Nevíte někdo, co může způsobit samovolné spuštění počítače po vypnutí? Vydrží to třeba i čtvrt minuty, než se poč sám zapne. Tlačítko teda asi ne? Nějaké zbytkové napětí, které se dostane do desky nebo do zdroje?
Nemáte s tím zkušenost?
Samozapínání počítače
- sacredmoon
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- sacredmoon
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud jsi s Biosem opravdu nic nedělal a začalo to dělat samo od sebe, může to být zdroj. Nejlépe zkusit půjčit dobrý zdroj na vyzkoušení od kamaráda. Jestli toho máš v PC víc a zdroj je starší, ani bych se nedivil.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Už sme to tu měli několikrát tipuju na mechanicky rozsypané tlačítko power. DEj si bednu tak abys do ní dobře mohl. PO vypnutí s PC vytáhni konektor k tlačítku a uvidíš. Nenech se prosím zabít síťová část je sice oddělená ale kdo se nebojí elektriky alespoň trochu není elektrikář ale hazardér.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
- sacredmoon
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Víš co je to přechodový odpor? Chvíli vede a chvíli nevede. Stačí třeba bouchnout do stolu a nejaký uvolněný dotekový plíšek v tlačítku se dotkne. Takže zkus co ti radím a když tak budem hledat jinde.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
- sacredmoon
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Přechodový odpor je:
Přechodový odpor reléových kontaktů se skládá z odporu zúženého profilu, který vzniká z důvodů koncentrace proudu na malé ploše částí kontaktu, které se dotýkají, a přechodového odporu tenkých povrchových vrstev, které se také dotýkají. Přechodový odpor čistého povrchu je velmi malý, max. několik miliohmů. V praxi se však na většině kontaktů vytváří tenká vrstva nečistot a přechodový odpor závisí na jejích fyzikálních vlastnostech. Přechodový odpor se obvykle měří mezi vývody relé, takže zahrnuje i odpor vodiče kontaktní pružiny.
Z uvedeného tedy vyplývá, že kdyby byl na tlačítku velký přechodový odpor, pak při chtěném zapnutí počítače by tlačítko neseplo, respektive díky velkému odporu by vstupní prvek na základní desce nezareagoval na malý proud. Stav, kdy vede/nevede, provází spíš jev, který se nazývá studený spoj, nebo spoj za studena, ke kterému dojde, pokud po zaletování součástky dojde k pohybu letovaných částí, ještě před zatuhnutím pájky. Ve spoji se vytvoří trhlinky ve kterých dochází k oxiadaci, která má za následek postupné zvyšování přechodového odporu a v pozdějším stádiu vydrolení pájky a následnému stavu vede/nevede, závisejícím často na poklepání. Dnes, při použití kvalitních pájek a pájení v horkovzdušných tunelech, či pájení postupnou vlnou, je téměř zázrak potkat "studeňák" a pokud ho chceme vidět, musíme si ho vlastnoručně vyrobit
Ve tvém případě by mohlo jít o mechanicky rozpadlé tlačítko a pak by k definitivnímu potvrzení, či vyvrácení měla pomoci rada od JP. Osobně si však myslím, že chyba je na straně zdroje, ta železná pravidelnost je podivná, vysypané tlačítko by ti někdy dalo pokoj a jindy by počítač vypnulo za chodu 
Přechodový odpor reléových kontaktů se skládá z odporu zúženého profilu, který vzniká z důvodů koncentrace proudu na malé ploše částí kontaktu, které se dotýkají, a přechodového odporu tenkých povrchových vrstev, které se také dotýkají. Přechodový odpor čistého povrchu je velmi malý, max. několik miliohmů. V praxi se však na většině kontaktů vytváří tenká vrstva nečistot a přechodový odpor závisí na jejích fyzikálních vlastnostech. Přechodový odpor se obvykle měří mezi vývody relé, takže zahrnuje i odpor vodiče kontaktní pružiny.
Z uvedeného tedy vyplývá, že kdyby byl na tlačítku velký přechodový odpor, pak při chtěném zapnutí počítače by tlačítko neseplo, respektive díky velkému odporu by vstupní prvek na základní desce nezareagoval na malý proud. Stav, kdy vede/nevede, provází spíš jev, který se nazývá studený spoj, nebo spoj za studena, ke kterému dojde, pokud po zaletování součástky dojde k pohybu letovaných částí, ještě před zatuhnutím pájky. Ve spoji se vytvoří trhlinky ve kterých dochází k oxiadaci, která má za následek postupné zvyšování přechodového odporu a v pozdějším stádiu vydrolení pájky a následnému stavu vede/nevede, závisejícím často na poklepání. Dnes, při použití kvalitních pájek a pájení v horkovzdušných tunelech, či pájení postupnou vlnou, je téměř zázrak potkat "studeňák" a pokud ho chceme vidět, musíme si ho vlastnoručně vyrobit

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Pohlaví:
Zajímavej problém s Karlosovým učebnicově popsaným studeňákem.
Také bych řekl, že je to ve zdroji, ale nějaká kloudná příčina mne zatím nenapadá. Ne kloudná, ale konkrétní. Teď tu zírám na schéma zdroje, kde je i velmi podrobně popsána funkce. Teď si musím běžet pro nový brejle a budu doufat že někoho (co Karlosi?
) napadne řešení.
http://pavouk.comp.cz/hw/atxps.html

http://pavouk.comp.cz/hw/atxps.html
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
To je od tebe nepěkné, hodit to na mě. Jak k tomu přijde můj buchtodárce? Již dva dny chce, abych napsal program ke stroji, který je zatím v podobě výkresové dokumentace. Snílek a fantasta! Jsem jako oliva, to nejlepší vydám až pod pořádným tlakem
Konkrétně mě s tím zdrojem nenapadlo nic, vlastně jen taková prkotina, co nějaký elyt? Koneckonců by mohl být i na desce (obvod PS-ON).

Konkrétně mě s tím zdrojem nenapadlo nic, vlastně jen taková prkotina, co nějaký elyt? Koneckonců by mohl být i na desce (obvod PS-ON).
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Pohlaví:
karlos píše:To je od tebe nepěkné, hodit to na mě. Jak k tomu přijde můj buchtodárce? Již dva dny chce, abych napsal program ke stroji, který je zatím v podobě výkresové dokumentace. Snílek a fantasta! Jsem jako oliva, to nejlepší vydám až pod pořádným tlakem![]()
Však to nějaká prkotina je, ale pokud je to opravdu ve zdroji, pak to může být kdeco. Ale ty ellity jsou příčinou většiny problémů a když už se něco opravdu odpálí, pak je zase často příčinou ten ellyt.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 2298
-
od ComputerAsylum
Zobrazit poslední příspěvek
07 kvě 2025 16:35