Jak funguje QR kód?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Peťa
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak funguje QR kód?

Příspěvekod Peťa » 10 bře 2012 22:50

Z toho co jsem si přečetl to chápu asi tak, že nejdůležitější jsou ty čtyři body, které slouží jako navaděče. A pak podle toho jako jsou rozmístěný ostatní čtverečky, pozná čtečka co v kódu je. Tedy jestli to dobře chápu čtečka už ví, že vypadá-li kód takto znamená to, že má zobrazit toto. Porovnává tedy obraz (QR kód) jakoby s databází vzorů?

Reklama
556996324
Level 6
Level 6
Stav:

Re: Jak funguje QR kód?

Příspěvekod 556996324 » 10 bře 2012 22:56

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 10 bře 2012 22:59

556996324 no dobrý to umím taky a řadu článků jsem si už přečetl. Mě jde o to jestli chápu dobře ten princip.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 10 bře 2012 23:20

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 11 bře 2012 00:07

Žádná databáze tam není, to by potom museli existovat biliony vzorů a ta aplikace by potom určitě neměla 400kB.
Funguje to podobně jako čárový kódy, prostě to přečte kde co je a z toho udělá výslednej text.
Just Fucking Google It!

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 11 bře 2012 02:57

Myslím si, že to funguje tak, že aplikace pro tvrobu i čtení má zadané podmínky, které když se splní, tak aplikace pozná, že jde o QR kod (poziční čtverečky v růžkách), poté má zadány další parametry, podle kterých rozezná, kde je bílá a kde černá (ale viděl jsem i jinak barevné funkční kody). V tuto chvíli program kod přečetl a má data, která musí podle přesně daných podmínek převést na výstupní informaci, což je například ta URL adresa. Je to v podstatě další způsob, jak zašifrovat informaci obdobně jako morseova abeceda. Ale je to pouze moje domněnka. Nikde nemám žádný důkaz, že to tak nějak opravdu je.
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 11 bře 2012 09:16

Funguje to skoro stejně jako obyčejný čárový kód, s tím rozdílem že jsou data rozložená do plochy a tak se jich tam vejde podstatně víc. Ty značky v rozích slouží jen k orientaci čtečky, aby se data nečetla pozpátku nebo napříč, a v menších QR-kódech můžou některé i chybět. Při maximální velikosti se dá uložit až 3000 bajtů:

Qr-code-ver-40.png
Qr-code-ver-40.png (4.26 KiB) Zobrazeno 961 x

Vnitřek obrázku je jednoduše vyplněný nulami a jedničkami, ze kterých čtecí program poskládá (přesněji vypočítá) nějaký text. Díky samoopravným chybovým kódům je možné zrekonstruovat i dost poškozený kód, takže se dají přečíst i takovéhle hrůzy:

qr-code-grafics.jpg
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 11 bře 2012 09:31

Ten první kód si moje čtečka nějak nedává :lol:
Just Fucking Google It!

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 11 bře 2012 09:37

On je v blbém rozlišení, nemáš ho i v lepší kvalitě? Docela by mne zajímalo jak si to s tím poradí :D
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 11 bře 2012 09:49

Moje čtečka v pohodě dá ten první a ten druhý nic.
Ale ještě k tématu. Záleží na vzájemné pozici černých čtverečků a podle toho jak jsou umístěny to vypočítá co v QR kódu je?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 11 bře 2012 09:52

Stačilo prohnat ho Gimpem, tak dejte vědět jestli je tam něco srozumitelného, já netuším, našel jsem ho na Wikipedii ;-)

Qr-code-ver-40-maxi.png
Qr-code-ver-40-maxi.png (6.5 KiB) Zobrazeno 950 x

Peťa: Ty čtverečky jsou tam hlavně kvůli prostorové orientaci, jak jsou uložené informace o časování a verzi kódu najdeš na té Mlčochově stránce z odkazu El Diabla.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 11 bře 2012 11:09

V tom velkém QR kodu je:

A QR code (abbreviated from Quick Response code) is a type of matrix barcode (or two-dimensional code) that is designed to be read by smartphones. The code consists of black modules arranged in a square pattern on a white background. The information encoded may be text, a URL, or other data.
Created by Toyota subsidiary Denso Wave in 1994, the QR code is one of the most popular types of two-dimensional barcodes. The QR code was designed to allow its contents to be decoded at high speed.
The technology has seen frequent use in Japan and South Korea; the United Kingdom is the seventh-largest national consumer of QR codes.
Although initially used for tracking parts in vehicle manufacturing, QR codes now are used in a much broader context, including both commercial tracking applications and convenience-oriented applications aimed at mobile phone users (termed mobile tagging). QR codes may be used to display text to the user, to add a vCard contact to the user's device, to open a Uniform Resource Identifier (URI), or to compose an e-mail or text message. Users can generate and print their own QR codes for others to scan and use by visiting one of several paid and free QR code generating sites or apps.
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”