémové soubory musí zůstat na systémovém disku.
Pokud chceš zrychlit počítač, tak předevší odinstaluj vše co nepotřebujueš a použij nějaký nástroj pro optimalizaci a vyčištění systému. Zkus třeba CCleaner.
Dále zkontroluj programy co nabíhají po spuštění a nepotřebné zakaž - zde poslouží "msconfig"
No a nakonec můžeš povypínat nepotřebné běžící služby.
Jinak, pokud se jedná o disk s USB2, tak zapomeň že by se systém zrychlil.
Pokud chceš zrychlit počítač, tak předevší odinstaluj vše co nepotřebujueš a použij nějaký nástroj pro optimalizaci a vyčištění systému. Zkus třeba CCleaner.
Dále zkontroluj programy co nabíhají po spuštění a nepotřebné zakaž - zde poslouží "msconfig"
No a nakonec můžeš povypínat nepotřebné běžící služby.
Jinak, pokud se jedná o disk s USB2, tak zapomeň že by se systém zrychlil.
Vítej na fóru PC-HELP!
Externí disk je výborná věc pro archivaci dat, nebo pro jejich přenášení v objemech, které se nevejdou na flashku. O tom snad není sporu.
Pokud jde ale o to, že bys chtěla pomocí externího disku odlehčit počítači, mám obavu, že budeš hodně zklamaná. Externí disk, pokud náhodou nepoužívá USB3 nebo eSATA, bude naopak brzdou. Při kopírování se mi nikdy nepodařilo překonat rychlost 30MB/s, což je pro rozumnou práci dost málo – USB2 je pro takovou činnost hodně úzkým hrdlem.
PC není zatěžované tím, co je uložené na harddisku, nýbrž náročností programů (a kolik jich spouštíš zároveň) v souvislosti s rychlostí procesoru a kapacitou operační paměti.
Pokud jde o interní harddisk, zpomalovat ho může především fragmentace – s tím, že to platí především pro systémovou partition (zpravidla céčko) a naopak neplatí pro SSD (pokud ho někdo ve svém počítači má).
U formulace „bych tam potřebovala poukládat systémové soubory z disku C, tedy programy“ mě poněkud zamrazilo – v žádném případě se nepokoušej programy (a systémové soubory vůbec) přenášet na jiný disk. Programy by měly zůstat tam, kam byly nainstalované, o systémových souborech už vůbec nemluvím. Nanejvýš (pokud se ti na disku opravdu nedostává místo a potřebuješ něco nainstalovat) můžeš nový program na externí disk nainstalovat, ale pak je potřeba dbát na to, aby tomu disku Windows přiřadily vždy stejné písmeno. U takto nainstalovaných programů ale můžeš předpokládat, že je z jiného počítače než z toho, na kterém jsi je nainstalovala, stejně nespustíš, nebo nemusejí běžet dobře – mnohé programy si totiž zapisují své informace do registrů.
Na externí disk ale můžeš, pokud už máš v PC plno, přemístit své uživatelské soubory (texty, obrázky, fotky, hudbu, filmy…); jen v počítači nelikviduj složky jako Dokumenty a podobně – i kdyby měly zůstat prázdné, nemaž je (oproti tomu smazat z počítače můžeš všechny složky, které jsi sama vytvořila).
Externí disk je výborná věc pro archivaci dat, nebo pro jejich přenášení v objemech, které se nevejdou na flashku. O tom snad není sporu.
Pokud jde ale o to, že bys chtěla pomocí externího disku odlehčit počítači, mám obavu, že budeš hodně zklamaná. Externí disk, pokud náhodou nepoužívá USB3 nebo eSATA, bude naopak brzdou. Při kopírování se mi nikdy nepodařilo překonat rychlost 30MB/s, což je pro rozumnou práci dost málo – USB2 je pro takovou činnost hodně úzkým hrdlem.
PC není zatěžované tím, co je uložené na harddisku, nýbrž náročností programů (a kolik jich spouštíš zároveň) v souvislosti s rychlostí procesoru a kapacitou operační paměti.
Pokud jde o interní harddisk, zpomalovat ho může především fragmentace – s tím, že to platí především pro systémovou partition (zpravidla céčko) a naopak neplatí pro SSD (pokud ho někdo ve svém počítači má).
U formulace „bych tam potřebovala poukládat systémové soubory z disku C, tedy programy“ mě poněkud zamrazilo – v žádném případě se nepokoušej programy (a systémové soubory vůbec) přenášet na jiný disk. Programy by měly zůstat tam, kam byly nainstalované, o systémových souborech už vůbec nemluvím. Nanejvýš (pokud se ti na disku opravdu nedostává místo a potřebuješ něco nainstalovat) můžeš nový program na externí disk nainstalovat, ale pak je potřeba dbát na to, aby tomu disku Windows přiřadily vždy stejné písmeno. U takto nainstalovaných programů ale můžeš předpokládat, že je z jiného počítače než z toho, na kterém jsi je nainstalovala, stejně nespustíš, nebo nemusejí běžet dobře – mnohé programy si totiž zapisují své informace do registrů.
Na externí disk ale můžeš, pokud už máš v PC plno, přemístit své uživatelské soubory (texty, obrázky, fotky, hudbu, filmy…); jen v počítači nelikviduj složky jako Dokumenty a podobně – i kdyby měly zůstat prázdné, nemaž je (oproti tomu smazat z počítače můžeš všechny složky, které jsi sama vytvořila).
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Ano i ne. Exterňák je dobrá věc, když stahuješ velká data, třeba instalačky her, filmy v HD apod. Na ten si překopíruješ data, aby jsi měla na interňáku (to je ten disk v počítači) jenom ty nainstalovaný soubory a důležitý systémový věci. Fragmentace disku je tak nižší..
Ty máš ale jiný problém - na Tvém disku je zkrátka nepořádek, takže stáhni si CCleaner (je zdarma), odstraň si nepoužívaný programy a soubory a pak si spusť CCleaner - nezapoměň v sekci Pokročilé ( levém sloupci) dát Vyčistit volné místo. Nezapomeň to samé i s registrama, vše v jednom programu.
Co ještě dělávám, tak ručně vymažu adresáře Temp z Dokumentů, ale to nevím, jestli dovedeš.
Ty máš ale jiný problém - na Tvém disku je zkrátka nepořádek, takže stáhni si CCleaner (je zdarma), odstraň si nepoužívaný programy a soubory a pak si spusť CCleaner - nezapoměň v sekci Pokročilé ( levém sloupci) dát Vyčistit volné místo. Nezapomeň to samé i s registrama, vše v jednom programu.
Co ještě dělávám, tak ručně vymažu adresáře Temp z Dokumentů, ale to nevím, jestli dovedeš.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm
Děkuji všem za rady, hned jdu na to. Ještě jednou díky a přeji krásný nový rok všem!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
CPU pasta 2 roky stará, neotevřená... Mohu použít...?
od TomiDomi » 28 říj 2024 22:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1722
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
29 říj 2024 20:08
-
-
-
Sledování pomocí hodinek
od palecek » 29 srp 2024 09:47 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 3
- 3915
-
od GamerXXX
02 zář 2024 12:25
-
-
- 3
- 5101
-
od petr22
27 úno 2025 11:31
-
- 3
- 1972
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3205
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”