1 PC používaný 2 uživateli najednou

...

Moderátor: Mods_senior

Screpheep
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

1 PC používaný 2 uživateli najednou

Příspěvekod Screpheep » 22 úno 2012 23:22

Tááákže, někde jsem slyšel že je možná tahle věc: Mám PC (core i5, GTX560Ti, 8GB RAM, tzn snad dostatek výkonu) a pak mám televizi(full HD). A teď jde o tohle: Televize by se připojila přes HDMI k počítači + by se připojila bezdrát. klávesnice a myš. Jde mi o to, jestli je možný, aby normálně mohl člověk dělat něco na PC a zároveň někdo jinej by byl na televizi třeba na jinym uživatelskym účtu a třeba by si prohlížel internet nebo tak něco. Slyšel jsem nějáký zvěsti o tom že to možný je tak se ptám.

Reklama
d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Re: 1 PC používaný 2 uživateli najednou

Příspěvekod d1amond » 23 úno 2012 00:30

Ne. Grafika poskytne pouze jeden výstupní signál, který se akorát rozdělí na více zobraovacích zařízení.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

WIFT
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod WIFT » 23 úno 2012 11:11

Teorie je šedá. Čistě teoreticky by neměl být problém to udělat - dvě klávesnice, dvě myši, dva nezávislé grafické výstupy - z pohledu teorie není důvod, aby to nešlo. Praxe je ovšem taková, že třeba ve Windows není v zájmu Microsoftu něco takového dělat, protože by přišel o prodej jedné licence na Windows (a výrobci o prodej jednoho PC).

Kdysi dávno ještě za dob DOSu a Windows 3.11, kdy bytly pouze ISA karty, jsem v jedné firmě takové řešení dělal. Bylo postavené na speciální přídavné kartě, která se píchla do PC a vedly z ní flexikabely, které se zapichovaly na určitá másta mezi grafiky a piny ISA slotu. Ano, v tom PC byly dvě ISA grafiky a protože tenkrát to ani z HW pohledu nešlo mít dvě grafiky v PC (protože s ohledem na ISA architekturu "sdílely" stejné porty), tak se to těmi flex kabely obcházelo na úrovni té speciální karty.
Výsledek byl ten, že v PC byla tahle speciální karta, dvě ISA grafiky (Tridentky), do každé jeden monitor, dále dvě myši (do každého COM portu jedna) a dvě klávesnice (přímo do PC jedna, na té speciální kartě druhá přes takovou zvláštní redukci na RJ konektor). Nastartoval se PC, naběhly první Windows 3.11, ty spustily ovladače od té speciální karty a jejím prostřednictvím se spustila druhá kopie Windows 3.11 na té první nezávislá (to vše z jednoho disku). A opravdu mohli u toho PC sedět dva lidé, každý měl svůj monitor, svou myš a klávesnici a na každém monitoru byla jedna plocha. Pro ty uživatele se to tvářilo jako dva počítače s jedním společným diskem (jako by to bylo na síti).

Dneska se takové věci nedělají a když, tak pouze formou vzdáleného přístupu, např. Windows Server umožňuje pomocí Terminal Services připojení několika uživatelů současně, každý na vlastní ploše. Fyzicky dva uživatelé na jednom PC, to se už nedělá, přestože by to dnes s grafikami s více výstupy a možností připojit do USB více klávesnic a myší z hledoska teorie bylo podstatně snazší, bez nutnosti používat další hardware. Možná na Linuxu by to šlo, protože tam jsou jiné (volnější) licenční podmínky, to ale předpokládá, že to někdo naprogramuje.

emba5
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod emba5 » 23 úno 2012 13:11

Tohle mně také zajímá.Zda by to nešlo řešit pomocí OS ve virtualboxu.Ten se jednoduše otevře na druhé ploše.Ale jak řešit zapojení a přidělení klávesnic a miší.
Jsem flegmatik no a co?

Screpheep
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Screpheep » 23 úno 2012 15:26

Kámoš právě říkal že to viděl někde u známýho asi před 5ti lety, snad na XPčkách. Ale možná si vymejšlel. Jestli to teda chápu tak to v dnešních podmínkách nejde?

WIFT
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod WIFT » 23 úno 2012 16:35

Pokud je mi známo, Windows to standardně neumožňují. Všechny klávesnice a myši, které připojíš, se chovají jako jedna (navzájem se "tlučou"). Když jednou myší budeš sunout vpravo a druhou vlevo, kurzor se pohne tím směrem, kterou myší šoupneš víc ;-).

Co udělat jde, že jako jeden uživatel třeba na jednom monitoru pustíš film a na druhém budeš dělat třeba v internetovém prohlížeči. Ale pořád jsi jeden uživatel v podstatě se dvěma monitory (tím druhým monitorem může být třeba TV).

Screpheep
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Screpheep » 23 úno 2012 18:27

Hmmm, tak sem trochu googlil a našel jsem program ASTER V7. Stáh sem si trial verzi a teď to zkoušim na 2 monitorech a normálně to šlape přesně tak jak sem chtěl.

WIFT
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod WIFT » 23 úno 2012 19:57

Nó, hezkej softík :) Jedinej důvod, proč bych ho nechtěl, je Star-Force. Čistě z principu. SF prostě nemám rád :)

Screpheep
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Screpheep » 23 úno 2012 21:12

Tak jo, funguje to parádně, až na jednu drobnost, nemůžu hrát dvě hry najednou. Počítám že to je asi tim, že grafika nemůže zpracovávat 2 rozdílné 3D scény najednou nebo tak něco... Mohla by to bejt pravda? Pokud jo, nešlo by třeba pod mojí GTX 560Ti dokoupit nějákou starší grafiku, třeba HD3870 na kterou by se připojil druhej monitor("počítač") tzn. jestli by se pak dalo hrát na obojem ? Nebo jsou takovýhle psí kusy spíš v říši snů?

mederi
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mederi » 23 úno 2012 22:34

Máš to v popise http://international.ibik-soft.com/content/view/78
1 double-output video card or 2 single-output video cards of the same series. Supported series of double-output video cards are the following (see the appendices 1, 2, 3 for extensive lists of recommended video cards):

* PCI-E: Nvidia GeForce 6XXX, GF 7xxx, GF 8xxx GF 9xxx, GF 2XX, GF GT 2xx � GF Quadro 2xx NVS, GF Quadro 4xx NVS - (4 Video output )
* AMD - ATI Radeon HD 3xxx, Radeon HD 4xxx, Radeon HD 5xxx.

--- EDIT ---
Sorry, neviem, či by tá hra fungovala obidvom užívateľom :smile:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Snímač otisku najednou nefunguje, laptop Příloha(y)
    od frisby » 17 srp 2024 22:18 » v Problémy s hardwarem
    1
    1729
    od frisby Zobrazit poslední příspěvek
    18 srp 2024 10:46

Zpět na “Vše ostatní (sw)”