Dva monitory a XP / Dual monitors and XP

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Krolth
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Dva monitory a XP / Dual monitors and XP

Příspěvekod Krolth » 07 bře 2012 02:05

Zdravím,
dlouho jsem o tomto tématu hledal něco kloudného, ale nikdy se mi nepodařilo najít nějakou celkovou radu, jak s monitory v XP pracovat a jak si práci s nimi nastavit podle svého. Po vyzkoušení desítek způsobů a aplikací jsem udělal kombinaci toho poměrně nejlepšího řešení. Proto se tu s ním chci podělit s ostatními a pojal jsem tento topic jako jednoduchý návod. Rozhodně se ještě najdou blázni, kteří si , stejně jako já, raději upraví XP, než aby přešli na další "perfektní" nový systém od Majkrosoftu.

(Návod je směřován spíše pro začátečníky a je pouze pro systém Windows XP 32bit s ATI grafikou.)

Jaké aplikace pro ovládání a nastavení dvou monitorů?

1. - Ovladač pro ATI grafiku (Catalyst Control Center)
(Stáhnout)

2. - Dual Monitor Tools
(Stáhnout)

3. - HYDRAVISION
(Stáhnout)

4. - StrokeIt
(Stáhnout)

1. - Ovladač pro grafiku

- Důležitost ovladače pro grafiku jistě nemá smysl zmiňovat. Zde je však důležité nastavení priorit monitorů:
(počítám s tím, že máte hlavní monitor postavený před sebou a druhý vedle něho na pravé straně)

• První monitor primární, druhý monitor sekundární
  • = na levém monitoru bude lišta a vše ostatní. Okna upozornění aplikací se budou zobrazovat na primárním monitoru, všechny spuštěné aplikace defaultně také. Druhý monitor slouží pouze jako pomocný/odkládací
    >> Toto nastavení doporučuji používat jako primární/hlavní. Mnohem lépe se totiž tak s monitory pracuje. Můžete si klávesovými zkratkami (viz. dále) jednoduše přehazovat okna z jednoho na druhý monitor apod.

• První monitor je rozšířen na druhý
  • = Systémová lišta bude po obou monitorech. Oba dva monitory se budou chovat jako jeden širokoúhlý.
    >> Pokud chcete hrát hru rozšířenou na oba monitory, jde to pouze s tímto nastavením. (Doporučuji strategie, střílet bez možnosti vidět kurzor opravdu není ono :-) )

Jednotlivá nastavení zobrazení monitorů si v ovladači Catalyst Control Center doporučuji uložit jako profil. Jednotlivé profily si poté můžete lehce přepínat z tray ikony (viz. obrázek níže)

Obrázek

2., 3. - Dual Monitor Tools a HYDRAVISION
- Soubor aplikací s názvem Dual Monitor Tools má v sobě řadu užitečných pomůcek, bez kterých se se dvěma monitory jen těžko obejdete. Důležitou věcí je, že to jsou jediné programy, které běží pod Win XP.

Zmíním jen ty nejdůležitější:

- DisMon = vylepšené nastavení primárního a sekundárního monitoru. Zde si ale můžete také nastavit, zda bude lišta na pravém či levém monitoru samostatně, aniž by musel být jeden z nich primární. To totiž v základním nastavení XP či Catalystů neuděláte.

- DualWallpaper = aplikace pro nastavení obrázku na pozadí plochy. Se základním nastavením XP toho bohůžel moc nesvedete. Zde máte podrobné nastavení pozadí na obou monitorech zvlášť. Jedno celistvé pozadí přes oba monitory také není problém nastavit.

- SwapScreen = Pomocí této aplikace si můžete nastavit klávesové zkratky pro práci s monitory. Doporučuji nastavit na automatické zapnutí při startu systému.

Klávesové zkratky pro práci s monitory

Aplikace SwapScreen a HYDRAVISION jsou nejdůležitějšími pro práci s dvěma monitory. Mají spoustu možností a užitečných věcí, ale hlavně disponují klávesovými zkratkami, kterými budete monitory rychle a bez problému ovládat. U obou programů je jednoduché nastavení, Hydravision dokonce i v češtině, takže stačí číst a nastavit si zkratky a funkce dle vlastní potřeby.

Tady už to záleží na každém. Já používám ještě aplikaci StrokeIt pro snadnější ovládání (viz. níže), proto nepoužívám tolik zkratek, pouze ty základní pro práci. Každému to může vyhovovat jinak a komu nesedne StrokeIt, rozhodně si nastaví zkratky podrobněji.
Já si je nastavil takto:

SwapScreen
Move active window to next screen - Ctrl + Shift + A
Move active window to previous screen - Ctrl + Shift + S
Supersize active window - Ctrl + Shift + D
Show desktop 1 - Ctrl + Shift + Y
Show desktop 2 - Ctrl + Shift + X

HYDRAVISION
Maximalizovat aplikaci na monitoru 1 - F1
Maximalizovat aplikaci na monitoru 2 - F2

Obrázek

4. - StrokeIt
- Aplikace StrokeIt je výborná pomůcka, díky které můžete svůj počítač ovládat gesty myší. Má mnoho výhod, stovky funkcí a gesta si můžete nastavit opravdu na všechno.

Po delším pracování s gesty jsem postupně mazal jedno po druhém, než jsem si nechal jen ty opravdu nejefektivnější.

>> Jedním z nejlepších gest (a proto také vlastně StrokeIt zmiňuji) je vytvoření vodorovné čáry na aktivním okně - a to buď zleva doprava, nebo zprava doleva. Tomuto gestu jsem poté přiřadil klávesovou zkratku F1 (okno se maximalizuje na levý monitor) a F2 (okno se maximalizuje na pravý). Oboje pomocí aplikace HYDRAVISION, jinak to bohůžel nejde. Takto pouze přejedete myší a máte okno ihned na druhém monitoru.

StrokeIt také není problém nastavit, ke stažení na serveru http://www.stahuj.cz je k němu dokonce i čeština.

Obrázek

Toto jsou základní programy, bez kterých budete monitory jen těžko ovládat. Doporučuji nastavení věnovat nějakou chvíli a všechny aplikace si společně synchronizovat tak, aby práce s vašimi monitory byla co nejpohodlnější a nejrychlejší. Zmiňuji všechny, protože jednotlivé programy spolu nepřímo souvisí. Totiž aplikací SwapScreen nastavíte zkratky, které Hydravision neumí, a opačně. Pokud chcete StrokeItu nastavit akci, která nebude ve StrokeItu k dispozici, rozhodně bude k dispozici u ostatních programů díky zkratkám - pak už jednoduše nastavíte StrokeItu požadovanou zkratku a to, co se má stát, a vše bude bez problému fungovat.

* Doporučuji ještě používat nějaký program na obnovu ikon na ploše - při každém přepnutí profilu v ATI ovladači se totiž ikony rozboří.

Pokud budete nastavení věnovat trochu času a lehce si s tím pohrajete, nebudete litovat :)

Doufám, že některým můj stručný "návod" alespoň trochu pomohl :wink: .

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Monitory + držák na monitory
    od HelFix » 24 zář 2024 18:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1950
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2024 20:07
  • Single Fan vs Dual Fan a aka case?
    od AirCrew » 04 dub 2025 11:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1307
    od AirCrew Zobrazit poslední příspěvek
    04 dub 2025 11:39
  • Mac Mini M4 dva monitory
    od nakatomi » 28 led 2025 18:16 » v Vše ostatní (hw)
    1
    2482
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 19:08
  • Při vysoké zátěži GPU se vypínají monitory.
    od Galli » 05 zář 2024 19:09 » v Problémy s hardwarem
    10
    3909
    od Galli Zobrazit poslední příspěvek
    06 zář 2024 13:17

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”